hera_imre.jpg

"Legalább a táblánál Egyenlő feltételeket az oroszok elleni rangadóra! Egy utolsó segélykiáltás…

A sakkban mindig is az vonzott, hogy csak mi rendelkezünk a figurák fölött, a versenyző kizárólag magára számíthat, nem játszik (jelentős) szerepet külső tényező, bíró. Talán nem véletlen, hogy a hatalmas igazságérzetem mellé a Jóisten ezt a sportot adta. A magyar válogatott első csapata tegnap szép győzelmet aratott az addig veretlen, rendkívül veszélyes üzbégek ellen. Az utóbbi két nap elképesztő történései azonban arra sarkalltak, hogy utoljára hívjam fel a figyelmet arra, hogy ami itt megy, az nehezen nevezhető támogatásnak... Azt még a hivatalos beszámolóban is megírták, hogy az India elleni rangadón az időzavar közelében az egyik táblán a digitális óra felmondta a szolgálatot, a kijelzőről eltűntek a számok. Előfordul, a technika ördöge. De hogy ezt követően a magyar bíró a magyar játékosnak állít be értékes percekkel kevesebbet, az ellenfélnek pedig ugyanannyival többet, az minden, csak nem a hazai pálya előnye… Ez tegnap azzal folytatódott, hogy két játékost, akik véletlenül eggyel kevesebbet léptek a kihirdetett döntetlenhatárnál, kis híján nulla-nullával hozta ki a főbíró, miután a magyar mérkőzésvezető nem figyelmeztette őket erre. Az pedig már mindennek a teteje, hogy a táblánál ülő, s gondolkozó magyar játékost egyszerűen nyakon önti meleg kávéval… Akkor ő a saját idejében vár 5 percet, hogy hozzanak neki papírt, amivel megtörölheti magát, erre kap egy piszkos zsebkendőt, és inkább a padlót itatják… Ezek után kész csoda, hogy a srácok nem zökkentek ki teljesen a partikból! Szeretném jelezni, hogy az illető játékvezetőre nem haragszunk, a tanítványom pólóját és melegítőjét még este leadtam tisztításra, holnapra remélhetőleg visszakapjuk. Viszont az oroszok elleni sorsdöntő meccsre már nem fér bele ez a félelmetes rebetli-sorozat! Ezért arra kérem a rendezőket, hogy vagy Orsó Miklóst vagy Kapás Róbertet (az ország legjobb bírói) osszák be a rangadóra! Előbbi oszlopos tagja a világ egyik legrégebbi versenysorozatának, utóbbit pedig a magyar bajnokcsapat szokta rendszeresen kérni a hazai bajnokijaira. Angol tudásuk nem hogy van, hanem egyenesen tökéletes! Személyes élmény, hogy mindketten remek kabalák is Álljunk már ki a gyerekek mellett, mert ezen a rendezvényen ők a legfontosabbak!!
Pozitív példaként szerepeljen itt a tegnapi szakkommentálás, amibe először (nem volt könnyű megtalálni) és véletlenül hallgattam bele. Gyurkovics Bence, a megyei sakkszövetség elnöke a lépéseket látva azonnal megértette, hogy a magyar srác azért kockáztatott látszólag furcsa tervvel, mert minden áron nyerni akart, és a rendkívül masszív ellenfelet (ahogy a parti is igazolta) csak bonyodalmakkal lehetett zavarba hozni. Gyurkovics Bence ezt talán abból is érezte, hogy emlékezett, névrokona nem unalomból játszott a duplafordulós napon 2x80 lépéses partikat, hanem a csapatért görnyedt legalább 9 órát a tábla felett! Ebből is látszik, hogy ő gyerekekkel is foglalkozik, és érti a sakk pszichológiáját. Csendben követem a munkásságát, amióta ő került a megyei szövetség élére, azóta Győrben látványosan beindult a sakkélet. Az ilyen emberekre mondom azt, hogy ez Igen, minden elismerésem!
Mindezek tükrében egyértelmű, hogy a srácokat egy rossz szó nem érheti! Emlékeim szerint az olimpiai nagycsapat tagjainak nagyobb hibáin sem csámcsogott senki, ők pedig igazi sportemberként javítottak, és végül ezüstérmesek lettek.
Az oroszok eddig minden meccsüket nyerték, a kötelező lány játékos nem hogy tartalék, hanem a felnőtt női bajnokságon lett nemrég bronzérmes! A csapat a négy csillagosban van elhelyezve és egy erős 2600-as nagymester készíti őket. Ezért legalább a táblánál legyenek kiegyenlítettek a feltételek!
Barátaim! Arra kérlek benneteket, hogy holnap délelőtt gyújtson mindenki egy gyertyát a csapatért, hogy a Jóisten elég erőt adjon a fiúknak ehhez a kemény meccshez, mert ezek a srácok megérdemlik!"

Az eredeti bejegyzést ITT olvashatod.

Szerző: Sakk-mester  2014.12.21. 07:28 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása