r2.jpg

Reshevsky , a sakkozó csodagyerek. (1) ......

r1.jpg
A BBC History ez évi januári számában egy kép jelent meg a nyolc éves csodagyermek Reshevsky 1920-ban játszott szimultánjáról.
r3.jpgr4.jpgr5.jpgr6.jpgr7.jpg
A képpel kapcsolatban eszembe jutott hogy a "csodagyermek" már két évvel korábban- 6 évesen -színre lépett és erről a MAGYAR SAKKVILÁG sakk lap részletesen beszámolt. Napra pontosan-99 éve- 1917 augusztus 26-án Abonyi István felelős szerkesztő /fényképét a lapjában közölt képen középen láthatjuk/ vezércikkben méltatja a kisfiú rendkívüli teljesítményét. A cikknek - az én olvasatomban - nem csak sakktörténeti érdekessége és kuriozitása van. Egy , ma minden nap olvasható gondolat :"Munka, szorgalom, akarat és elszántság nélkül , mit sem ér a tehetség"- bukkan fel jó három emberöltőnyi messzeségből! "Sok tanulmány és gyakorlat és egyéb téren való intelligencia hozhatja meg azt az érzéket melyet a játék bizonyos fokon túl igényel" A stílus kissé dagályos és cikornyás de a gondolat ugyanaz. Ha két ember véleménye ilyen idő távolságban összecseng nem lehetnek kétségeink az igazság tartalmáról. Az egykori csodagyermek pályafutását mi már ismerhetjük: a tehetség megvolt de nem volt elég a csillagok közé jutáshoz. .. Ahogyan Quintus Horatius Flaccus írta. "Non cuivis homini contingit adire Corinthum"..... Bodóháza 2016 augusztus 26. Alejandro
eszes_3.jpgCikk és fotók: Szilágyi Sándor
Szerző: Sakk-mester  2016.09.01. 06:14 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása