pos8353.jpgMire jutsz világossal?

A szabadgyalog a mankó, vele könnyebben jutsz el a megoldáshoz. Minél távolabb van a rögzített gyalogoktól, annál könnyebb a nyerés elérése. A szabadgyalog a játszma e szakaszában olyan, mint a régi nagy telekben a szánhoz kötött lógós ló. Ha a szánon ülőket megtámadta egy farkashorda és azokat nem sikerült elriasztani szalmanyalábokból készített lángcsóvákkal, akkor elkötötték a lógós lovat, az magára vonta a farkasok figyelmét és megmenekültek a szánon utazók. Vagyis az ellenfél királyának figyelni kell a szabadgyalogra, az elcsalja a rögzített gyalogtól és világos úgy siklik a győzelem felé, mint szán a jeges havon.

A főcsapáson túl azért egy két finomságra még itt is ügyelni kell: a közeli és távoli oppozícióra, a rögzített gyalogok kulcsmezőire és illik tudni, hogy honnan támadjuk meg az ellenfél gyalogját.

Szerző: Sakk-mester  2017.05.29. 00:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása