hera_imre_2.jpgleko_hou.jpg

 

Biztathatnánk ekként is a bieli versenyt, hisz korábbi fényéhez képest – 2014-ben a rangsor első öt versenyző átlagos világranglista helyezése 24.2 volt és ketten is az első 15-ből érkeztek. Kissé romlott a helyzet 2015-ben, ekkor az átlagos világranglista helyezés mutatója 25.2-re növekedett. Az első 15-ből nem volt jelenlévő, viszont mindenki az első 31-ből érkezett. Ekkor járt itt meghívottként a magyar sakkfenomén Rapport Richárd, akitől kiugró eredményt vártunk, ám meg kellett elégednie a végén rajtlistás pozíciójával. Az még hagyján, hogy előre lépni nem tudott, de az már kimondottan kellemetlen lehetett számára, hogy az előtte eggyel végző is 2.5 ponttal előzte meg.

Nem volt nagymesterverseny 2016-ban, helyette párosmérkőzést rendeztek a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Peter Svidler között. A világranglista 4. francia nagymester - 4 győzelem, egy vereség és három döntetlen – legyőzte a 14. orosz nagymestert.

Az idén változtattak az eddigi lebonyolítási renden.

Ez évben hat menőt hívtak meg - akik átlagos világranglista helyezése 43.5 - melléjük rendelték a női ranglistavezetőt, – Hou Yifan 2014-es versenynek is a meghívottja volt – egy 65-éves veteránt és két 20 éves 2500 élőpontalatti svájci „sakktehetséget”. Ismét van magyar vonatkozása a fővesenynek: Lékó Péter igyekszik visszaállítani régi nimbuszát. Vizes Vb idején itt a helye a vízi hasonlatnak: A nagymedencés megmérettetésben a táv második felében fokozni kell a tempót a magyar nagymesternek, mert az első etap teljesítménye (5/2) fakóra sikeredett.

A pancsolóban – értsd: B-verseny, Open – mind a négy magyar jól érzi magát, mindannyian élőpontszerzésben.

Közülük és az egész mezőnyből Héra Imre szeli leglátványosabban és eredményesebben a habokat. Ebédre cápákat – Ganguly, Kovalenko – fal föl a „meg- TÁL-tosodott” magyar nagymester. Bizony, hogy meg „TÁL-tosodott”, úgy csapta szét az indiait 31 lépés alatt, hogy még Tál is csettintett volna egyet. A mutatói is elkápráztatóak: 5/5!, +19 élő, Performanca: 3302!

Róla beszél a sakkvilág, találgatják ki ez a magyar fiú? Mitől lett hirtelen ilyen jó? Mi fűti, mi motiválja? Még a DVTK-ás csapattársai is csak találgatnak. Mi tehet ekkora javulást? A rengeteg munka, a rápihenés a versenyre, a szerelem, a válogatott-kerettagság, a válogatott edzőtáboraiban való részvétel? Meddig tart a tűz? Kitart-e a verseny végéig, a következő versenyekre, hónapokra, évekre, netán a 2700 fölötti csúcsig?

Imre bizonyíthatja, hogy a 2600 körül stagnáló harmincasok, akiket a 2700 csúcstámadók köréből leírtak, képesek megújulni, kitörni a fakóból és csillámszőrű paripává változni.

Hajrá Magyarok! Hajrá Imi!

Szerző: Sakk-mester  2017.08.01. 04:49 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása