tbiliszi1.jpgraperd.jpgalazta_magat.jpga_legjobb_8_kozott.jpgnajer4.jpgnajer4itt_mar_ricsi_latta.jpgItt már Ricsi látja!najer5belatja.jpgNajer belátja...

 

Ricsi kettős győzelemmel, Viktor Fortunára kacsintva a rájátszásban jutott tovább.


Ricsi a második körben Wei Yivel (2753), Viktor, Svidler Peterrel (2751) találkozik.

Ricsi a harmadik körben Li Chaóval találkozik, Viktor emelt fővel, élőpontszámmal is gyarapodva készülhet a hazaútra.

Az Erdős Viktornak járó gratuláció mellé egy kis piszkálódás engedtessék meg. Az első-körös második partiban bemutatott bástyavégjáték szeplőt ejtett a továbbjutáson. Olvastam olyan beszámolót melyben dicsérték Viktor megmenekülését szolgáló "kiskombinációt" de a motívum "szakállas", ismerik az 1500 élőpont-feletti tanítványaim is. Bizony amikor láttam, hogy olimpikonunk alázza magát abban a végjátékban, nem értettem miért teszi. Végül ennél nagyobb önmegaláztatásban ellenfele részesült, Amin Bassem amíg él nem felejti el ezt a kudarcot.

Nagy gratuláció jár Rapport Richárdnak, aki túlteljesítette az "elvárást" és esélyesebb kínai ellenfeleit búcsúztatva jutott a 16-ok közé. A hosszú menetelésben ma egy orosszal találja magát szembe. Ricsi felülmúlva a szakmai és a sakkdrukkeri várakozásokat a döntőbe jutott legjobb kínaitól, Ding Lirentől elszenvedett vereségét követően a legjobb nyolc között vett búcsút a versenytől. Eredménye joggal töltheti el büszkeséggel őt, családját és szakmai stábját.

Vannak akik berzenkednek az "elvárás" kifejezéstől, úgy vélik az teher, én pedig úgy gondolom az motiváció. Aki teherként éli meg, az nem jó versenyző alkat. Magnus Carlsen esetében nem hiszem, hogy csak az én elvárásom a VK győzelme. Carlsen győzni jött Tbiliszibe, mélységesen csalódott lenne ha csak a legjobb 8, vagy  4 közé jutás sikerülne, de még az ezüstérem sem vigasztalná.Sokan vannak a csalódottak: búcsúzott a világbajnok, két exvilágbajnok és a világbajnok kihívója...

 

 



 

 

A legjobb 32 között a két magyar nagymester. Erdős Viktor már túlteljesítette az elvárást, Rapport Richárdtól még várjuk a továbbjutást a legjobb 16 közé. Nézzük, mit mutatnak a számok, fogjuk vallatóra őket. A második körből kettős győzelemmel csupán a világbajnok Magnus Carlsen jutott tovább. A második kör első partijaiból 25, a második játszmákból 26 végződött döntetlennel, hét és hat eldőlt parti mellett.  Az első játszmák vesztesei közül csak egynek sikerült a visszavágás.  A továbbjátszásra 22-en kényszerülnek. Ez utóbbi állítás így nem állja meg a helyét, mert a többség nem kényszerül a továbbjátszásra, hanem a klasszikus gondolkodású partik megjátszása helyett választotta a könnyedebb, vagy inkább gyorsabb műfajt.  A mieink is e táborba tartoznak. Erdős 11 lépésben békült meg ellenfelével, Rapport eddig sem várt a békekötéssel, már a 8. lépésben kezet nyújtott magasabban jegyzett ellenfelének. Tehát van 10 továbbjutó és 22 továbbjátszó. Van tehát miért izgulnunk a mai napon is.

Mondanak-e valamit nekünk a számok arról, hogy merre tart a sakk?  A "harminckettek" közül a többség a gyorsabb műfajt preferálja (!?) vagy a „csak” kétjátszmás megmérettetésben ésszerűtlennek tartja a partik kiélezését, mert amint az élet mutatja, vesztés esetén nincs reális esély  a versenyben maradásra.

Ésszerű lenne ez a magyarázat ha a rájátszásban nem kettesével, hanem négyesével jönnének az újabb szakaszok, de nem úgy jönnek, vajon miért nem úgy... pedig lenne benne logika.

Akkor miért tolja a döntést a gyors partik felé a többség? Vélhetőleg azért, mert vesztés esetén a vesztes számára "kötelező" kavarásban jobbak az esélyei, mint az "időmilliomos" játszmában.

Nézzük a lebonyolítás rendjét:

A klasszikus partikban 90-90 perc gondolkodási idejük van a játékosoknak az első 40 lépésre, majd még 30-30 perc a játszma befejezéséig, az első lépéstől még lépésenként további 30-30 másodperc pluszidő is rendelkezésükre áll. 1-1 esetén a rájátszás következik, két 25-25 perces rapid parti plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű partival folytatódik a küzdelem, és 10-10 másodperc jár lépésenként. ha nem hoznak döntést a rapidok jönnek a villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc). Ha még mindig nem dőlt el a továbbjutás, akkor a „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő. A döntőben négy klasszikus gondolkodási idejű játszmára kerül sor, 2-2-nél a fentiekben leírt rájátszás döntene.


 

Szerző: Sakk-mester  2017.09.27. 19:28 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása