hogyan_merjem.jpg

A sakkozók teljesítményének mérésénél a kettős-mércét alkalmazom. Ez áll a rajtlistás helyezésből és az élőpontszám-változásból adódó pozitív/negatív eltérés figyelembevételéből. Ha ez a két mutató (nem képmutató!) a szinten marad, akkor a sakkozó az elvárásnak megfelelően teljesített, ha pozitív kilengést mutat, akkor a sakkozó jól teljesített, ha visszaesést jelez, elmaradt saját szintjétől, akkor kudarcot vallott.

- Vannak, akik megkérdőjelezhetetlennek tartják az élőpont objektív tudást mutató szintjelző mivoltát akkor ha az növekedést, fejlődést mutat, amire büszke lehet a sakkozó stábja és családja, ha visszaesést mutat, akkor pedig azt hangoztatják, hogy hamis visszaigazolást ad, megbízhatatlan. -

Van még egy harmadik mutató is: ez a performance, ami azt mutatja, hogy milyen értékszámszintet produkált a versenyző az adott versenyen.Vizsgálhatjuk ezen túl még azt is, hogy milyen élőpontszám átlagú mezőnyben érte el teljesítményét a delikvens.

Vannak akik azt magyarázzák, hogy a távoli országok gyerek sakkozói jobban játszanak értékszámuknál, ha ez igaz, akkor a mi gyerekeink pedig alacsonyabb szinten tolják a figurákat, mint amit értékszámuk jelez. Ne bólintsunk ezeknek az okostojásoknak az okoskodására.

Azt tudnunk kell, hogy a mi legjobbjaink nagymesterektől, neves trénerektől, nem egyszer nem is egytől, háromtól-négytől szívják magukba a tudást. Arról nem is szóltam, hogy egyesek közülük közpénzből, a Sakkszövetség, az NTT, a Mol és még sorolhatnám kiknek a jóvoltából milliót, milliókat kapnak a képzésükre, a versenyeztetésükre.

Persze vannak a legjobbak sorában olyanok is, akik a perifériára szorultak, akiknél a pénzcsapok elzárása a tehetség elfojtását eredményezheti. Hihetetlen, hogy a Polgár Judit szelleme által vezérelt szövetség, mondvacsinált okokkal juttatások megvonásával fegyelmez, büntet olyan tehetséges gyerekeket akiknek a szülei "nehéz emberek". Nem hiszem, hogy Juditnak nem rémlik föl, hogy valamikor az ő Apukája is "nehéz embernek" bizonyult a szövetség számára és nekik is fájt, amikor ahelyett, hogy tehetségük kibontakozásáért tettek volna valamit, helyette gáncsot kaptak. Hogy vannak emberek, akikkel nehéz kijönni, nem vitatom, ám azt, hogy tehetséges gyermekeiket kell büntetni miattuk, azt kétségbe vonom.

 

Szerző: Sakk-mester  2018.04.21. 02:00 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása