sanyi_2_1.jpg10_t_1.jpgbobak_sanyi_arckep_4_1.jpg

A szellem villanásaival nemcsak a professzionális sakkozók, a nagymesterek vannak megáldva. Mi amatőr sakkozók is képesek vagyunk egy-egy játszma, vagy partirészlet erejéig a szellemet gyönyörködtető alkotásokra. Míg a nagymesterek játszmái "örökre" fennmaradnak, addig az amatőrök legszebb alkotásai is, könnyen és hamar válnak az enyészet martalékává. Bobák Sanyi sakkbarátom és barátom minapi, már-már a rigai varázslót felidéző pazar kombinációjával kívánok kedveskedni bloglátogatóimnak. Jó szórakozást!

A felvillanó lépést követően vidd tovább a játszmát. A bejegyzés további részében a parti folytatását láthatod. Amennyiben mankó nélkül kívánsz továbbhaladni, ne görgesd tovább a képet, mert bevillan a folytatás. Ha nincs elképzelésed a továbbiakról, akkor egy finom továbblépéssel a játszma egy későbbi szakaszába léphetsz, ahonnan már egyszerűbb lesz a továbblátás. 

Azért, még ehhez az álláshoz is kell a nagy fantázia. Több lépésjelölt is kínálja magát, biztosítva az előnybekerülést, de te légy igényes, keresd a minőségi megoldást. Ha úgy érzed, még mindig leküzdhetetlen az akadály, akkor sincs gáz. Jön a következő diagram. 

Ugye milyen sokat könnyítettem, járhatóbbá tettem a szellem útját. Kitisztultabb lett az állás, innen már egyszerűbb a távolbalátás. ha most sincs megoldásod, akkor jöjjön egy újabb állás, ahonnan egy apró szellemi szökkenésre van a megoldás.

Még innen, ilyen közelről is látványos és szép a megoldás.

-------------------

És most nézzük ezt a lenyűgöző játszmarészletet egységes egészben.

Bevallottan elfogult vagyok a barátaimmal és az amatőr sakkozókkal szemben. Úgy vélem, hogy ez a kombináció az én elfogultságom nélkül is méltó a publikációra. A világos futó meghökkentő önfeláldozása (13. Ff6!), a h vonal kinyitásával egyidejűleg felajánlott passzív vezéráldozat (h4!!) és az időt nyerő kényszerítő (17. Fh7+!) második futóáldozat arról vall, hogy létrehozója nagy sakkozó is lehetett volna, ha az Élet sodrása nem más irányba ragadja el.

Szerző: Sakk-mester  2018.05.20. 10:13 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása