A bakui sakk olimpia előestéjén... Két sakkolimpia képes történetéből ...

Moszkva 1956 augusztus 31- szeptember 25.

Baku 2016 szeptember 1-15.

" Hogyan mondjam el neked,/

Amit nem lehet?/

mert szó az nincs, /

csak képzelet! "

-----------------------

Moszkvában 1956-ban:

br1.jpgbr2.jpgbr3.jpg

 

------------------------

Valahol Magyarországon 1956-ban.....

br4_1.jpgbr5.jpgbr6.jpg

----------------------------

Baku 2016:

b37.jpgbr8.jpgbr9.jpg

-----------------------

Valahol Magyarországon....2016:

br10.jpgbr11.jpgbr12.jpgeszes_3.jpg

Bodóháza 2016 augusztus 31-én. Alejandro

A bejegyzést összeállította: Szilágyi Sándor

Szerző: Sakk-mester  2016.08.31. 18:17

abu-dhabi-home-page-2014.jpgSzerző: Sakk-mester  2016.08.31. 06:42

baku_crystal_hall_2014_1.jpgFOTÓ: Arne Müseler / www.arne-mueseler.debaku2016.jpg

----------------------------------

 

Túlsült, kissé megégett, így vagy úgy de létrejött Judit-kapitány ez évi buktája. Megrepedt a a triumvirátus barátságának fazeka.. vagy sosem volt fazék, vagy inkább barátság hármójuk között. Judit nem volt karakán mikor Péter távolmaradásáról szólt. Már-már politikusi szinten nyomta a semmit. Ki tudja, hogy miért nem vesz részt a magyar válogatottban Lékó Péter? Ott (lenne) a helye, az vitathatatlan. Miért nem sikerült összehozni Juditnak a konszenzust a versenyzők között. Miért és kiért mondott le Lékóról? Miért nem óhajtják, akarják megrendezni Magyarország szuper - 2600 élőpont feletti sakkozóinak - bajnokságát, mely döntött, dönthetett volna a táblasorrendről és a válogatott, tartalék, ötödik játékosáról? Arról nem is beszélve, hogy a válogatott kerettagságon "túlélők" számára sem jönne rosszul egy kis "gatyapénz", ha lányok számára bajnokság címén juttattak egy kis .....pénzt. Több, mint kívánatos lenne, hogy a Sakkszövetség figyelme kiterjedjen a magyar sakkelit második és harmadik vonalára is.

-----------------------------

Kezdődik a Sakkolimpia – sajtótájékoztató összefoglaló

olimp1.jpg

bakui_fcsapat.jpg

olimp3.jpg

A szövetségi kapitányok kijelölték az ötfős keretet a szeptemberi, azerbajdzsáni sakkolimpiára.

A 42. Sakkolimpia szeptember 1-14. között lesz Azerbajdzsánban, Bakuban. Polgár Judit a magyar féfi válogatott kapitánya Rapport Richárd, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin összeállítású férfiválogatottat nevezte be. Két évvel ezelőtt, a norvégiai Tromsø-ben rendezett sakkolimpián Polgár Judit még játékosként vett részt a férfi válogatott tagjaként, és a csapat ezüstérmet szerezett. Szövetségi kapitányként Polgár az izlandi Európa-bajnokságon mutatkozott be, ahol kiemelkedő teljesítmény mellett bronz-érmet szerzett a magyar csapat.
Papp Gábor, a női csapat kapitánya a következő keretet jelölte ki: Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Gara Tícia, Vajda Szdónia, Papp Petra. A női csapat az elmúlt időszakban egyre jobb eredményeket ér el. Papp Gábor bő egy éve került a csapat mellé, először edzőként, majd csapatkapitányként.
A férfi csapat kapitánya sajnálattal vette tudomásul, hogy Lékó Péterrel nem számolhat. Ezzel kapcsolatban Polgár így nyilatkozott: „Pétert személyesen és szakmailag is nagyra becsülöm: játékosként és kapitányként is sok eredményt értünk el közösen. Sajnálom, hogy a bakui versenyen nem tud részt venni – ugyanakkor ezzel lehetőséget teremt egy rendkívül tehetséges, fiatal csapat bemutatkozására. A keret tagjainak meggyőző teljesítménye okot ad a bizakodásra a jó szereplést illetően”.

-----------------------

 

Férficsapatunk Lékó Péter nélkül: Rapport Richárd, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin

Női csapatunk: Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Gara Tícia, Vajda Szidónia, Papp Petra

baku_valogatottjaink.jpg

Sakkolimpia – Mindkét magyar válogatott bízik az éremszerzésben

Herceghalom – A férfi és a női válogatott szövetségi kapitánya is éremszerzésben bízik az idei sakkolimpián, amelyet szeptember 1. és 14. között rendeznek Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban.

“Bár a sakk egyéni sportág, de az olimpiát csapatban rendezik. A mi válogatottunk rutinos és lendületes sakkozókból áll. Almási Zoltánnak már ez lesz a 11. sakkolimpiája, Rapport Richárd révén pedig újra van olyan játékosunk, aki a világranglistán első húszban van, jelenleg tizenhatodik. Ő lesz az első táblásunk” – mondta a Herceghalmon tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Polgár Judit szövetségi kapitány, aki elárulta, ennyi edzőtábor és felkészülés még egy sakkolimpia előtt sem volt.

Polgár szerint Rapportnak az első tábla nagy kihívást jelent a nagyobb pszichológiai nyomás miatt. A csapat legfiatalabb sakkozója, az első sakkolimpiáján induló Gledura Benjámin lesz. A játékosként két éve visszavonult Polgár úgy vélte, fiatal, lendületes sakkozóról van szó, aki az elmúlt egy esztendőben sokat tett azért, hogy fejlődjön. Balogh Csaba és Berkes Ferenc alkotja még a férfi válogatottat.

“Bár Oroszország, Kína és az Egyesült Államok is nagyon erős, de ha az utolsó fordulókban minden jól alakul, akkor akár még az érmes helyet is elérhetjük” – mondta az MTI-nek Polgár Judit, aki kiemelte, az Élő-pontok alapján most kilencedik helyen áll a világranglistán a jelenleg is Herceghalmon edzőtáborozó magyar férfi válogatott, amely ha az első hatban végezne, akkor már elégedett lenne.

Polgár arról is beszélt, hogy Lékó Péter nem lesz a keret tagja és el kellett fogadnia a szegedi nagymester döntését, de a jövőbe tekintve arra figyelt, hogy az indulók a versenyre tudjanak koncentrálni.

Papp Gábor, a nők szövetségi kapitánya is kiemelte a felkészülés fontosságát:

“Világszinten nincs olyan válogatott, amely ennyit készült volna, mint mi, nekünk a sakkolimpia előtt hat edzőtáborunk volt”.

Papp szerint összeszokott csapattal indulnak, amely a ranglistán hetedik, egyúttal hozzátette, bár a legjobb tízben az első öt együttes nagyon erős, ennek ellenére bízik egy érem megszerzésében.

Hoang Thanh Trang lesz az első táblás, rajta kívül Gara Anita, Gara Tícia, Vajda Szidónia és Papp Petra indul még a sakkolimpián.

Rácz Zoltán a Magyar Sakkszövetség főtitkára szerint sikerült biztosítani a felkészüléshez minden feltételt, “így minden játékos nyugodt lelkiismerettel ülhet majd le az asztalhoz”.

Két éve a norvégiai Tromsőben a férfi csapat ezüstérmes lett, míg a női a 45. helyen zárt.

– MTI –

-----------------------

A Bors borsozza a kedélyeket! Sakkozásunk bulvár szinten!? 

http://www.borsonline.hu/sport/penzugyi-vita-miatt-nem-indul-az-olimpian-leko-peter/115568

Szerző: Sakk-mester  2016.08.31. 06:35

r2.jpg

Reshevsky , a sakkozó csodagyerek. (1) ......

r1.jpg
A BBC History ez évi januári számában egy kép jelent meg a nyolc éves csodagyermek Reshevsky 1920-ban játszott szimultánjáról.
r3.jpgr4.jpgr5.jpgr6.jpgr7.jpg
A képpel kapcsolatban eszembe jutott hogy a "csodagyermek" már két évvel korábban- 6 évesen -színre lépett és erről a MAGYAR SAKKVILÁG sakk lap részletesen beszámolt. Napra pontosan-99 éve- 1917 augusztus 26-án Abonyi István felelős szerkesztő /fényképét a lapjában közölt képen középen láthatjuk/ vezércikkben méltatja a kisfiú rendkívüli teljesítményét. A cikknek - az én olvasatomban - nem csak sakktörténeti érdekessége és kuriozitása van. Egy , ma minden nap olvasható gondolat :"Munka, szorgalom, akarat és elszántság nélkül , mit sem ér a tehetség"- bukkan fel jó három emberöltőnyi messzeségből! "Sok tanulmány és gyakorlat és egyéb téren való intelligencia hozhatja meg azt az érzéket melyet a játék bizonyos fokon túl igényel" A stílus kissé dagályos és cikornyás de a gondolat ugyanaz. Ha két ember véleménye ilyen idő távolságban összecseng nem lehetnek kétségeink az igazság tartalmáról. Az egykori csodagyermek pályafutását mi már ismerhetjük: a tehetség megvolt de nem volt elég a csillagok közé jutáshoz. .. Ahogyan Quintus Horatius Flaccus írta. "Non cuivis homini contingit adire Corinthum"..... Bodóháza 2016 augusztus 26. Alejandro
eszes_3.jpgCikk és fotók: Szilágyi Sándor
Szerző: Sakk-mester  2016.08.31. 06:14

praga_3.jpgpraga_2.jpg

A résztvevők listáját, az eredményeket ITT találod.

U-18

-------------------------

U-16

-------------------------

U-14

---------------------

U-12

-----------------------------------

-----------------------------

U-10

-----------------------

Szépszámú, 30 fős versenyző delegáció képviseli a magyar ifjúsági sakkozást Prágában. Fiaink közül ketten - Kozák Ádám 14 év, rajtlistás pozíció: 7 és Karácsonyi Gellért 12 7, lányaink közül négyen - Gaál Zsóka 10 2, Marjanovics Annamária 16 2, Juhász Judit 12 3, Kovács Judit 14 6, Karácsonyi Kata 10 9, - foglalnak helyet az első tízben. Rajtlistás pozíciójuk és a tudásszintjüket kifejező élőpontszámaik alapján tőlük reméljük elsősorban, a dobogós helyezéseket. Előre rögzítem, sikeresen szerepel az a versenyző aki megőrzi, vagy meghaladja rajthelyes pozícióját és élőpontszámát. Hajrá Magyarok!

---------------------

Az I. fordulóbeli 20.5 pont után a másodikban a pontgyűjtés (30/14.5) elég szerényre sikeredett. Pozitív meglepetés az egyedüli 100%-os Márkus Molli, aki az első magyar rangadón húzta be a második pontját, pozitívum még, hogy nincs nulla pontosunk. Hajrá Magyarok!

--------------------------

A III. fordulóban 18 pont a szerzemény és négyen 3/2.5 ponttal mezőnyük élcsoportjában.

---------------

A IV. forduló a másodikkal azonos 30/14.5 pontot hozott. Kozák Ádám és Gaál Zsóka 4/3.5 ponttal a legeredményesebbjeink, őket öten követik 4/3 pontos teljesítménnyel.

------------------------

Az V. fordulóban 30/16 ponttal gyarapodtunk, delegációvezetőink  - Kozák Ádám és Gaál Zsóka 5/4 - stabilan tartják 1-2 helyezésüket a magyar különítményben.

--------------------------

A VI. fordulóban 30/15.5 pontot szereztünk a meglévőkhöz. Az eddig vezető duóhoz Kozák Ádámhoz és Gaál Zsókához felzárkózott a szintén veretlen Kaczur Flórián (6/4.5). Mindhármuknak  könnyű álmuk lehet, Flórián 150, Ádám 300, Zsóka 600 élőpontfórral ül tábla mellé holnap. A négypontosaink közül a még veretlen Kántor Gergely és Juhász Judit élőpontfórral, míg Tóth Nikoletta több mint 200 élőponthátránnyal veszi fel a küzdelmet a VII. fordulóban.

-------------------------------

Gratulálok a győzteseknek, az érmeseknek , az élőpontszámaikat gyarapítóknak! Természetesen külön gratulációm az egyetlen magyar dobogósnak, aranyérmesnek: a 10 éves lányok korcsoportjának győztesének: Gaál Zsókának, szüleinek és edzőinek. A kedves érdeklődő a táblázatokat böngészve láthatja kis kedvence szereplését. Csupán arra hívom fel az olvasó figyelmét, hogy a 30 magyar versenyző közül hatan szereztek plusz élőt és volt egy sikeres feliratkozás. A nyereség oldalon 192 élőpontszerzés, a veszteség oldalán 1196 élőpontbukás szerepel.

 

Player overview for HUN

HUN

SNo Name Rtg FED 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Pts. Rk. Group
42 Giang Tran Nam 1256 HUN 1 0 0 0 1 1 ½ ½ 1 5,0 44 B8
11 Pasztor Balazs 1825 HUN 1 ½ 0 1 ½ 0 ½ 1 1 5,5 35 B10
7 Karacsonyi Gellert 2122 HUN 0 ½ 1 0 1 0 ½ 1 ½ 4,5 78 B12
7 FM Kozak Adam 2376 HUN ½ 1 1 1 ½ ½ ½ 1 ½ 6,5 8 B14
34 Pribelszky Bence 2161 HUN 1 ½ 1 0 0 1 0 1 0 4,5 71 B14
59 AIM Ongut Tamas Gunes 2063 HUN ½ 1 0 1 1 0 0 0 ½ 4,0 88 B14
64 Vodila Martin Botond 2047 HUN 1 0 1 0 ½ 1 ½ 0 1 5,0 58 B14
23 Czupor Attila 2303 HUN 1 0 0 0 0 1 ½ 1 1 4,5 73 B16
35 FM Marosi Levente 2274 HUN ½ ½ 1 1 0 ½ ½ 1 ½ 5,5 36 B16
60 Buzas Bertalan 2127 HUN 1 ½ 0 1 0 1 ½ ½ 0 4,5 59 B16
66 Papp Levente 2120 HUN 0 1 1 0 0 ½ 1 0 0 3,5 102 B16
81 Acs Marton 2030 HUN 0 1 ½ 0 1 0 0 ½ 0 3,0 114 B16
14 Kaczur Florian 2426 HUN ½ 1 ½ 1 ½ 1 ½ 1 0 6,0 13 B18
16 IM Kantor Gergely 2411 HUN ½ ½ 1 ½ ½ 1 ½ 1 1 6,5 8 B18
17 FM Juhasz Armin 2411 HUN 1 ½ 1 0 ½ ½ 1 ½ ½ 5,5 29 B18
48 Egri Laszlo Jr. 2257 HUN 1 ½ 0 ½ 1 ½ 0 ½ 0 4,0 62 B18
77 Kassay Krisztian 2124 HUN 0 ½ 1 0 1 ½ 0 0 1 4,0 78 B18
17 Karacsonyi Luca 1096 HUN 0 1 1 1 ½ 0 1 0 1 5,5 20 G8
50 Petrovics Lilla Janka 0 HUN 1 0 1 0 0 0 1 0 0 3,0 53 G8
2 WCM Gaal Zsoka 1792 HUN 1 ½ 1 1 ½ ½ 1 1 1 7,5 1 G10
9 Karacsonyi Kata 1544 HUN 1 0 1 0 1 0 1 1 1 6,0 19 G10
46 WCM Markus Molli Amina 1324 HUN 1 1 ½ ½ ½ 0 ½ 1 ½ 5,5 23 G10
3 Juhasz Judit 1927 HUN 1 0 0 1 1 1 0 1 0 5,0 32 G12
31 Toth Nikoletta 1668 HUN 0 1 1 1 0 1 1 0 0 5,0 33 G12
6 Kovacs Judit 2167 HUN 1 0 ½ 1 ½ 0 ½ 1 ½ 5,0 33 G14
29 WFM Egyed Judit 1979 HUN 1 0 1 0 ½ 1 0 1 ½ 5,0 37 G16
71 Nemeth Noemi Anna 1690 HUN 1 0 0 1 1 0 0 1 0 4,0 55 G16
24 WFM Kassay Lilla 2034 HUN 1 0 0 1 ½ 0 ½ 1 0 4,0 40 G18
29 Egyed Viktoria 2007 HUN 1 ½ 0 0 ½ 1 0 0 1 4,0 38 G18
32 Arvai Eszter 1955 HUN 0 1 1 0 ½ 1 0 0 0 3,5 42 G18
Szerző: Sakk-mester  2016.08.31. 06:02

pos7220.jpgMi a szitu világossal sötét Kg7 és Ke7 lépéslehetőségei után?

Szerző: Sakk-mester  2016.08.31. 00:57

pos7219.jpgMire jutsz sötéttel világos jelzett lépése után?

Szerző: Sakk-mester  2016.08.31. 00:56

pos7218.jpgMire jutsz világossal sötét jelzett lépése után?

Szerző: Sakk-mester  2016.08.31. 00:55

pos7217.jpgHogyan tovább világossal sötét rossz lépése után?

Szerző: Sakk-mester  2016.08.31. 00:54

pos7216.jpgHogyan tovább világossal sötét jelzett lépése után?

Szerző: Sakk-mester  2016.08.31. 00:51