st3_royal.jpg

A DSK első versenye után Debrecen sakk életében elmaradt a remélt fellendülés. A sakkozók törzshelye továbbra is a Royal szálloda- két századeleji képünkön látható. A sakk kör újabb versenyére 1911-ben került sor. Az egy évig gyakorlatilag nem működő kör újjászervezését Dalmy Barna vállalta magára , aki részt vett az 1906 évi országos sakk versenyen és ekkor már országosan is ismert sakk játékos és sakkszervező volt.

st3_gyoriv.jpg

Fényképét láthatjuk az említett versenyről. st3balla_zoltan.jpgEzúttal Balla Zoltánt az első magyar sakk mestert hívja meg szimultán vendég játékra városunkba. 1911 decemberében Balla Zoltán 17 játszmát megnyert döntetlent ért el ellene Kerékgyártó, győzött Dr. Lévay , Propper, és Nagy.

st3ferenz_jozsef-ut.jpg

"Debreczen" városának azonban még 1911-ben sincs érvényes alapszabállyal működő sakk köre! A 91000 főt számláló városunk sakkélete más városokhoz viszonyítva jó évtizedes késésben van- különösen a rivális Nagyváraddal szemben ahol már 1896-ban alakult sakk kör.
st3_balthazar.jpg
Az év kulturális és társadalmi életének jelentős mérföld köve 1911 városunkban: Dr. Balthazár Dezsőt püspökké választják. megindul a villamos közlekedés és a vasúti közlekedés Nagykerekibe.
st3va.jpg
A város ifjúsági sakk versenyeiről két tudósítás számol be a helyi lapban. A Kollégium gimnáziumának versenyét Nagy K. nyerte Kiss Ernő és Filep Gusztáv előtt. A Felső kereskedelmi versenyének élmezőnye : 1. Kulcsár Dezső, 2. Kulcsár Kálmán, 3: Török E. Közülük többen ismert sakkozókká válnak... A magyar sakkélet történetében is jelentős év, fordulópont 1911. Budapesten megalakul augusztus 6-án az I. Magyar Sakk Szövetség amely elnökévé fogadja Maróczy Gézát. ..Debrecen sakk köre nincs az alapítók között , de városunkból ott van Dalmy Barna és Torma Sámuel. Három (!) sakk újság indul: "A sakk" ifjúsági lap /január- május/ Magyar sakkujság 1911 május-1913 december és a Magyar Sakkvilág amely - több évi szünet és név változás után- napjainkban is olvasható.
st3san-sebastian.jpg
Az év két nagy sakk versenye: San Sebastian és Karlsbad. San Sebastianban tűnik fel az új csillag:
st3capblanca.jpg
Capablanca.
 Maróczy Géza ezúttal nincs a díjasok között. A karlsbadi nagy verseny meglepetése Teichmann győzelme.
st3karlsbad.jpgCikk és fotók: Szilágyi Sándortól
eszes_2.jpg
Szerző: Sakk-mester  2016.06.18. 05:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása