eszes_3.jpgMóré György jó nevű mesterjelölt volt Borsod megyében. Rendszeresen képviselte a borsodi sakkozókat Budapesten, a Magyar Sakkszövetségben megrendezett vidéki elődöntőkön, a vidéki sakkozók országos seregszemléjén. Az 1980-as évek második felében Sárospatak csapatának éltábláján még feltűnik a neve... A világossal játszó "cseljátékos" - a Morra csel volt az egyik kedvenc fegyvere, oka van annak, hogy ez esetben elkerülte - a megnyitástól kezdve szenved a létrejött állásban. A 9. lépésben megtett hosszú-sáncára kapott b5-válasz védekezésre kényszeríti. - Talán a kedves olvasó is észlelte, hogy a "ragadozó" ember mennyire kényelmetlenül érzi magát ha támadás éri. -  A 10. lépésben diagonálisra "teszi" Sanyi futóját, majd h4-e a levegőbe harap. Sötét űzi-hajtja a vadat - 16. - a5! - és az ellenfél visszafelé halad - 19. Ff1 -. Debrecen többszörös bajnoka - ekkor már levelezési sakkmester, amit a XIX. magyar bajnokság ezüstérmének megszerzésével érdemel ki -  nyitja az állást s végső rohamra indul a világos király ellen. Itt és eggyel később talán a Fxf1 egy árnyalattal előnyösebb lett volna, hisz a bástya rosszul állna f1-en. A 23. - Bb8!! lépés érezteti, hogy a későbbi háromszoros ICCF világbajnoki elődöntősnek miért került be annyi játszmája és játszmatöredéke az informátorokba és más rangos  - Neww in Chess, Yearbook, Fernschach, British Chess magazine - külföldi szaklapokba! Nem az anyagiak, hanem az eszme, az idea hajtja, nagyvonalúan adja az egész bástyát - Ve5! - , hogy aztán keményen megbüntesse világos mohóságát! Négy lépéssel a matt előtt ellenfele feladta. 

Nézzük a chess.com értékelését:

2b_3.jpg

 

Szintén Móré György ellen - most világossal - a Budapesti vidéki elődöntőn 1970-ben

more.jpgKövetkezett:

1. Hg3!! Hf6 2. Hxh5! Hxh5 3. Bxh5! ( gxh 4.Vxg5+ Kh7 5. Vxh5+ Kg7 6. Vg5+ Kh7 7. Bf3 ) Bf8 4. f6+ 1:0

-------------------

Ennyi fért az Esz-Es napokba, csak villanásnyi a bepillantás egy ember életének egyetlen szegmensébe. Szilágyi Sándor egy nagy műveltségű sakkozó, nála olvasottabbat alig találni. Valószínűleg kevesen tudják ezt, hisz Ő sohasem kérkedett a fejében hordott ismeretanyaggal. A levéltári kutakodás, a könyvtárak "bújása", a könyvek "falása", a sakktörténelem iránti vonzalma végig kísérte, kíséri az életét. Amióta visszavonult a versenysakktól, azóta a sakktörténészi tevékenységében van jelen a sakkozás iránti örök elkötelezettsége.

 

Szerző: Sakk-mester  2016.08.20. 05:45 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása