SAKKOLIMPIA MOSZKVÁBAN.1956 szeptember 1-25. Elődöntők. III. forduló, szeptember 3. A sakk iránt érdeklődő újságolvasó 2-3 napos késéssel értesülhetett az olimpia eredményeiről. Az első részletesebb beszámoló a Népsportban (szerda és szombat kivételével, heti öt alkalommal megjelenő napilap) szeptember 2-án vasárnap a negyedik oldalon jelent meg. Harmadik fordulónál tart a verseny, de még a megnyitó eseményeiről és a részvevő csapatokról számol be. A megnyitó színhelyéről - Szovjet Hadsereg Színháza - elismeréssel ír, teljes joggal. mo3f1.jpg(Lásd a képen) Valóban méltó körülmények között sakkozhattak, és óriási volt az érdeklődés, állandóan zsúfolva volt a nagyterem, jegyet alig lehetett kapni. Az épület előtt is tömegek álltak és figyelték a játszmákat! A megnyitómo3f2.jpg (lásd képünkön) impozáns , lenyűgöző volt, ünnepi előadással egyetemben. A magyar közönség itt értesülhetett róla hogy az egzotikus országok sakk csapatai mellett három német sakk csapat indult: NDK, NSZK, Saar-vidék ! A Népsport és a Népszabadság is nagyon röviden ír a a magyar csapat táblánkénti eredményeiről. Ezekről csak a Magyar Sakkéletből értesülhetett az olvasó. A III. forduló balsikert hozott nekünk. Magyarország - Columbia 2:2! (Szabó- Cuellar remis, Sanchez- Benkő remis, Szilágyi - de Greiff 0:1! Valendia -dr Bély 0:1)
Bán Jenő nagyon udvariasan fogalmaz: " Győzelmünket Szilágyi durva elnézésbe torkolló tisztáldozata hiúsította meg." A mondatot - hatvan év múlva !- befejezem. Hihetetlen sakkvakság történt, Szilágyi egy sakkadással ütésbe rakta a vezérét! ...Csapatunk ezzel a 3-4 helyre csúszott le csoportjában! Az első csoportban a Szovjetunió csapatának gyenge pontja ismét Szmiszlov volt. Nem tudta legyőzni az ismeretlen Saar vidéki ellenfelét--remis már a második. (Nyikita Szergejevics a homlokát ráncolja ...) A győztesek Botvinnik , Geller és Tajmanov voltak. A szovjet TV nagy figyelmet szentelt a világversenynek, összefoglalók mindennaposak voltak és a verseny bulletin is. Nálunk talán a rádió(néprádió!) sporthírei tudósítottak róla....és szállt a dal hogy "ócseny harasó"....
eszes_3.jpg
A bejegyzést jegyzi: Szilágyi Sándor - Alejandro.
Szerző: Sakk-mester  2016.09.03. 09:46 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása