SAKKOLIMPIA MOSZKVÁBAN. 1956 szeptember 1-25.Döntő. II. forduló. szeptember 11.
A szovjet csapat -első napi fényes győzelme után- meglepően békésen játszott: három döntetlen mellett 2,5:1,5 arányban győzték le Izraelt. Meglepetés , ugyanilyen arányú győzelme Romániának Argentína és Svájcnak az NSZK ellen.Az esélyes Jugoszlávia 3:1 arányban nyert Bulgária ellen.
09111.jpgAz olimpia részvevőinek játékerejét jól mutatja az 1959-es sakkvilágbajnok jelöltek versenyének képe: öt játékos található közöttük- ott van a magyar Benkő Pál is!
09112.jpg09113.jpgAkik ma gyengébben játszottak : Panno,Najdorf Lothar Schmid.
09115.jpg
Anglia- Magyarország 2:2 ! (Golombek-Szabó remis, Barcza- Wade 1:0, Milner-Barry- Benkő 1:0! , Bély dr. Clarke remis. ) Benkő játszmájáról a szemtanú Bán Jenőé a szó:
09114.jpg" Még akkor is nyerési ábrándokat kergetett, amikor álláselőnyéből semmi, idejéből pedig néhány másodperc maradt. Eredmény: Hajmeresztő hiba, azonnali vesztés. Benkő még borítékolt, de a vacsoránál- némi rábeszélés után- megüzente a néhány asztallal odébb ülő Milner-Barrynak, hogy feladja a játszmát. (Szebb lett volna ha maga megy oda. Mert -ellenfele- hatvanon felőli ,beteges öregúr - nem volt rest felkelni és megköszönni Benkőnek , hogy megkímélte a másnap délelőtti fáradtságtól. " A második forduló után Szovjetunió 6,5, Jugoszlávia, Svájc 5_5 pont, Magyarország 4 pont az élmezőny állása. Képen Benkő Pál.
----------------------------
eszes_3.jpg
A bejegyzést írta: Szilágyi Sándor - Alejandro
Szerző: Sakk-mester  2016.09.11. 18:20 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása