SAKKOLIMPIA MOSZKVÁBAN. 1956 szeptember 1-25. Döntő. VII. forduló. szeptember 17. Magyar. argentin- NSZK és bolgár csapat harcol a véghajrában a bronzéremért. Hogy a magyar csapatban mi történik /történt/ Bán Jenőt idézem a forduló eseményeiről és kulissza titkokról. " A döntők kritikus napja.Egy ponttal Argentína előtt tisztán állunk a harmadik helyen, de valahogy mégis elégedetlenség mérge volt a levegőben s a kritika , amellyel versenyzőink egymást illeték , nem nevezhető mindenben építőnek. Pedig össze kell szednünk magunkat , mert Bulgária fiatalokból álló, veszélyes támadó gárdájával kerültünk szembe. Nyugalom és óvatosság! - ez volt a jelszó. A végeredmény -ennek jegyében-kielégítő.
Bulgária - Magyarország 2:2 -( Padevski- Szabó remis, Barcza -Kolarov remis, Tringov- Benkő remis, Portisch - Milev remis.)- Az első két táblán hátrányosabb állásokat mentettek meg szívósan küzdő ellenfeleink. A 3-4. tábla gondjától ezúttal kombinált remiajánlat elfogadásával szabadultunk. Benkő ugyanis még nem jutott túl formájának hullámvölgyén: alkalmat adott egy tisztáldozatra,amelyet ellenfele négy gyalog képében kamatoztatott. A végjáték elég aggasztónak látszott. Portisch ugyanakkor jó játékkal átmeneti gyalogelőnyhöz jutott, mégis féltettük kicsit fiatal mesterünket Milevtől, aki előző nap Gellert is legyőzte. Nem haboztunk tehát a bolgár csapatkapitány ajánlatának elfogadásán: Legyen mindkettő döntetlen!
09171.jpg09172.jpg
Benkő, de Portisch is az első pillanatokban nehezményezte, hogy csapatkapitányi utasításra kell kezet nyújtania, de hát a küzdelemhevében ők nem láthatták, amit mi közben Flórián mesterrel éberen figyeltünk - hogy tudniillik Jugoszlávia legfeljebb két pontot szerez Romániával szemben, az argentinok mérkőzése pedig vesztésre áll az NSZK ellen.Szóval: pozíciónk inkább javul, mint romlik , a nagyon is ránk férő pihenőnap pedig sokat ér majd! " Az olimpián holnap-18-án csak függőjátszmák befejezése lesz, 19-én pedig szabadnap... Képen Tringov látható ellenfeleink közül és Iván Vazov Nemzeti Színház épülete Szófiában.
-----------------------
eszes_3.jpg
A bejegyzést írta: Szilágyi Sándor - Alejandro
Szerző: Sakk-mester  2016.09.17. 01:00 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása