carlsen_a_bajnok.jpgcarlsen_2.jpgcarlsen_vb_gyoztes.jpgcarlsen_elszantan.jpgcarlsen-stands.jpgMagnus Carlsen puts the challenger to the test! | photo: Vladimir Barsky, Russian Chess Federation

karjakin.jpgSergey Karjakin may feel that if he could survive this game he could survive anything! | photo: Vladimir Barsky, Russian Chess Federationck2.jpg

November 11 14:00 - Game 1

Az a kérdés vetődik fel bennem, hogy amikor "megosztom" a közelgő sakk-világbajnoki döntőt, akkor a sakkot népszerűsítem, vagy a multitőke olthatatlan étvágyú bendőjét tömöm... Mindenkié e a sakk, vagy kizárólagosan egy privilegizált népcsoporté, akik beárazzák szeretett sportágunkat.. Hozzájárul-e ez a mentalitás a sakk népszerűsítéséhez, vagy azért kell a sakkot népszerűsíteni, hogy nagyobb legyen azok tábora, akik a pénzes közvetítésekkel leszívhatók. Most döbbenünk rá, hogy miért is kellett Amerikának a sakkvb, így kisbetűsen.... Hol marad el a FIDE,  s hol a nemzeti sakkszövetségek tiltakozása. Tiltakozásuk jeléül visszamondják e a sakk VB kommentátorai zsíros lehetőségeiket? A Júdás-pénz égeti-e a kezüket?
---------------------

Sakkvilágbajnoki döntő Amerikából.

Örömteli szívvel gondolok vissza a korábbi sakk VB-ék közvetítéseire, ahol a szervező, rendező szövetségek átérezték annak felelősségét, hogy a VB döntő a sakk népszerűsítésének egyik leghatékonyabb eszköze. Ennek okán minden fórumon lehetővé tették annak ingyenes elérhetőségét a sakkozók széles tömegei részére. Áldoztak rá, beérték a reklám hozta bevétellel. Nem így van ez amerikában, ahol a 3D-és közvetítésekért napi 15 dollárt, a teljes közvetítésért 100 dollárt kérnek. A VB szervezői kihúzzák az üszőből, borjú helyett a belet… veled fizettetik meg a kaviáros szendvicset, amit ők majszolnak el…

El kell gondolkodnunk azon, hogy a sakkozás hiénái és keselyűi miért tartják fontosnak a sakk népszerűsítését közpénzen… talán azért, hogy ezen vámszedők zsebe duzzadjon a későbbiekben belőle!?

vb_donto.jpg

Sakk VB döntő - 2016 - Carlsen - Karjakin 3.5 - 4.5!
"Lépjenek 50 pontos lépést és OK, elérik a döntetlent." - mondta egykoron Magnus Carlsen. Kinek sikerül ez? Amint látjuk, még Carlsennek sem mindig. Idézek még egy jóval korábbi kommentárt: aki minősítette a két szellemóriás eddig lejátszott játszmáinak megnyitási részét, amiben szerinte Karjakin tűnt képzettebbnek.Sokan várták Carlsen magabiztos győzelmét, épp precíz, szinte hibátlan játékára alapozva, voltak óvatosabbak, de ők sem mertek nagy tétben fogadni Karjakinra. Karjakin apró botladozásait nem tudta kihasználni Carlsen és most, a 8. játszmában Karjakin sem ütötte le az első "meccslabdát" , de amikor Carlsen egy újabbal ajándékozta meg, azt már nem hagyta kihasználatlanul.
Biztos vagyok abban, hogy Kedves sakkbarátaim figyelmét sem kerülte el az a tény, hogy a Sakk VB első – minden parti döntetlen - szakaszát követően, a második félidőben a páros ( 8, 10 ) játszmák eldőltek. Amennyiben folytatódik a trend, akkor ma este véget ér Carlsen és Karjakin párharca. A színelosztásból semmire sem következtethetünk. Carlsen nyert és vesztes játszmáját is világos színnel követte el. Karjakin világossal, Carlsen sötéttel sebezhetetlen. Nyerni és veszteni mindketten a ma esti színelosztásban képesek. Már csak az a kérdés, hogy élesre töltenek-e a 12. partiban, amit követően már nincs szépítési lehetőség, vagy a 30-ai rövidítésre tolják át a döntést.

 

 

caka_rat7f.jpg

Rájátszás videói:

 

 

3., 4. játszma

------------------

1-2 játszma

 

 

live-1.bmp

live-1.bmp

 

Szerző: Sakk-mester  2016.12.01. 17:50 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása