batumi_georgia.jpg

A 43. Sakk-olimpiát rendezik a grúziai Batumiban 2018-09-23 - 10-9.-e között.

A szövetség elnöksége a következő összeállítású csapatainkat delegálja a rendezvényre.

Férficsapat: Lékó Péter, Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin, Erdős Viktor.

Női csapat: Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Gara Anita, Lázárné Vajda Szidónia, Terbe Julianna.

A szakértő drukkerek számára rögtön feltűnik, hogy a férfiak sorából a jelenleg legmagasabban jegyzett Rapport Richárd. A hölgyek köréből Papp Petra hiányzik. Petra babát vár, így igazoltan van távol.

Érthetetlen, hogy a szövetség közleményében - határozatában - csak az összeállításokat adja meg, s nem nevezi nevén az okot, amiért Rapport Richárd távol marad az olimpiától.

Ugyancsak érthetetlen, hogy a kieső Papp Petra helyére miért nem az elmúlt fél évtized legsikeresebb női ifjúsági játékosát: Marjanovics Annamáriát vették be a keretbe.

A suttogópropaganda  - mert ez is van a szövetségnek - arról beszél, hogy Rapport és Marjanovicsék követelése teljesíthetetlen.

Úgy gondolom, hogy a szövetség, elnököstől, elnökségestől, főtitkárostól és minden funkciót betöltő személlyel együtt a sakkért, a sakkozókért van. Ők, amikor tisztséget vállaltak a Sakkszövetségben, szolgálatot vállaltak. Ám úgy néz ki, hogy akiket a magyar sakktársadalom a feje fölé emelt, azok nem szolgálni kívánják ezt a közösséget, hanem uralkodni akarnak felette.

Uraim! Önök kényszer nélkül vállaltak egy feladatot, mivel felelősségtudattal bíró személyek, illett volna már előzetesen tisztában lenniük a feladat és a hatáskörükkel. 

Most jelentkezett két probléma. Nem azon vannak, hogy megoldják azt, hanem a versenyzők torkán akarják lenyomni a "mócsingot". Pedig ezt, önöknek kellene lenyelni, azaz előteremteni a hiányzó összeget. Természetesen az ezzel járó munka nehezebb, mint kijelenteni azt, hogy a versenyzőkkel nem lehet megegyezni.

Nagyon úgy néz ki, hogy nem hajlandók elvégezni a vállalt feladatukat. Ha nem teszik, akkor maguk megbuktak.  S ha megbuktak akkor legyenek kedvesek felállni a székeikből és átadni azokat olyan embereknek, akik számára a magyar sakkozás ügye szentügy.

 

------------------

A sakkdrukkerek követelik Rapport Richárd és a 17. évében járó Marjanovics Annamária olimpiai csapattagságát.

Jó lenne tudni, hogyan állnak ehhez a kérdéshez a keretbe jelölt versenyzők. Hogyan morfondírozhatnak a Hölgyek? Kiveri-e a biztosítékot náluk ez az inkorrekt eljárás, ami Annamarival történik. Netán fontolgatják válogatottságuk visszamondását? Vagy úgy vannak vele, hogy ez nekünk jó így, ahogy van, mert ha a kis Marjanovics előtt szabaddá válik az út, még kiszoríthat a keretből... Mi a véleménye Papp Gábornak, a női szövetségi kapitánynak? Ő mégis abban lenne érdekelt, hogy a legjobb játékosok kerüljenek a keretébe.

 

Miként élik meg a hetyke fiúk azt a tényt, hogy a legjobb magyar: Rapport Richárd nincs a csapatban?

Esélyük az eredményes szereplésre csak vele lenne. A "dagadt" férfi keret - itt nem a fiúk súlygyarapodására célzok, csak arra utalok, hogy a kezdeti 5 főről mára 8 főre duzzadt Balogh Csaba kapitány legénysége - tagjai felmerik-e vállalni az opponálást a szövetséggel? Vagy van valami, ami csukva tarja a szájukat és lohasztja ez irányú akaratukat. Mi lehet az? Csak tán nem a szövetség "aszott tőgye" amiből csurran-cseppen, gyűlik a zsebben...

  

Szerző: Sakk-mester  2018.09.29. 18:46 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása