43.jpg

A verseny honlapját ITT, a résztvevők listáját ITT találod.

 

zaszlo_22_anim_8.gif

Hajrá Magyarok! 

 

 Várhatóan a Polgár nővérek kommentálnak.

A VII. fordulóban a lányoknak alulról, a fiúknak felülről jön az ellenfél. Lányaink 361 élőponttal gazdagabban, fiaink 57-el szegényebben telepszenek a táblák mellé. Az első két táblán mínuszban vagyunk, Lékó -90, Erdős -69, az utolsó kettőn pluszban: Almási fórja 53, Berkesé 49. Lékó és Almási a világos bábukat, Erdős és Berkes a sötétet igazgatja. A számokat részrehajlón kezelve Lékó világos színe kiegyenlíti a legnagyobb pontkülönbséget és jön a remi. Almási világos színe és élőpont előnye hozza az egész pontot. Erdős sötéttel és élőpont hátrányban éri el a remit, Berkes sötéttel és pontelőnnyel megkísérli az egész pont begyűjtését.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A VII. fordulóban a lányoknak alulról, a fiúknak felülről jön az ellenfél. Lányaink 361 élőponttal gazdagabban, fiaink 57-el szegényebben telepszenek a táblák mellé. Az első két táblán mínuszban vagyunk, Lékó -90, Erdős -69, az utolsó kettőn pluszban: Almási fórja 53, Berkesé 49. Lékó és Almási a világos bábukat, Erdős és Berkes a sötétet igazgatja. A számokat részrehajlón kezelve Lékó világos színe kiegyenlíti a legnagyobb pontkülönbséget és jön a remi. Almási világos színe és élőpont előnye hozza az egész pontot. Erdős sötéttel és élőpont hátrányban éri el a remit, Berkes sötéttel és pontelőnnyel megkísérli az egész pont begyűjtését.

 A VI. fordulóban jelentkező ellenfelek ismeretében ismét nagyarányú magyar győzelmeket reméltünk. Ausztrália 1-3 Magyarország, Magyarország 3.5- 0.5 Grúzia 3.

Az V. fordulóban fiaink részére a verhető (3-1), rajtlistán 52. Dánia következik, lányaink a 21. pozícióból startoló Izrael csapatát kapják (2.5-1.5). A verseny bő egyharmadán túl mindkét válogatottunk a 46. helyen tanyázik.

Messze még a vége... A felhők fölött mindig süt a Nap! Csak jönne már a szél, mely szétkergeti a fellegeket... 

Csapataink a  németektől ( Fiúk) és Grúzia 2. együttesétől (Lányok) szenvedtek 2.5-1.5 arányban vereséget a IV. fordulóban. Hideg-zuhanyként hatott a sakkdrukkerekre esélyesebb csapataink veresége.

 

 

 

    

-------------------------

Férfi csapatunk szekerét Lékó Péter rántotta jó irányba. Győzelme az egykori FIDE világbajnok - Kaszimdzsanov - ellen a csapatgyőzelmet jelentette. Döntetlent játszottak: Erdős, Almási és Berkes.

Lányainknál Terbe Julianna vereségét követőn ketten is  - Hoang és Gara Tícia - nekiveselkedtek a teljes pont megszerzésének, ez végül Gara Tíciának sikerült, győzelme egy csapatpontot eredményezett. Remiztek: Hoang, Gara A.

 

Lékóval és Hoanggal az élen állnak fel csapataink.

Lányaink (+86) a III. fordulóban a rajtlista 30. Argentinokkal, fiaink (+108)  a 36. Üzbegisztánnal ülnek szembe. Játékosaink minden táblán magasabb élőponttal rendelkeznek.

 

-------------------------

Lányaink - 2.5-1.5 -  besöpörték a 2 csapatpontot - nem ment olyan könnyen, mint ahogy az élőpont előny birtokában reméltük. Nyert: Hoang Thanh Trang, Terbe Julianna, remizett:  Lakos Nikoletta, vesztett: Gara Tícia.

Fiaink élőpont fórjából csak a csalódást okozó döntetlenre - 2-2 - futotta a dervistáncot ropó Albánokkal szemben. Nyert: Berkes Ferenc, remizett: Erdős Viktor és Gledura Benjámin, vesztett: Lékó Péter. 

A II. fordulóban is élőpont előnnyel  - a fiúknak 200, a lányoknak 300 élőpont  - ülnek tábla mellé a mieink.  

A tudásszint különbség alapján magabiztos győzelmek várhatók. Valószínűleg bemutatkoznak, bemelegítenek éltáblásaink is. 

-----------------------

 Néhány órán belül kezdetét veszi a 43. sakkolimpia . A párosítás már megtörtént, de arra még várni kell, hogy megtudjuk kik ülnek tábla mellé ma. Fiaink a rajtlistán 101. Madagaszkárral kerültek szembe. Várhatóan Lékó pihen, így az Erdős, Gledura, Almási, Berkes felállásban gyűrik le a mieink, a 416 élőpont-hátrányban lévő riválisaikat. Győzelmünk nem kétséges, mondhatom az arány sem.

Lányaink a rajtlista 87. Ír csapattal kerültek szembe az első fordulóban, élőpontfórjuk meghaladja az 500-at. Hasonló eredményességet várok tőlük is, mint a fiúktól.

Meglepett, hogy a fiúk mezőnyében a 4. Azerbajdzsániakat, míg a lányoknál a 9. Németeket nem láttam bepárosítva.

 

 

 

 

 

  ----------------------

 

 

 

  

 --------------------

 

A magyar válogatottak játszmái az alábbi honlapon is követhetők

 

http://verseny.hunsakk.hu/olimpia/

 

Playing schedule

Round Date Time
1 2018/09/24 15:00
2 2018/09/25 15:00
3 2018/09/26 15:00
4 2018/09/27 15:00
5 2018/09/28 15:00
6 2018/09/30 15:00
7 2018/10/01 15:00
8 2018/10/02 15:00
9 2018/10/03 15:00
10 2018/10/04 15:00
11 2018/10/05 11:00

  

A LEGJOBB TÍZ KÖZÉ KERÜLÉS A CÉL A HÉTFŐN KEZDŐDŐ SAKKOLIMPIÁN

MTI
"A grúziai Batumiban hétfőn rajtol és október 5-ig tart a 43. sakkolimpia, amelyen a magyar férfi és női válogatott is a legjobb tíz közé szeretne jutni.

Balogh Csaba, a férfiak szövetségi kapitánya a szövetség tájékoztató anyagában azt emelte ki, hogy minden évben erősödik a sakkolimpia, de ez a mostani minden eddigit felülmúl.

„A top játékosok közül egyedül Carlsen hiányzik. Minden ország a legerősebb felállásban érkezik, mi az Élő-pontszám alapján a 12-es kiemeltek vagyunk. Az első hat kiemelkedik a mezőnyből, a 7-15. helyeken hozzávetőlegesen hasonló erősek az együttesek” – mondta.

A csapatösszeállítást – fűzte hozzá – befolyásolta, hogy Rapport Richárddal nem tudott számolni, ez mindenképpen sajnálatos.

„De így is nagyon erősek vagyunk, Lékó Péterrel az éltáblán. Taktikai táblasorrenddel készülünk – ezt a csapat minden tagja jóváhagyta” – szögezte le a kapitány, aki szerint az olimpiát minden játékos kiemelt eseményként kezeli, s úgy véli, hogy az első tízbe kerülés már nagyon jó szereplésnek számítana.

Papp Gábor, a női csapat szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy nagyon készülnek az olimpiára.

„Ez mindenki számára egy különleges esemény. Két új játékosom van, akik közül Lakos Niki nagy visszatérő. Tizennégy éve ült le utoljára a válogatottba, korább sokszor volt az utazó keret tagja, nagy rutinnal rendelkezik világversenyek terén. A fiatal újonc pedig Terbe Julianna, aki nagyon lelkes és rengeteget készült, hogy itt bizonyíthasson” – nyilatkozta a kapitány, aki úgy látja, hogy az első hét csapat tudásban a többiek előtt jár.

„Mi a 13. kiemeltek vagyunk, cél a tízbe kerülés. Az biztos, hogy küzdünk a végsőkig!” – hangoztatta a szakvezető.

A magyar csapatok összeállítása:

férfiak:
Lékó Péter, Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Erdős Viktor, Gledura Benjámin

nők:
Hoang Thanh Trang, Némethné Lakos Nikoletta, Gara Tícia, Gara Anita, Terbe Julianna

A játszmák helyi idő szerint délután 3-kor kezdődnek, szünnapot szeptember 29-én tartanak. A svájci rendszerben, négyfős csapatokkal zajló verseny 11 fordulós, olimpiai pontszámítással. Ennek lényege, hogy a csapatgyőzelem 2 pontot ér, a döntetlen, azaz a 2-2-es eredményért 1, a vereségért pedig nulla pont jár."

 

--------------------

A Magyar Sakkszövetség kihirdette a sakkolimpiai kereteket a szeptember 23. és október 6. között a georgiai Batumiban megrendezésre kerülő eseményre. A sakk-drukkereket megdöbbenti, hogy a világranglistán 28. Rapport Richárd nincs a férfi csapatban.

Rapport és a Szövetség anyagi vitába keveredett, melyet eddig nem tudtak feloldani.

"Vélelmezem, hogy Ricsi, tekintettel az anyagiakban lerongyolódott sakkszövetségre kisebb juttatást követelt magának és a csapattársaknak.   Ám a szegény szövetség nem adott alább a rongyrázásban: ragaszkodott a magas apanázshoz..."

A rajtlista 12. magyar csapat összeállítása: Almási Zoltán (46.), Lékó Péter (52.),  Berkes Ferenc (62.), Gledura Benjámin (155.) és Erdős Viktor (174.).  Csapatkapitány: Balogh Csaba.

A rajtrangsorban 13. női válogatott tagjai: Hoang Thanh Trang (a női ranglistán 39.), Gara Anita (90.), Gara Tícia (104.), Lakos Nikoletta, és Terbe Julianna (336.). Kapitány:  Papp Gábor.

Meglepetés a stabil kerettagnak számító, anyai örömök elé néző Papp Petra helyébe, a honi ranglistán első 15 versenyzőből sem tudott tartalékot vinni az olimpiára a kapitány. Szakmailag mi indokolja a legtehetségesebb 17.-évében járó Marjanovics Annamária mellőzését?

 

Szerző: Sakk-mester  2018.10.01. 18:09 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása