rapport_r.jpg

Az, hogy a győzelmet felértékelik, a döntetlent "lefokozzák" a harcos sakkozókat megérdemelten hozza előnybe.

Remélem, hogy az új FIDE elnök: - FIDE President Arkadij Dvorkovich - felkarolja ezt a sakk népszerűségét növelő ideát.

arkady_dvorkovich_2015-09-30.jpg

Még nem ismerve ez alábbi teóriákat felvetettem a "rájátszás" - a büntetőrúgás - ötletét egyik nagymester ismerősömnek, a sakk népszerűsítésének, felpörgetésének érdekében, hogy ekként is küzdjünk a gyakori, előre megbeszélt, a miniatűr döntetlenek ellen. A sakk OB-I-be történő bevezetését kezdeményeztem. Ő rögtön elvetette, irreálisnak találta a játékidő megnyújtását - a  párperces remikkel történő rövidítését nem, mivel ezek a döntetlenek a csapat érdekét szolgálják...

Shipov ötlete:

Ha a fő játékban döntetlen van, akkor két blitz játékot kell játszaniuk a versenyzőknek - mondjuk egy 3 vagy 4 perces játékidővel + 2 másodperces lépésenkénti hozzáadással. Ha egyik játékos sem nyer, akkor armageddon következik. Még azok a játékosok is, akik fáradtak egy hosszú csata után, képesek erre. 

Új pontrendszert is javasolt:

3 pont a klasszikus játék győztese számára
0 pont a klasszikus játék vesztese számára
2 pont a rájátszás győztese számára
1 pont a rájátszás vesztese számára

A javaslatok tíz év elteltével nem változott. A zürichi ötlet alapján a versenyzők,  röviddel a játszmát követően  blitz játékkal döntik el, kié a pont.

A Norvég elgondolás némileg változtat az előzőn.

Az Altibox Norway Chess 2019
A norvég sakk pontozási rendszer hasonló lesz Shipov verziójához:

2 pont a klasszikus játék győztese számára
0 pont a klasszikus játék vesztese számára
1,5 pont az Armageddon rájátszás győztese számára
0,5 pont az Armageddon rájátszás vesztese számára

A fő különbség Shipov nézetéhez képest  az, hogy először nem lesz két blitz játék, hanem egy azonnali armageddon játék következik, így csökken az aznapi játékidő s röviddel a fő partit követően látjuk az eredményt.

Mindazok számára, akik nem ismerik az "armageddon" szabályt: fehér több időt kap, mint sötét, de nyerési kényszere van - sötét döntetlennel is nyertesnek számít. 

Szerző: Sakk-mester  2018.10.11. 15:33 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása