sakkora2.jpgAz eset, megesett?! – 2018.évi Magyar férfi sakkbajnokság – Óra-ügy

 

Hozzám csak az éteren át és a madarak csiripelése révén jutott el a hír, miszerint a címbeli bajnokság rájátszás napján az egyik rapid partinál a bíró nem volt helyzete magaslatán. Történt, hogy az óra azt jelezte, hogy az egyik sakkozónak lejárt az ideje. Az idővel bíró játékos ezt nem észlelte, így a parti folyt tovább… Mielőtt feladta volna a játszmát, azelőtt se nézett rá a szerkezetre, pedig ez ajánlott még a matt előtt egy lépéssel is, ha az állás nagy kapkodást követően jön létre. Hol van itt a bíró szerepe? A szabályzat szerint a klasszikus gondolkodási idejű partiban közbeavatkozhat – micsoda idióta kitétel - , míg a rapid és a blitz játszmák esetén közbe kell avatkoznia, ha látja a „leesést”! Alaphelyzetben olyan bírót kell küldeni az ilyen rendezvényre, amelyik lát, amelyik nem látáskárosult. Mert ha a bíró nem lát, akkor alkalmatlan feladata ellátására, testi fogyatékossága okán.

A bíró a hírek szerint összevissza beszél: Először azzal védi magát, hogy ő csak közbeavatkozhat, de nem kötelezi arra a szabályzat, hogy közbeavatkozzon. Ez a védekezés elbukik azon, hogy fehéren-feketén le van írva, hogy a rapid és blitz partikban közbe kell avatkoznia, azaz meg kell állapítania időtúllépés vesztesét és nyertesét.  Ebből az következik, hogy alkalmazásszintjén, éles helyzetben nem tudja, mit kell tennie.

A helyzetet tovább cifrázza egy másik magyarázata: mely szerint ő látta a leesés jelzését az órán, ám úgy gondolta, hogy az óra a klopfolástól megbolondult és azért ugrott elő a jelzés. Nos ha így lenne, akkor a bíró kötelessége a rossz időmérőt kicserélni egy jóra.

A helyzetet tovább bonyolítja az a tény, hogy a sakkszövetség egy olyan bírót delegált a versenyre, amely a bajnokságon játszók egy részének a csapattársa.

Csapattársa annak a versenyzőnek, amelyikkel szemben meg kellett volna állapítania a leesést.

Jó tudni a szövetségnek és a versenybírónak is, hogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.

Hogyan állnak a tisztességgel azt csak ők tudják, a látszat viszont hibádzik!

Szerző: Sakk-mester  2018.12.10. 11:29 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása