16_4.jpgA fenti állásban világos a jelzett Hxb3 lépésével igyekszik kihasználni a kettőstámadás előnyét. Értékeld a lépést.

Örök igazság, hogy meg kell vizsgálni minden sakkot, minden ütést. Másrészt azt is jó tudni, hogy a látszat néha csal. Ezért kell a sakkban cselekedetünk - lépésünk - következményeit előre látni. Nélkülözhetetlen az elemzés, a változatszámítás és a létrejövő új állás értékelése.

Mondhatjuk a diagramot látva, hogy kritikus az állás. Ez a kritikus kifejezés a sakkban mást jelent, mint kórházakban és a klinikákon. Ott azt értjük alatta, hogy meg van az esélye a beteg elvesztésének, a halálának. A sakkban nem a parti elvesztése körüli állapotot értjük kritikus állásnak, hanem azt, amelyik nagyobb odafigyelést, koncentráltabb törődést igényel. Az áldozat, az ütés, a csere, a sakk, a gyalogszerkezet átalakítása, a több egyenlő esélyű  lépésjelöltből való kiválasztás eredményezi a "kritikus állást". A játszmáink nagy részében hemzsegnek ezek az állások. Ezekben az állásokban még inkább oda kell figyelnünk a következményekre.

Szerző: Sakk-mester  2019.01.16. 03:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása