18_1.jpgSzeretem megkérdezni a tanítványaimat arról, hogy első blikkre - első ránézésre, első pillantásra - mi a véleményük az állásról, ki áll jobban, mit lépnének. A hirtelen válaszok a sakkérzékről vallanak. Azután jön az alapos szemlélődés, az állás ízekre szedése, majd egységes egésszé összerakása - analízis, szintézis -. A lényeges jellemzők felismerését - ezek a feladatokban  a kezdőknél elég szembetűnőek   - követi a két állás közötti különbözőség felismerése, majd a konkrét megoldáskeresés. Sakknyelven szólva: Állásértékelés, tervkészítés, lépésjelöltek állítása, lépés kiválasztása, az utóbbi két művelet változatszámítással történő ellenőrzése és a létrejövő állás értékelése. Ugye kedves olvasóm mi sem egyszerűbb a sakkjátéknál.

Sötét következik lépni. Első blikkre mi a véleményed az állásról?  Mi a véleményed azután, hogy időt szántál némi töprengésre? Hogyan képzeled el a folytatást? 

 18a.jpgA sötét vezér megjelenik a piros mezőn. Mi a szándéka sötétnek? Miként reagálsz sötét lépésére?

18b.jpgVidd tovább a partit világossal. 

Szerző: Sakk-mester  2019.01.18. 03:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása