tata2019.jpgcarls_1.jpgakr.jpgrab2_1.jpggledura_2.jpgtata_1.jpg

zaszlo_22_anim_8.gifHajrá Magyarok!

 

Álomeredménnyel, kettős magyar győzelemmel köszöntek el versenyzőink a Tata Steel Wíjk aan Zee-i versenyétől. Mindketten felülmúlták önmagukat, élőpontokat szereztek és javítottak rajthelyes pozícióikon. Gledura Benjámin fellépett a dobogóra.  Szép volt fiúk! Gratulálok!

Teljesítették a fiúk az "elvárást". Ricsi "kalandos" partiban érte el a döntetlent. Bendzsi macska-egér harcot vívott az indiai (csoda)gyerekkel, természetesen ő volt a macska. Ma 12:00-kor kezdődik a forduló!

 --------------------

Rajtlistás helyükhöz mérten két-két pozíciót is előreléptek a mieink. A hátralévő két fordulóból ha sikerülne 1.5-1.5 pontot szerezniük nemcsak a szurkolók, hanem játékosaink is elégedettek lehetnének teljesítményükkel.  A két kettős győzelem az álomkategóriába tartozik, a minimális cél: csak nem kikapni. Az én leosztásomban Benjáminnak az indiai csodagyereket - a 14. évében járó 2539 élőpontos Praggnanandhaat - sötéttel ma, Richárdnak pedig holnap világossal a helyi szíveket megdobogtató holland ifjút - a 20. évében járó 2612 élőpontos Van Foreest Jordant kell legyőzni a másfél pontok begyűjtéséhez.

 -----------------------

A X. fordulóban ismét arattak a magyarok. Ricsi megfújta Duda pontját. A 32. lépésben a lengyel fiú csak a maga célját látta, nem figyelt riválisa távolban rejlő látványos riposztjaira - 34, - f4!, 37, - Bc8!! - amikkel Ricsi világos állását satuba fogta és összeroppantotta.

Reménykedtünk Benjámin teljes pontszerzésében is, ám a táblázatalján tanyázó holland úgy tolta le a közel 50 lépést, hogy nem hibázott, így a parti döntetlenül végződött.

Nem ígérkezik könnyűnek a világos színt vezénylő mieinknek a  XI. forduló: A főcsoportban Ricsi a 2813 élőpontos kínai Ding Lirennel, Bendzsi a 17. éven járó 2584 élőpontos orosz Esipenkó Andrey-jel találkozik. Hajrá Magyarok!

-------------------

Miként megjövendöltem pluszos lett a IX. forduló. Ricsi magabiztosan érte el a döntetlent a versenyben vezető indiai exvilágbajnok, Ananddal  szemben. Benjámin tegnap nőt vert! Másként fogalmazok: fektetett két vállra... nem próbálkozom tovább, mert ennek is, annak is felhangja van. A lényeg, hogy kétvállas győzelmet aratott, megszerezte a teljes pontot Paehtz Elisabethtől. A X. fordulóban Ricsi a lengyel Dudával, Bendzsi a holland Kuiperssel száll szembe úgy, hogy mindketten a sötét szín "kedvezményezettjei". Hajrá fiúk!

---------------------

Tegnap csend honolt a Wíjk aan Zee-i sakkarénában, majd következik kettő forduló, azután ismét egy szünnap és onnantól jön a véghajrá. A VIII. fordulóban Carlsen legyőzte Rapportot. A világbajnoktól kikapni nem szégyen ráadásul Ricsi övében is ott van már Carlsen skalpja. Benjámin remekül vezetett partiban előnybe került magasabb élős riválisával szemben, gyalogelőnyét nem lehetett realizálni, a küzdelem a 67. lépésben, két királyig játszva döntetlenül végződött. A pihenőnap után Ricsi világossal játszik a versenyben vezető exvilágbajnok Ananddal, Benjámin a mezőny hátsó harmadában tanyázó Paehtz kisasszonnyal méri össze tudását. Ismét pluszos nap elé nézünk! Hajrá fiúk!

----------------------

A VII. fordulóban ismét remekeltek a mieink: Gledura Benjámin a világbajnoki döntős  - Lékó Péter - edzette német tinédzser sakkzsenit, Keymert győzte le különösebb erőfeszítés nélkül, Rapport Richárd Mamegyarov ellen értékes döntetlennel gyarapította pontjainak számát. Ma, a VIII. fordulóban a sötéttel játszó mieink közül Ricsi a világbajnok Magnus Carlsennel, Bendzsi a 2679 élőpontos 19. évében járó iráni Maghsoodloo Parhammal veszi fel a küzdelmet.

 ----------------------

Felébredtek a magyar legények, feléledtek a magyar remények a Wíjk aan Zee-i sakkversenyen. A pihenőnap utáni  ébresztőt Gledura Benjámin fújta győzelmével. Raport Richárd, Kramnyik elleni értékes döntetlenjével az első pluszos napot hozták a mieink a tegnapi VI. fordulóban. Szép volt fiúk, csak így tovább. Annál nemesebb a pont, minél nehezebben leküzdhető az akadály! A VII. forduló sem ígérkezik egy sétagaloppnak a mieink számára: A tegnap közel 100 lépésig küzdő Rapport sötéttel fogadja a 2800-as magasság fölé szökkenő, rajtlista második  Mamegyarovot, Gledura pontszerzését a Lékó edzette 15 éves német "csodagyerek"  Keymer igyekszik megnehezíteni. További két magyar gazdagítja még a kolóniát. Lékó Péter és Rudolf Anna a verseny kommentátorai, Lékó egyben a német ifjú edzője is. Nincs könnyű helyzetben Lékó Péter sem. Nem a kommentátori munka jelenti a fejtörést, az neki könnyen megy. A megoldhatatlannak látszó gondot az okozza, hogy melyik ujját harapja meg, akármelyiket is harapja, fájni fog. Milyen érzésekkel készíti fel tanítványát, olimpiai csapattársa Gledura Benjámin ellen? Vagy a gazdának mond nemet és tanítványát hagyja cserben, vagy "elárulja" csapattársát, akiről lényegesen többet tud, mint bármely más tréner...

A 23 éves Rapport Richárd már harmadjára méreti meg magát a Masters versenyen. Korábbi szerepléseinek eredményessége - 2014-ben 11., 2017-ben 13. helyen végzett - sem őt, sem szurkolóit nem örvendeztette meg. Itt az idő, azt nem mondanám, hogy most, vagy soha, de azért illene megrázni magát és felülmúlni önmagát a magyar sakkozás első számú képviselőjének, legmagasabb élőpontszámú versenyzőjének. Dőreség lenne elvárni a versenygyőzelmet Ricsitől. Legmerészebb szurkolói álmaink is csak a dobogóra repítik. Drukkolhatunk lengyel barátaink képviselőjének, aki nagy lépésekkel jut előre (18.) a világranglistán. A rendező ország két versenyzője közül Giri - világranglista 5. - bármire képes lehet, a 20 éves Van Foreest J. számára még mély ez a víz. Ő lesz a gong, amit vernek...

Az idén 20 éves Gledura Benjámin a Challengers  mezőnyben törekszik a győzelemre, mellyel bekerülne az elit  csoportba. Nem lesz egy sétagalopp elérni a célt. Az első helyen kiemelt ukrán Korobov a végén is szeretne az élen állni, és ott vannak még a feltörekvők: Indiából a 14 éves Praggnanandhaa, orosz honból a 17 éves Esipenko, a Lékó tanítvány: a 15 éves német Keymer.

--------------------

A negyedik nap nagy kérdése, hogy megtalálja-e góllövő csukáját a világbajnok Carlsen, az eddig önmagát kereső exvilágbajnok Kramnyik ellen. Mire jut Rapport világossal a vékonypénzű hollanddal - Giri - szemben, aki a sakkban annál masszívabb teljesítményre képes. Kibabrál-e Gledura a hétpróbás sakkvénséggel, az 53 éves, valamikor - 2003. 10. 04. -  világranglista negyedik orosz származású kanadai Barajevvel?

----------------------

 A harmadik versenynapon Rapport Richárd a tegnap "pihenő" azerbajdzsáni Radjabovval méri össze tudását. Ne szépítsük a dolgot, tegnap Ricsi megúszta a verést és  maratoni küzdelemben harcolta ki a döntetlent.  Háromszor annyi lépést tett meg, mint mai riválisa. Reméljük a tegnapi houdini akció erőt ad a magyar fiúnak és a legjobb formáját hozza a valamikor világranglista második elleni partijában. Mit hoz az orosz derbi? Gyors remit, vagy küzdelmet? Magára talál-e Kramnyik, vagy folytatódik vesszőfutása?

Gledura Bejámin magabiztos játékkal, könnyedén remizte ki az első kiemelt ukránt. Ez magabiztosságot és erőt kell, hogy adjon neki a továbbiakra. Ma viszont két vállra kell fektetnie kazahsztáni ellenfelét. A helyzet pikantériáját az adja, hogy a rivális egy 23. évében járó bájos ifjú hölgy. Alaphelyzetben egy sármos ifjú egy hölgyet nem legyőzni, hanem meghódítani szokott. Bizony bármily nehezére is esik Benjáminnak eltávolodni az alaphelyzettől, meg kell tennie, ha eredményesen kíván szerepelni a versenyen.

------------------

A Tata Steel 2019 első versenynapján fiaink náluk alacsonyabban jegyzett riválisaikkal szemben, sötét színnel játszva döntetlent értek el. A színelosztás sorsolása eggyel többször adta a sötétet a mienknek.
A II. fordulóban Gledura Benjámin csoportjának első kiemeltjével, az ukrán Korobovval, akit csupán egyetlen pont választ el a 2700-as magasságtól, ismét a sötét tábort irányítva küzd meg.
Rapport Richárd a világos szín előnyét bírva igyekszik 6 pontnyi élőpont-fórját realizálni az amerikai Shankland Samuellel szemben.

 

 

 

 

 

Rapport, Richard ellenfelei sorsolási sorrendben

 2731
points

1 GM Fedoseev, Vladimir 2724 ½
2 GM Shankland, Samuel 2725 ½
3 GM Radjabov, Teimour 2757 ½
4 GM Giri, Anish 2783 0
5 GM Nepomniachtchi, Ian 2763 ½
6 GM Kramnik, Vladimir 2777 ½
7 GM Mamedyarov, Shakhriyar 2817 ½
8 GM Carlsen, Magnus 2835 0
9 GM Anand, Viswanathan 2773 ½
10 GM Duda, Jan-Krzysztof 2738 1
11 GM Ding, Liren 2813 ½
12 GM Vidit, Santosh Gujrathi 2695 ½
13 GM Van Foreest, Jorden  2612 1

 

 

Name Country Rating Position
GM Carlsen, Magnus NOR 2835 1
GM Mamedyarov, Shakhriyar AZE 2817 3
GM Ding, Liren CHN 2813 4
GM Giri, Anish NED 2783 5
GM Kramnik, Vladimir RUS 2777 7
GM Anand, Viswanathan IND 2773 8
GM Nepomniachtchi, Ian RUS 2763 13
GM Radjabov, Teimour AZE 2757 14
GM Duda, Jan-Krzysztof POL 2738 18
GM Rapport, Richard HUN 2732 24
GM Shankland, Samuel USA 2724 29
GM Fedoseev, Vladimir RUS 2719 31
GM Vidit, Santosh Gujrathi IND 2701 43
GM Van Foreest, Jorden NED 2614 189

 

Average rating : 2753
Category : 21

FIDE-ratings of December 2018 

-------------------------

 

Gledura nagymester az alábbi sorrendben játszik riválisaival. Az első két fordulóban a sötét, majd felváltva  a világos és a sötét tábort vezeti. A 13 fordulóból hétszer játszik sötéttel és hatszor világossal. Hajrá Benjámin! 

Gledura, Benjamin

 2615
1 GM Van Foreest, Lucas 2502 ½
2 GM Korobov, Anton 2699 ½
3 IM Saduakassova, Dinara 2472 ½
4 GM Bareev, Evgeny 2650 ½
5 GM Kovalev, Vladislav 2687 0
6 GM L'Ami, Erwin 2643 1
7 IM Keymer, Vincent 2500 1
8 GM Maghsoodloo, Parham 2679 ½
9 IM Paehtz, Elisabeth 2477 1
10 IM Kuipers, Stefan 2470 ½
11 GM Esipenko, Andrey 2584 ½
12 GM Praggnanandhaa R 2539 1
13 GM Chigaev, Maksim 1 2604

 

The Tata Steel Chess Tournament Challengers 2019 are: 

Name Country Rating
GM Korobov, Anton UKR 2698
GM Maghsoodloo, Parham IRI 2688
GM Kovalev, Vladislav BLR 2683
GM Bareev, Evgeny CAN 2650
GM L'Ami, Erwin NED 2642
GM Gledura, Benjamin HUN 2621
GM Chigaev, Maksim RUS 2606
GM Esipenko, Andrey RUS 2593
GM Praggnanandhaa R IND 2530
IM Keymer, Vincent GER 2508
GM Van Foreest, Lucas NED 2500
IM Paehtz, Elisabeth GER 2487
IM Saduakassova, Dinara KAZ 2472
IM Kuipers, Stefan NED 2467

 

Average rating : 2582
Category : 14

FIDE-ratings of December 2018 

Szerző: Sakk-mester  2019.01.27. 15:16 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása