3_3_1.jpgSötét utolsó lépésével igyekszik átvenni a kezdeményezést, fenyegeti a b2 gyalogot. Tud-e világos küzdeni a kezdeményezése fenntartásáért, vagy gondoskodnia kell megtámadott figurája védelméről.

A sakk alaptételei olyanok, mint egy csapás az ingoványban, szemben a matematika axiómáival melyek sziklaszilárdak. Az egyik esetben stabilan támaszkodhatsz az elméletre, a másikban csupán általában, a konkrét állástól függően nyújtanak támaszt azok. Ezért felértékelődik a döntéshozó szerepe. Az adott állást helyesen értékelő jó döntést hoz, míg a magolós, aki csak felmondja a tanultakat, de nemért, az tévúton járhat.

Jelen helyzetben világosnak helyes lépése a He5, mert a huszár remekül áll a centrumban. Más szemszögből nézve nagyon meg kell fontolni azokat a lépéseket, melyek az ellenfél rosszul álló tisztjét jobb helyre, esetleg a kezdeményezést átvevő, támadó pozícióba terelik. Mennyivel egyszerűbb lenne a döntéshozó dolga, ha az elvek kristálytisztán érvényesülhetnének. Épp ez a sakk varázsa, hogy gyakran egymásnak ellentmondó gondolatok mentén kell döntésre jutni.

Szerző: Sakk-mester  2019.03.03. 03:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása