pos34.jpgEz az állás picit több annál amit én amatőr ismerős - fodrász, víz-gázszerelő, asztalosmester -  és ismeretlen sakkbarátaim részére ajánlok.

Az ábrát nézve először arra kellene rájönni, mi a szöszért tette világos a bástyáját d2-re. Amikor ellenfelünk megteszi lépését akkor el kell időznünk azzal, hogy rájöjjünk mi a célja a lépésének. Természetesen semmi sem kötelező, az ellenfeled lépésének vizsgálata sem, ám ha néhányszor "megszívod", rájössz minden esetben nélkülözhetetlen elidőzni riválisod lépésének megértésén. 

Még nem árulom el lépésem értelmét, ellenfelem rájött mi a célom vele. Ha meglátod válaszlépését te is könnyen megérted a Bd2 lépésben rejlő lehetőséget, ami akkor ér célba, ha riválisom lebecsüli azt, vagy nem szán elég időt a benne rejlő fenyegetés feltárására. Lehet más oka is annak, ha nem a megfelelő reakciót produkálja riválisod: például sakk-képzettségének fogyatékosságai...

Sötét válaszlépése a b7-b6 volt. Miért lépte ezt a sötéttel játszó? Miként lehet fokozni a világos figurák erejét? Világos Fe7 lépésével felszólította sötét bástyáját: a fel - vagy el lépésre.

Az oldalra ellépés szóba sem jöhet a fenyegető Vxd5+ matt miatt, a fellépésre következhet: cxd5+, ha Kb7-et lép elesik a bástya, ha visszaüt a bástyával d5-re akkor nyer értelmet a világos bástya d2-re tétele - jön a Bc2+ és szintén annyi a sötét bástyának.

Tehát a Bd2 értelme az volt, hogy fokozza a világos bástya hatékonyságát. Az igaz, hogy a második sorra fellépve sem tud több helyre lépni, de míg az alapsoron csak "ugat", a másodikon már "harap", azaz itt nagyobb hatékonysággal, támadással bír az ellenfél királyával szemben.

 

Szerző: Sakk-mester  2019.06.05. 14:00 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása