noi_vbjdonto.jpggorjacskina4.jpggorjacskina_3.jpgwvbdonto.jpgA női sakk-világranglista-vezető Hou Yifan helyére beugró, a rajtlistán ötödik, 20 éves orosz 
Gorjacskina Alexandra Jurievna a kínai világbajnoknő: Ju Venjun ( Csü Ven-csün) kihívója - másfél ponttal előzte meg a dobogó második fokára fellépő  ukrán Muzicsuk Anna Olehivnát és kettő és félpont az előnye a harmadik helyre befutó duó: az (ukrán)orosz Lagno Kateryna Aleksandrovna és a kínai Tan Zhongyi (Tan Csung-ji) előtt. 

Fölénye - 27 szerzett élőpontja és 2666 pontos teljesítménye -  kivívta a sakkvilág csodálatát, még úgyis, hogy az utolsó fordulóban alulmaradt az ukrán exvilágbajnoknő ellni partijában. Érdekesség, hogy az ukrán Muzicsuk testvérpár 2,5:1,5 legyőzte őt.

A verseny beváltotta a hozzáfűzött reményeket, sőt meghaladta azt; késhegyig menő küzdelmeket láthatott a nagyérdemű közönség, a versenyzők nem kímélték magukat, sem a "poros" címeket, honfitársaikat -  az 56 lejátszott partiból 30 végződött döntéssel, a világos szín 22-8-ra nyert.

A hölgyek számára több mint hízelgő volt a 200 000 Eurós díjalap, melynek egynegyedét a világbajnokjelölt zsebelte be, de nem panaszkodhat az ezüstérmes sem: a maga 40000 Eurójára, sőt a holtversenyes harmadikok bukszájába is jutott: 27500-27500 Euró.

Hasonló nyíltságot, nyilvánosságot és előremeghatározott, személy helyett teljesítményhez kötött javadalmazást várok a Magyar Sakkszövetségtől is!

Íme a táblázat, ami minden kérdésedre választ ad:

 

14fve.jpg

Tagoltság az élen, holtverseny a végen - A világbajnok-jelölt Gorjacskina (13/9,5) megerőltetés nélkül hozta a döntetlent, Muzicsuk Anna (13/7,5) megerősítette második helyét,  Lagno Kateryna (13/6,5) a dobogó harmadik fokán állva kezdi meg az utolsó fordulóbeli játszmáját.

 

 

----------

Folytatódik a tét nélküli verseny - a lényeget tekintve igaz a megállapítás, hisz amiért ez a nyolc hölgy tábla mellé ült, az a verseny vége előtt két fordulóval eldőlt - ám még így is akad inspiráció bőven: a dobogó második és harmadik foka, a pénzdíj volumene, a rangot adó  élőpont szerzése, a megszerzett presztízs megőrzése - van okuk a drukkereknek reménykedni abban, hogy a sakkamazonok a verseny vége felé is összeakaszkodnak.lagnogor.jpg gorjacskina.jpegkazany.jpeg

 

 "Szürke minden elmélet és zöld az élet aranyfája." Oda az elméleti valószínűsége annak, hogy utolérhetik, esetleg megelőzhetik a versenyben vezetőt, melynek amúgy is csekély esélyt adtam. Gorjacskina két fordulóval a verseny vége előtt besöpörte a "Világbajnok kihívója" büszke címet és a velejáró 50000 Eurós pénzdíjat, magasról néz vissza a világbajnok-jelöltek mögötte sorakozó résztvevőire. A mai (06-15) pihenő nap, neki örömünnep, az év legfényesebb napja, eddigi karrierje csúcsa. A 20 éves Alekszandra Jurjevna Gorjacskina személyében megelevenedik az orosz álom; szintén lehet orosz világbajnoka a sakkvilágnak. Szép volt Alexandra! Gratulálok!

 

Hogyan alakult a világbajnoki-kihívó sakk-pályafutása? 

"2011-ben megnyerte az U14-es sakk-Európa-bajnokságot,[11] és a világbajnokságot is.[12] 2012-ben, 14 éves korában elindult az U20 korosztályos junior világbajnokságon és a 12. helyet szerezte meg.[13] Ugyanebben az évben 14 évesen az U18 korosztályos Európa-bajnokságon[14] és a világbajnokságon is aranyérmet szerzett.[15][16] 2012-ben holtversenyben a 2–3. helyen végezve bronzérmet szerzett Oroszország U20-as junior bajnokságán.[17]

2013-ban, 15 éves korában az orosz U19-es korosztályos nyílt bajnokságon a fiúk között a második helyen végzett.[18]Ugyanebben az évben az U20 junior világbajnokságon az első helyet szerezte meg,[19] és ezt a címét egy évvel később, 2014-ben a második helyezett előtt 1,5 pontos előnnyel védte meg a 78 fős mezőnyben.[20]"

Forrás: Wikipédia 

-----------

Elméleti valószínűsége még van annak, hogy Gorjacskinát "befogják", vagy megelőzzék a világbajnok-jelölti címért folyó verseny utolsó három fordulójában, gyakorlatilag elvethető ennek az eshetőségnek a bekövetkezése. Érdekessége a hátralévő fordulóknak, hogy az orosz hölgyek mindegyikben azonos oldalon ülnek: ma a sötét, holnap a világos, a zárófordulóban ismét a sötét színű figurák mögött foglalnak helyet.

 ----------------

Tovább tart Alexandra Gorjacskina (11/8,5) menetelése, tartja előnyét (2,5 pont) Lagno Kateryna (11/6) előtt; a tizedik fordulóban dupla döntetlent elérő ukrán testvérpár 50%-os teljesítménnyel követi őket (11/5,5). A XI. fordulóban Gorjacskina Alexandra - Muzicsuk Anna partija döntetlennel végződött.

  ------------------

A második kör nyitányán, az első kör első játszmájában döntetlenező egykori sakk-királynő ( Alexandra Kosztenyuk) és a mezőny üdvöskéje, a 20-éves (Alexandra Gorjacskina) orosz sakk-klasszis küzdelme utóbbi győzelmével ért véget, így kettő pontra növelte előnyét az őt követő  Lagno Kateryna előtt.

-----------------

Az első "futam" győztese a világbajnok-jelölti mezőnyt lelépő, 20 éves orosz Alexandra Gorjacskina; a verseny fordított színelosztással folytatódik.

 ----------------

Az orosz Gorjacskina meglépett a mezőnytől, már másfél pont a fórja üldözői előtt, feltámadtak az ukrán Muzicsuk lányok, tovább tart Gunina vesszőfutása.

Ma (06-06) a VI. fordulóban az élen állók tusakodásával folytatódik a hölgyek világbajnok-jelölti versenye: Dzagnidze Nana (5/3,5) - Goryachkina, Aleksandra (5/4) 

----------

A tegnapi nagy ölremenéseket követően, ma (06-03) pihennek a hölgyek.

--------------- 

Fekete napja volt az ukrán testvérpárnak, nem azért mert a sorsolás szeszélye mindkettőjüket a sötét bábuk mögé ültette, hanem kettős vereségük miatt; a Grúz Dzagnidze Máriát, a kínai Tan Annát győzte le ezen a perzselő napon, melyen minden parti eldőlt. Goryachkina: Lagnot, Gunina: Kosteniukot gázolta el. A versenyben vezet: Goryachkina és Dzagnidze: 3/2,5

 ------------

Az oroszok ma (06-01) is egymásnak feszültek és a buliból Goryachkina Aleksandra - Gunina Valentinát győzte le -  jött ki a legjobban, az Ukrán - Grúz párharcot utóbbi nyerte a "nővérrel" Annával szemben: Muzychuk Anna - Dzagnidze Nana 0:1 - a második forduló győztesei: Aleksandra és Nana vezetik a mezőnyt 2/1,5 ponttal.

-------------

Az első fordulóban az egy-nemzetbeliek feszültek egymásnak: Az ukrán derbiben minden kegyetlenséget nélkülöző testvérpárharcot láthatott a publikum: az eredmény döntetlen, az Orosz lányok két táblán is, mint feldühödt oroszlánok estek egymásnak, ám a vége békekötés lett, a Grúz és a kínai versenyző hibátlan bábutologatást követően egyezett meg a 32-ik lépésben a döntetlenben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 -----------

-----------

Szerző: Sakk-mester  2019.06.18. 15:26 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása