europa.jpgpozsony.jpg

Véget ért a pozsonyi korosztályos EB - a 29 fős magyar delegáció csupán egy nyolcadik helyezést tud felmutatni - A Magyar Sakkszövetség optimista kicsengésű beszámolói azt az illúziót keltették, mintha minden rendben menne - A kudarcot (- mely évek óta kíséri azon világ és európai megmérettetéseket - ahol nagy létszámban vettek részt fiataljaink, rendre magyar élőpont-temetővé váltak, több száz, olykor ezer élőpontot is elhullajtottak versenyzőink - Pozsonyban sem volt ez másként - Nyertünk 164,4 élőt, vesztettünk 1110-et, összesen: 945-öt a veszteségünk- döbbenetesen nagy a visszaesésünk a rajtlistás pozíciónkhoz mérten: 390! - ezen enyhít egy keveset az előrelépésünkre kapott 57 helyezés, ám összességében a mérleg -333-at mutat - azaz átlagban mindegyik gyerekünk 11 helyet lépett vissza  -) nem lehet és nem szabad továbbra is elhallgatni: szembe kell nézni mindazon tényezőkkel melyek ide vezettek.

El kell gondolkodni azon, hogy a tömegnek, vagy a minőségnek ad prioritást a Sakkszövetség - Továbbá be kell látni, hogy a magyar korosztályos bajnoki címek értéküket vesztik a nemzetközi porondon - a szövetség erőltetett oktatási rendszere elavult - feltétlenül és haladéktalanul létre kell hozni a kor technikai színvonalán működő Magyar Sakkakadémiát - annak videó anyagait közkincsé kell tenni, azért, hogy a sakktudomány ne csak a kivételes anyagi körülményekkel bírók számára legyen elérhető - meg kell adni a támogatást azon tehetségeinknek, akiket a korábbi vezetés ilyen-olyan indokkal indexre tett - ki kell terjeszteni a szövetség figyelmét a külföldön dolgozó magyar családok tehetséges gyerekeire és a magyar-vérvonalú, vegyes-házasságokban  élőkre is.

Komoly ellenállásra számíthat aki elindul ezen az új vonalon - a módos szülőknek azért nem érdeke a közkincsé tett tudástár, mert nem akarnak hazai riválist gyermekeiknek, hisz ők megfizetik a legjobb edzőket, a többi pedig boldoguljon úgy, ahogy tanulta - nem érdeke az edzők tömkelegének:- hisz a mindenki számára elérhető tudásanyag (részben) nélkülözhetővé teszi őket.

Azt azért lássa be minden sakksport iránt rajongó, hogy Lékó Péter tudását kiaknázatlanul hagyni magyar földön, a magyar gyerekek részére - az Isten elleni vétek! Szomorú tény, hogy a világ nagyobb elismerésben és megbecsülésben részesíti Pétert, mint hazája...

Bár az összegzés elég kemény hangvételű - de azért engedjék meg, hogy Gratuláljak mindazon gyerekeknek, ifjaknak, akik felülmúlták önmagukat és gyarapították élőpontszámukat!

-------------------

Holnap 10:00-kor kezdődnek a záróforduló mérkőzései!

A nyolcadik fordulóban a második leggyengébb (29/15) eredményt érték el fiataljaink, a jobbak ellen 6/1,5 pontot mutat a mérleg nyelve - Négy játékosunk ért el nyolc partiból hat pontot - közülük hárman az első 10-ben várják az utolsó fordulót: A 10 éves Tóth Lili nyolcadik, a 10 éves Giang Tran Nam és a 16 éves Juhász Judit kilencedik, a 12 éves Pásztor Balázs tizenkettedik - Lili és Judit eddig még nem futott össze magasabb élőssel - Judit holnap esik át a tűzkeresztségen - a leghosszabb nyerőszéria az ő nevéhez kötődik - A 10 éves  Giang Tran Nam egyszer mérte össze erejét nála jobbal - ezen az összecsapáson nem szerzett pontot - A 14 éves Pásztor Balázs eddig öt alkalommal küzdött meg magasabb élőssel (5/3) és holnap is a felső körökből érkezik riválisa.

Hajrá magyarok!

------------

A hetedik forduló mérlege: 29/16, a fiúk közül hárman, a lányok közül ketten rendelkeznek jeles (5-ös) érdemjeggyel - egy rég várt rekordot is produkáltak versenyzőink - első alkalommal  győztek náluk magasabban jegyzettekkel szemben, a fiúk 4/3, a lányok 3/1,5 - összesen hét partiból szerzett 4,5 pontos teljesítményükkel verték el a "jobbakat" - Szükség lesz hasonló bravúrra a hátralévő két fordulóban is - A nyolcadikban 4+2 magasabb élős és 23 alacsonyabb kerül szembe a mieinkkel. - Hajrá Magyarok!

----------------

A hatodik fordulóval - melyben 29 versenyzőnk 16,5 pontot ért el - a mezőny teljesítette a verseny kétharmadát - a magasabb élőpontosokkal szemben a fiúk teljesítménye: 23/3,5, a lányoké: 15/2 pont - Legjobb pontszerzőink: Borhy Marcell és Palczert Mátyás 6/4,5 pont - Érdekesség, hogy mindketten enyhe mínuszban vannak az élőpont-vadászatban -  4 pontot a fiúknál hat, a lányoknál öt fő ért el - élőpont-veszteségük dinamikája csökkent, volumene nőtt: -700 - A fiúk közül öten, a lányok közül ketten élőpluszosok - A hetedik fordulóban a fiúkra négy, a lányoknál három táblán vár magasabban jegyzett ellenfél - 22 táblán a mieink lesznek élőpontfórban. Hajrá magyarok!

------------

Az ötödik fordulóban 15,5 pontot írtak jóvá a magyar delegációnak - ebben a fordulóban 20 alkalommal gyengébb (szerzett pont: 14,5), kilencszer  erősebb (szerzett pont: 1) riválissal kerültek szembe fiaink és lányaink - Három versenyzőnk még őrzi veretlenségét: Borhy Marcell 5/4, Füle Simon 5/3,5 és Tóth Nikoletta 5/3,5 - Ma (08-07) csak 5 magasabban jegyzett  ül szembe a mieinkkel, a mai hatodik fordulóval letudjuk a verseny kétharmadát - Olyan időperiódusába cseppenünk a versenynek, amit a sakkban végjátéknak neveznek - ott a csekély anyag, itt a hátralévő kevés idő teszi lehetetlenné a hiba kijavítását  -   Hajrá magyarok!

........

A negyedik fordulót letudva, túlléptünk a verseny rövidebb felén - Tegnap 16 pontot gyűjtöttek reménységeink, ízlés kérdése miként tálaljuk a produkciót: lehet így is; ez volt a magyar delegáció harmadik legeredményesebb napja - vagy így; a második leggyengébb - az állítás mindkét esetben helytálló - Az viszont tény, hogy a magasabban jegyzettektől (6) nem tudtunk pontot szerezni, a nálunk gyengébbektől oroztuk el pontjainkat - Nincs már pont nélküli a delegációnkban - Küldöttségünk legeredményesebbjei: A 10 éves Giang Tran Nam hibátlan teljesítménnyel vezeti a listát 4/4 (ő ma játszik először magasabb élőssel) a 3 pontot gyűjtők: Borhy Marcell 14 éves, Füle Simon 13 éves, Pásztor Balázs 13 éves, Tóth Nikoletta 14 éves, Erős Vivien 10 éves - Az ötödik forduló magyar párharcot hoz és az eddigi legtöbb (9) magasabban jegyzettel is ebben a fordulóban találják szembe magukat versenyzőink - Kezdetét veszi a hosszú véghajrá, a felkészültségen kívül a kiváló idegrendszeri adottságok is befolyásolják a végkifejletet - aki bírja marja; a sakkban is érvényesül a sport és az élet sava-borsa  - Hajrá magyarok!

---------

A harmadik fordulóban nem volt elég az 50% fölötti teljesítményhez az, hogy 21 táblán alacsonyabb élősökkel ültek szembe a mieink - a 29 partiból 14,5 pontot sikerült inkasszálni, ami 50%-os eredményességi mutatót jelent - ezt a csalódást jelentő eredménytelenséget, nyugodt szívvel nevezhetjük kudarcnak - Meg kell tanulni sakkszövetségi berkekben is nevén nevezni a dolgokat - Sokkal szimpatikusabb az őszinteség, mint  a kudarc fényezése, az önámítás - A tegnapi napon nemcsak a harmadik forduló ért véget, hanem túljutottunk a verseny egyharmadán is; Egy versenyzőnk, a 10 éves Giang Tran Nam mindháromszor győztesen állt fel a tábla mellől, egy pedig háromszor is vereséget szenvedett - a fennmaradó 27 játékosunk mindegyike megízlelte legalább egyszer a győzelem ízét - Hogy állunk az élőpontokkal? A 29-2 fős delegációnkból nyolcan pluszban, 19-en mínuszban vannak, összességében 400 élőt meghaladó a veszteségünk - a negyedik fordulóban hatan lesznek a mieinknél termetesebb élőponttal - 23-ban a mieink lesznek fölényben - minimális elvárás az 50%-kos teljesítményszint meghaladása. - A 29 fős delegáció kettővel csökkentését az élőpontszám-elszámolásnál az indokolta, hogy két versenyzőnk élő nélkül érkezett a versenyre. Hajrá magyarok!

-------------

Jó az Isten, jót ad! Adott is mára a harmadik fordulóra 21 esetben a mieinknél gyengébb, 8 esetben erősebb ellenfelet - Ebből következik, hogy akik a magyar delegáció eredményességért aggódnak, drukkolnak, nyugodtan, hátradőlve követhetik a partikat, várhatják az eredményeket, mert a tudásszint különbségből adódóan várhatóan 50% fölötti eredményességgel tudja le a magyar alakulat a verseny első harmadát lezáró fordulót - Ha felkeltettem valaki érdeklődését  eredményességünk százalékos kimutatása iránt, annak kedvéért leírom, hogy az első fordulóban 60,3%, a másodikban 58,6%, a két forduló során 59,5% volt. Hajrá magyarok!

------------

A második forduló több pontot ígért az elsőnél mivel versenyzőinknek csak négy magasabban jegyzett ellenféllel kellett megbirkózni - sikerült is a négyek bandájától lecsippenteni két döntetlent, ám a gyengébbek elporolása hagyott némi kívánnivalót maga után: A srácok halványabban muzsikáltak, mint tegnap: 17/9,5 - A lányok feledtették a tegnapi nehéz napot: 12/7,5 pontos eredményességük 70%-os növekedést jelent - Az összességében szerzett 17 pont csupán egy féllel kevesebb a tegnapinál.

------------

Az esélylatolgatók kedvéért utána néztem milyen idő várható ma a mieink riválisaira: orkánerejű táblavihar és jégeső veri el őket - alig győzi a szövetségi raktár befogadni a megtermelt pontokat - vélelmezem a fentieket ama tények alapján, hogy a 17 fiatalemberünk közül csupán háromnak - a 12 ifjú hölgyünk közül egynek alacsonyabb a tudásszintje (élőpontszáma) mint ellenfeleinknek.

-------------

A nyitófordulóban fiaink 17/13, lányaink 12/4,5 pontos eredményt értek el - a mieink a koruknak megfelelő korcsoportokban versenyeznek - lehet felfelé is nevezni; a 13 éves orosz Murzin Volodar az öt évvel korosabbak csoportját választotta, ahol ő "csak" a tizenötödik kiemelt -  a korának megfelelő csoportban övé lett volna a rajtlista első helye.

--------------

Ha már a Magyar Sakkszövetség elmulasztotta tájékoztatni a nagyérdemű sakksport, s annak utánpótlása iránt érdeklődőket arról, hogy a ma kezdődő pozsonyi korosztályos egyéni EB-re utazó keretben kik hány éves korosztályban, s az adott korosztályon belül hanyadik rajthelypozícióból startolnak el - akkor én most ezt a hiánypótlást helyette megteszem - remélve, hogy képes értékelni és honorálni az elvégzett munkát. A 29 fős versenyzői delegációnk nemenkénti megoszlása: 12 Lány, 17 fiú - A rajtlista első három helyén egy versenyzőnket - a 14-éves Borhy Marcellt találjuk - az első tízben Marcellen kívül: Giang Tran Nam (10 éves - 9.) és Toth Lili (10 éves - 7.) képviseli színeinket - a rajtlista első 20 helyén összesen 8 magyar versenyző található - A 12 csoportból 11-ben van képviseletünk, a 18-éves lányok mezőnyében nincs indulónk - Sok sikert! Hajrá magyar gyerekek!

.............

49 nemzet 1323 versenyzőjével - Immár Magyarokkal!

 

Nos barátaim határidőn túl bejelentkezett a Magyar Sakkszövetség, mely népes; 29 fős delegációt küld a versenyre: 

A Szövetség honlapján olvasható 2019-07-31 13:06: "Csütörtökön kezdődik az Ifjúsági Európa-bajnokság, Pozsonyban. Molnár Béla IB elnök vezetésével 51 fős magyar küldöttséggel veszünk részt a versenyen, köztük a Korcsoportos Egyéni Bajnokság első és második helyezettjei."

A korosztályos EB honlapja szerint változatlanul 29 fő versenyzőink száma, vélhetőleg a további 22 főt a kísérők teszik ki... 

 

Player overview for HUN

HUN

SNo Name Rtg FED 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Pts. Rk. K rtg+/- Group
41 FM Papp Levente 2323 HUN 1 ½ ½ 0 1 ½ ½ 0 1 5,0 40 20 -13,40 Open 18
31 Geher Koppany 2279 HUN 1 ½ 1 0 ½ ½ 1 ½ 0 5,0 36 40 -23,60 Open 16
38 FM Ongut Tamas Gunes 2251 HUN ½ 1 0 1 ½ 1 1 0 0 5,0 44 40 -9,20 Open 16
85 Palczert Botond 2029 HUN 0 1 0 1 0 1 1 0 0 4,0 81 40 10,00 Open 16
2 FM Borhy Marcell 2382 HUN 1 ½ 1 ½ 1 ½ 0 ½ 1 6,0 16 20 -24,00 Open 14
26 Fule Simon 2184 HUN ½ ½ 1 1 ½ 0 1 ½ 1 6,0 26 40 -35,20 Open 14
47 Pasztor Balazs 2100 HUN 1 0 1 1 ½ ½ 1 1 0 6,0 22 40 70,80 Open 14
88 Farkas Otto Jr. 1916 HUN 0 1 0 1 0 0 0 1 0 3,0 138 40 -90,00 Open 14
19 Konyves Almos 2088 HUN 1 1 0 ½ ½ 1 0 1 1 6,0 28 40 -56,40 Open 12
22 Palczert Matyas 2065 HUN 1 ½ 0 1 1 1 0 0 1 5,5 35 40 -66,40 Open 12
28 Tran David 2021 HUN 1 1 ½ 0 ½ 1 ½ ½ 1 6,0 20 40 13,60 Open 12
9 CM Giang Tran Nam 1915 HUN 1 1 1 1 0 0 1 1 ½ 6,5 8 40 -8,00 Open 10
18 Foldes Marton Gabor 1803 HUN 1 0 1 0 0 0 1 1 1 5,0 62 40 -118,00 Open 10
22 Csernyik Mark 1771 HUN 1 0 1 ½ 1 0 0 1 1 5,5 39 40 -54,00 Open 10
41 Panda Barnabas 1675 HUN 1 0 1 0 1 1 0 ½ 0 4,5 68 40 -63,60 Open 10
21 ACM Szuhorukov Marcell 1347 HUN 1 0 0 0 1 1 1 ½ 0 4,5 49 40 -45,60 Open 08
57 Bod Marton 0 HUN 0 1 0 1 0 1 0 0 0 3,0 74 0 0,00 Open 08
20 Juhasz Judit 2008 HUN 1 0 0 1 1 1 1 1 0 6,0 15 40 -3,20 Girls 16
28 Gombocz Zsofia 1981 HUN 1 ½ 0 1 ½ 1 ½ 0 0 4,5 45 40 -69,60 Girls 16
42 Lukacs Anna Kata 1907 HUN ½ 1 0 1 0 0 1 1 1 5,5 29 40 -7,20 Girls 16
11 WFM Toth Nikoletta 1965 HUN 1 ½ ½ 1 ½ ½ 0 ½ 1 5,5 26 40 -37,20 Girls 14
70 Palczert Hajnalka 1531 HUN 0 1 0 0 ½ 1 ½ 0 ½ 3,5 81 40 0,00 Girls 14
12 WCM Markus Molli Amina 1748 HUN 1 ½ 0 0 ½ ½ ½ ½ 1 4,5 51 40 -139,20 Girls 12
37 Kiraly Lilla Virag 1560 HUN 0 0 0 ½ 1 0 1 0 1 3,5 77 40 -177,60 Girls 12
7 Toth Lili 1545 HUN 0 1 1 0 1 1 1 1 0 6,0 12 40 -54,00 Girls 10
25 Eros Vivien 1343 HUN 0 1 1 1 0 1 ½ 0 ½ 5,0 30 40 -14,80 Girls 10
41 Szarvas Nora 1240 HUN 0 1 1 0 1 0 0 1 0 4,0 51 40 20,40 Girls 10
44 Toth Timea 1219 HUN 0 ½ 1 1 ½ 0 ½ 0 0 3,5 61 40 49,60 Girls 10
32 Kiss Inez 0 HUN 0 ½ 1 0 0 ½ ½ 1 1 4,5 33 0 0,00 Girls 08





 

 

  

 --------------

 ---------------

 

Player Overview of a federation

No. Name FideID FED RtgI
29 FM Borhy Marcell (14 éves - 2.)  770787 HUN 2382
40 FM Papp Levente (18 éves - 41.)  751243 HUN 2362
140 Geher Koppany (16 éves - 31.)  785091 HUN 2211
162 Fule Simon (13 éves - 26.) 787515 HUN 2184
172 FM Ongut Tamas Gunes (16 éves - 38.)    770280 HUN 2158
195 Pasztor Balazs (13 éves - 47.) 774723 HUN 2140
223 Tran David (12 éves -28.) 790630 HUN 2112
229 Konyves Almos (12 éves - 19.) 785911 HUN 2104
268 Palczert Matyas (12 éves -22.) 784958 HUN 2065
280 Juhasz Judit (15 éves - 20.) 768499 HUN 2050
306 WFM Toth Nikoletta (14 éves - 11.) 773670 HUN 2023
310 Palczert Botond (16 éves - 85.) 769908 HUN 2022
363 Gombocz Zsofia (16 éves - 28.) 763314 HUN 1981
416 CM Giang Tran Nam (10 éves - 9.) 791903 HUN 1931
430 Farkas Otto Jr. (13 éves - 90.) 790389 HUN 1913
437 Lukacs Anna Kata (16 éves - 43.) 774260 HUN 1907
547 Foldes Marton Gabor (10 éves - 18.)   794708 HUN 1803
624 WCM Markus Molli Amina (12 éves - 12. 789470 HUN 1743
717 Csernyik Mark (10 éves - 22.) 797030 HUN 1648
738 Panda Barnabas (10 éves - 41.) 799556 HUN 1625
802 Toth Lili (10 éves - 7.) 17000084 HUN 1537
810 Kiraly Lilla Virag (12 éves - 38.) 795224 HUN 1529
897 Palczert Hajnalka (14 éves - 69.) 782297 HUN 1425
957 ACM Szuhorukov Marcell (8 éves 21.) 66400031 HUN 1347
1033 Eros Vivien (10 éves - 26.) 795267 HUN 1251
1053 Szarvas Nora (10 éves - 42.) 17004187 HUN 1216
1070 Toth Timea (10 éves - 45.)  787680 HUN 1195
1165 Bod Marton (8 éves - ) 17007569 HUN 0
1200 Kiss Inez (8 éves -) 17004306 HUN 0

 

 
  

 A résztvevők listáját ITT találod

 

Results & Pairings

Starting lists and results at Chess-results.com:

 

Szerző: Sakk-mester  2019.08.10. 22:04 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása