magyar_sakkszovetseg.jpg

Minden gondolat, elképzelés annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle:

Önkényesen ollóztam össze a lenti anyagot a 2013 évi szakmai programból - Jó böngészést kívánok, s feltárását a megvalósult programpontoknak - 

 

2013. évi Szakmai Program

1.2. Szakmai célkitűzések 

Legfőbb szakmai célunk nem lehet más, mint kiemelkedő egyéni sakkozók képzése, sikeres csapat összehozása.

1.2.1. A verseny- és élsport területén a magyar sakkozásnak nem lehet más célja, csak olimpiai, Európa-bajnoki, illetve világbajnoki érmek megszerzése.

Az ország legjobb sakkozóinak állandó stabil járandóságot kell kapniuk, hogy a megélhetésük miatt ne kelljen méltatlan, szakmailag nem megfelelő versenyeken elindulniuk, és csak a fejlődésükre koncentrálhassanak. Természetesen a legjobb női sakkozóknak is ugyanígy meg kell teremteni a biztonságukat. Ez a havi rendszeres járandósághoz jutás ösztönzőleg fog hatni a többi sakkozónak is, sőt perspektíva az ifjúságiaknak is. Ennek anyagi forrására szponzorokat próbálunk keresni. 

1.3.2. A sportág finanszírozása nagyon nehéz feladat. Sajnos egyre kevesebb a szponzor, egyre kevesebb részt vállalnak az önkormányzatok a kluboknál. A szövetség is nehezen tudja előteremteni az éves költségvetését. Az állami támogatásoknak és néhány szponzorunknak köszönhető, hogy legjobb válogatottjaink eredményesek lehessenek. 

1.3.6. Sajnos az utóbbi években ritkán pályáztunk, így nem is nyertünk nemzetközi esemény megrendezését. Az MSSZ új vezetése ezen mindenképpen változtatni kíván. Terveink között szerepel egy Sakkolimpia megrendezése is, de ifjúsági világeseményekkel kell kezdeni.

1.3.8. A hazai rendezésű nemzetközi versenyek területén vagyunk a legjobban lemaradva. Pedig több versenyhelyszínt megkerestünk, költségvetést, és megvalósítási tervet készítettünk. Magyarország sporteredményei, elhelyezkedése, és versenyrendezői képessége szinte garantálja a sikert. Ezt meglovagolva folyamatosan rendezhetnénk világeseményeket, és reméljük a következő években ez sikerülni is fog. Debrecen a nagyerdei szállodákkal és Főnix csarnokkal nagyszerű helyszín lehetne, hogy csak egyet, és ne Budapestet említsük. Sajnos nagyobb rendezvényhez, például egy Sakkolimpiához állami garancia vállalásra is szükség van. Egy Sakkolimpia rendezési költsége 1 milliárd forint körül van, ami elenyésző más sportágak hasonló versenyéhez, vagy a Forma 1-hez. 

Mivel a korosztályok két éves ciklusokra vannak beosztva, így akik tavaly nyertek, 2013-ban is idősebbek lesznek a korcsoportjukban. Az elvárásaink:

1. Aranyérmek 

- 1 ifi VB egyéni - 2 ifi VB egyéni rapid - 1 ifi EB egyéni - 2 ifi EB egyéni rapid 

  1. Érmek 

- 2 ifi VB egyéni - 2 ifi VB egyéni rapid - 2 ifi EB egyéni - 2 ifi EB egyéni rapid 

  1. Pontszerző helyek 

- 1 felnőtt EB csapat - 2 ifi VB egyéni - 4 ifi VB egyéni rapid - 2 ifi EB egyéni - 4 ifi EB egyéni rapid 

  1. Egyéni mutatók területén kitűzött célok 
  2. Technikai, taktikai tudásszint emelése
  3. Ezt a sakkban az Élőpont számának növekedésével mérjük. Jelenleg Lékó Péter jegyzi a legmagasabb értékszámot 2723 ponttal, rajta kívül Almási Zoltán (2713) és Polgár Judit (2709) van a szupernagymesterek csoportjában, mellyel jellemezni szokták a 2700 felettieket. Ők hárman ebben a csoportba tartoznak, és a fő céljuk az itteni szint megtartása, és a világranglista helyeken való előrelépés. A férfi válogatott keretből 2013-ra ebbe a csoportba várjuk Berkes Ferencet (jelenleg 2696), és talán elérheti Balogh Csaba (2672) is. Ők négyen a világranglista első nyolcvan játékosa közé tartoznak, akik közül bárki esélyes egy-egy nagy verseny megnyerésére. A válogatott kerethez tartozó Rapport Richárd idén lépte át a 2600-as pontszámot, és 2013-ban jó esélye van ennek megtartása mellett további 50 pont megszerzésére, ami sakkolimpiai csapathoz tartozást is jelentheti. Női sakkozók Élőpontja mind a magyar, mind a világ elitjében nem mérhető a férfiakéhoz. A női válogatott legjobbja Hoang Thanh Trang jelenleg 2443-as értékszámnál tart: Joggal várható el, hogy 2013-ra ismét elérje a nö szint elitjéhez tartozó 2500-as szintet. A csapat ifiken kívüli többi tagja 2300-2370 között van jelenleg, de mindannyian képesek a 2400 feletti értékre, mivel elérték már ezt. Amennyiben ez sikerülne, akkor a csapattól joggal elvárható lenne a dobogó közelébe kerülés, a biztos pontszerzés. 

 

  1. A felkészülés szakaszai 

A versenyzők a sakkban két ciklus szerint dolgoznak a versenyek között. Más sportágakhoz hasonlóan a versenyek után pihenés, majd a következő versenyre való készülésből áll, de nincs speciális nagy versenyre való időzítés, mert sokkal több versenyen vesznek részt. Általában a verseny után a középjátékok, végjátékok, parti elemzések a fő terület, míg a versenyek előtt a megnyitási repertoár finomítása a menetrend. Természetesen ez nem mindenkinél van így, minden játékos egyénileg dönt ebben is. Más sportágakhoz képest itt óriási a játékosok szabadsága, de nem is lehet ezt nekik kijelölni. A felkészülésben a legtöbbet az anyagi háttér megteremtésével, illetve az edzőtáborok megszervezésével segíthet a szövetség. 

  1. A válogatás elvei 

A sakk válogatási elveinek alapja az objektív Élőpont szám. Természetesen nem ez az egyetlen, mert különösen a női versenyzőknél figyelembe kell venni a versenyeken való részvételek számát, és az egyéb, például családi helyzetet. Több válogatott keret tag anya, de a sakkban hamarabb térhet vissza a versenyző. A szövetség elnöksége kijelöli a kapitányt, aki meghirdeti a válogatási elveket. A férfiak általában folyamatosan versenyeznek, és Élőpontszámuk jól jellemzi a tudást. Természetesen itt sem ez az egyetlen szempont, mert a fiatalok csapatba építése is fontos. Évek óta hagyomány, hogy a Mitrópa Kupa csapatot mindig csak fiatalok alkossák, ahonnan előbb az Európa-bajnokságon, majd a Sakkolimpián debütálhatnak a nagycsapatban. 

VIII. A válogatott keretek foglalkozásának szakmai, szervezési feladatai 

A válogatott keret edzései szintén speciális helyzetben van. A keretek részben egyszerre, részben kis csoportokban edzenek. A női válogatott tagjai rendszeresen készülnek csoportosan a Sakkszövetség központi helyén, a Falk Miksa utcában. Minden hónapban 1-1 hetet töltenek itt. Ezenkívül a Balatonon lesz még központi tábor. A férfi csapat 2-4 fős csoportokban vidéki helyszíneken készülnek, 1-1 közös párnapos tábor mellett. Ezeknek a szervezését az MSSZ szervezési vezetője, és a válogatott kapitánya szervezik a játékosok időpont, helyszín kéréseinek figyelembe vételével. 

  1. Sportdiplomáciai feladatok, a sportág nemzetközi 

tisztségviselőinek névsora 1. Sportdiplomáciai feladatok

2011-ben változás történt a FIDE delegátus személyében, Dr. Font Gusztáv, Polgár Judit férje lett az, akinek kifejezetten jó a viszonya a világ elit sakkozóival, vezetőivel. Szeretnénk néhány versenyt Magyarországra hozni, illetve néhány új verseny „feltalálását” és megrendezését. Ezek olyan versenyek, amilyen csapatversenyeket eddig nem rendeztek meg, például a 20 éven aluliak csapat világbajnokságát. 

Az utóbbi években egyre kevesebb támogatáshoz jutnak a klubok, a szövetség. Ahogy a szponzorok kevesebbet áldoznak évről évre, úgy az önkormányzatok sem tudják támogatni az egyesületeket. Egyrészt a pályázati lehetőség bővítésére, illetve azok megismerésére, megismertetésére szükség lenne. Egyrészt a hazai pályázatok, másrészt a nemzetközi pályázatokhoz is csak pályázati cégeken keresztül lehet jutni, amit szintén nem tudnak az egyesületek megfizetni. A sakk a legkevésbé pályához kötött sportág. Egy NB1-es mérkőzést 60-80 négyzetméteren le lehet bonyolítani. Sajnos, egy ekkora teremért is mindenhol pénzt kérnek az önkormányzatok, iskolák, mert bevételre kötelezettek. Ebben kellene segítség, hogy ne utcai árakon kelljen kibérelniük a kluboknak, mert ezért szűnt meg sok NB-s klub az utóbbi években 

Budapest, 2012. június 12-én. 

Marti György 

------- Akit minden részlet érdekel, az kibányászhatja a teljes anyagot a Sakkszövetség archívumából ---

Szerző: Sakk-mester  2019.10.08. 05:41 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása