man_elsok.jpgA 27 éves  Caruana: II. - A 30 éves versenygyőztes: Wang - és a 22 éves Alekseenko: III.4fpa_1.jpg

Wang Hao Wins FIDE Chess.com Grand Swiss, Qualifies For Candidates'

 

cc_1.jpeg

 

A 11 forduló során szerzett 8 ponttal ketten büszkélkedhetnek: Caruana és Wang - A világbajnok Carlsen 11/7,5 pontos teljesítménye a dobogó harmadik fokára elegendő - ahol öt holtversenyes társával osztozik a bronzérmen, ő lett a hatodik -  A verseny győztese: Wang Hao, második: Fabiano Caruana

A magyar nagymesterek közül a legtöbb pontot a veretlen, két győzelmet is elkönyvelő 40 éves Lékó Péter (11/6,5) szerezte, aki a rajthelyes pozíciójában (42) ért célba: Élő - 1,7 - Berkes Ferenc és Erdős Viktor egyaránt 11/5,5 pontot könyvelhet el - A 32 éves Erdősnek mind a 11 partija döntetlen eredménnyel végződött, mivel minden esetben nála magasabb élősökkel szemben érte el a remiket: gyűjtött 8,8 élőpontot és és a 108. rajthely pozíciójából előrelépett a 79.-re - A 34 éves Berkesnek 9 döntetlenje mellett volt egy győzelme és egy veresége - élőjéből 14,4 pontot vesztett, a 45. startlistás pozíciójából a 99. helyre érkezett -  Feltűnést keltő eredményességet mutatott a 13 éves indiai kisfiú: Gukesh, aki a 119 helyről  a 48.-ra lépett elő és szerzett: 23,8 élőpontot, a 11 forduló során háromszor nyert, kétszer vesztett és hatszor döntetlent ért el - Az utolsó fordulóban kiremizte sötéttel a 2746 élőpontos, orosz szupernagymestert: Artemievet.

-------------

A mai záróforduló (11) a megszokottól eltérően, másfél órával előbb: 14:30-kor kezdődik - Caruana félpont előnnyel áll riválisai előtt, akik heten (mint a gonoszok) törekszenek őt megakadályozni a versenygyőzelmében - köztük a veretlenségi sorozatban a 100-as álomszámot áttörni készülő világbajnok Magmus Carlsen -  A sakkelit mezőnyében e-téren az eddigi csúcstartó Ding Liren volt, aki mellé tegnap csatlakozott a csúcson a világelső - A csúcsdöntés mellett egy nagyobb tétről dönt a mai forduló: Az első táblán Nakamura - Caruana, a másodikon: Aronyan - Carlsen, a harmadikon: Alekseenko - Vityugov, a negyediken: Wang - Howell partik hozhatják lázba a sakkozás szerelmeseit - Versenyzőink az alábbi párosításban ülnek táblamellé: Harikrishna - Lékó, Berkes - Volokitin, Erdős - Movsesian

ve.png

-------------- 

Lékó Péter nyert, Berkes Ferenc és Erdős Viktor remizett, - Caruana és Carlsen is nyert - Caruana egyedül vezeti a mezőnyt 10/7,5 ponttal, heten  - köztük a világbajnok - követik 10/7 pontos teljesítménnyel.

------------------- 

A három élen állóhoz felzárkózott az amerikai Nakamura - Így négyen vezetik a mezőnyt 9/6,5 pontos teljesítménnyel -  Caruana - Anton Guijarro, Aronyan - Nakamura sorrendben - A versenyben vezetők egymással játszanak a tizedik fordulóban - Az üldözői bolyban található Carlsen - Matlakovval találkozik - Magyar fronton a Lékó - Jumabayev, Yilmaz - Berkes,  Ganguly -  Erdős partikra kerül sor - A kilencedik fordulóban az első 13 táblán háromban dőlt el parti - A magyar nagymesterek döntetlen eredményekkel végeztek.

--------------- 

Ki bírja jobban a gyűrődést ? - E téren Anandnak, Carlsennek, Caruanának és Karjakinnak nagy rutinja van - A Holtversenyes első helyen álló spanyol előkelő helye meglepetés - Bedarálják-e a hátralévő három fordulóban, vagy ő lesz a verseny meglepetés embere? Ma a kilencedik fordulóban Anton Guijarronak - Aronyan ellen kell helytállni, ebben a fordulóban talál egymásra Carlsen és Caruana, a mieink közül Lékó Péter a 39 éves ukrán nagymestert Moiseenkót (2635) fogadja sötét színnel, Berkes Ferenc - a 20 éves holland, (néderlandi) nagymesterrel: Van Foreest Jordennel (2621), Erdős Viktor- a 19 éves orosz nagymesterrel:  Sarana Alexeyjel "játszik" világos színnel.

--------------

A három magyar nagymester az elmúlt hét forduló 21 játszmájából kettőt megnyert (Lékó, Berkes), egyet elveszített  (Berkes) a többi döntetlenül végződött - A nyolcadik fordulóban Lékó-Akopjan, Safarli-Berkes, Erdős-Nabaty párharcra kerül sor -  A két élen álló: Caruana és Aronyan egymással küzd meg, a világbajnok Carlsennek-Wang lesz az ellenfele. - A tegnapi fogadáson nem nyertem - sőt a tétet elvesztettem...   

--------

A hetedik fordulóban az első 12 táblán csak egyetlen mérkőzés dőlt el:  Aronyan győzte le Wangot és remiző Caruanával (7/5,5) holtversenyben vezeti a mezőnyt - Döntetlent ért el a világbajnok és mind a három magyar nagymester. 

-------------- 

Bár az egyik barátom óva intett attól, hogy érzelmi alapon tegyek fogadást, elárulom nektek:   fogadtam a magyar nagymesterekre a hetedik fordulóban - Igen, a sikerükre fogadtam, arra, hogy képesek mind a hárman nyerni, egy-két döntetlen mellett egyikőjük nyerni fog - vesztést egyetlen esetben sem kalkuláltam - Ha valamelyikük veszít, vagy mind a hárman döntetleneznek akkor én vesztettem - A fogadásomon túl is páratlan izgalmakat tartogat a hetedik forduló: A versenyben vezető duó: Caruana és Wang (7/5) és a világbajnok Carlsen (7/4,5) is sötéttel játszik.

-------------

Carlsen és Caruana is győztesen állt fel a tábla mellől - Lékó, Berkes és Erdős remizett - Holnap (10-16) szünnap.

------------

A hét élen álló közül hármat emelek ki: A sokad-virágzását élő 47 éves Lett-Spanyol Shirov Alexei-t (2664), a civil foglalkozású 35 éves angol Luke McShane-t (2682) és a 19 éves iráni Maghsoodloo Parham-ot (2664) - Az angol: a kínai Wanggal, az iráni: az orosz Griscsukkal, a veterán Lett-Spanyol: a világbajnok Carlsennel csap össze a hatodik fordulóban -

A legjobban álló magyar: Lékó Péter ismét egy indiai kisfiúval, a 14 éves IM Sadhwani Raunakkal (2479) mérkőzik meg - Még mielőtt bárki is lefutottnak tekintené a játszmát, hadd jegyezzem meg: Raunak még veretlen a versenyen, legyőzte az orosz Sjugirovot (2662), kiremizte az Ukrán-Orosz Karjakint (2760) és a többi ellenfelének élőpontszáma is meghaladta a 2650-et. Berkes Ferencnek is veretlen indiai sakkozó jutott a 21 éves Narayanan.S.L (2611) személyében - Erdős Viktor ismét magasabb élőssel, az orosz Chigaev Maksimmal (2644) néz farkasszemet. 


 

meguszta.jpg3pontosak.jpgman.png

 

-----------

Öt fordulót követően heten állnak az élen 4 ponttal, a világbajnok Carlsen (3,5) győzelmével felzárkózott a közvetlen élmezőny mögé - 

Ahogy várható volt nem esett egymásnak a "mester" és a tanítványa - Lékó Péter (5/3) és Keymar Vincent mérkőzése döntetlenül végződött - Erdős Viktor (5/2,5) felkészültségét akceptálják magasabban jegyzett riválisai - ismét döntetlent ért el magasabb élős ellenfelével szemben - Berkes Ferenc (5/2,5) legyőzte  a 13 éves indiai  nagymestert: Gukesht.

-----------------

Az ötödik fordulóban találkozik a táblánál a tanítvány és mestere: a 15 éves német Keymer Vincent (2506) - és Lékó Péter,  Erdős Viktor továbbra is a magasabb élősökkel áll csak szóba - ellenfele a 22 éves orosz Oparin Grigoriy (2654), Berkes Ferenc a tábla világosabb oldalára telepedve fogadja a 13 éves indiai Gukesh Dommarajut (2520), aki Lékó Pétertől már elcsent egy félpontot.

-------------

Másodszor menekül meg szorult helyzetéből a világbajnok Magnus Carlsen (4/2,5) - Nem tudott javítani negatív mérlegén a világbajnok legutóbbi kihívója Caruana (4/3,5) - Wanggal (4/3,5) szemben - Megszakadt a magyar remiáradat - Lékó Péter (4/2,5) legyőzte az ifjú indiait: Nihal Sarint - Erdős Viktor (4/2) negyedjére remizett ki nála magasabban jegyzett ellenfelet - Berkes Ferenc (4/1,5) vereséget szenvedett.

------------

Igen ritkán fordul elő egy ilyen nagy létszámú mezőny esetén hogy a harmadik fordulót követően csupán ketten bírnak 100%-os teljesítménnyel - A két élen álló ma egymással mérkőzik meg: Caruana Fabiano - Wang Hao - Versenyzőink közül Lékó Péter világossal a 15 éves indiai sakkzsenivel a 2610 élőpontos Nihal Sarinnal találkozik - Berkes Ferenc és Erdős Viktor a tábla sötét oldalán foglal helyet - előbbi a szintén tinédzser, 18 éves 2613 élőpontos román Deac Bogdan-Danielt, utóbbi a 40 éves 2651 élőpontos orosz Motylev Alexandert fogadja.

Érdekesség, hogy a versenyben vezetők 2013 óta nem játszottak egymással - addigi párharcukban páratlan fölénnyel vezet a kínai sakkharcos Wang Hao: 5gy - 3d - 0 v - Caruana még nyeretlen riválisával szemben, igaz, hogy ebből a nyolc alkalomból csak egyszer játszott világossal, viszont azt elvesztette - Az Olasz-amerikai sokat erősödött az elmúlt hat év során - Mire jut ma mumusával szemben? Estére választ kapunk a kérdésre. 

-----------

Már csak Caruana és Wang hibátlan 3/3 - A magyar nagymesterek (Lékó, Berkes, Erdős) játszmái ismét döntetlenül végződtek - eddig lejátszott kilenc játszmájuk mindegyike remi lett.

-------------

Küszködik a világbajnok Magnus Carlsen (2/1,5), a magyar nagymesterek sem találják góllövő cipőjüket, eddigi játszmáik döntetlenül végződtek - Csak öten szerezték meg mind a két pontot - köztük a világbajnok kihívója: Fabiano Caruana. 

----------

Az első fordulóban döntetlent értek el nagymestereink - A második fordulóban Lékó Péter (3/1,5) - Boruchovsky Avitallal (2533 - év: 22), Berkes Ferenc (3/1,5) - Movsziszian Karennel (2475 - év: 56), Erdős Viktor (2/1) - Grandelius Nilssel (2691 - év: 26) - Lékó és Erdős világossal, Berkes sötéttel játszik - Erdős mindkét ellenfele magasabb élős, Lékó és Berkes másodjára néz szembe náluk alacsonyabban jegyzett ellenféllel.


-----------

Lékó Péter (1/0,5) a 13 éves indiai nagymesterrel Gukeshel (2520), Berkes Ferenc a szintén indiai Harika Dronavallival (2495), Erdős Viktor (1/0,5) az amerikai Kamskyval (2685) kezd a nyitó fordulóban.

Hajrá, magyarok! 

 

 A résztvevők listáját és a részletes eredményeket ITT találod -  

 ------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 -------------- 

 

 

 

 -----------------  

A 432 500 dollár összdíjazás nagy vonzerővel bír:

A versenyen részt vesz az idén "verhetetlen" Magnus Carlsen sakkvilágbajnok is - ez évi mérlege klasszikus gondolkodási idejű partikban: 25 győzelem, 37 döntetlen és egy vereség!

Joggal merül fel a kérdés: Miért ne játszhatna Carlsen a KO VK-án?

Azért mert az a kihívó kiválasztására hivatott? Ez a verseny is kvalifikál a világbajnok-jelölti  küzdelmekre, akkor viszont e-téren nincs különbség e két megmérettetés között - a díjak igen szemrevalóak, ott 110 000 dollár - itt 70 000 dollár az elsőnek. 

Játszunk el a gondolattal: Carlsen megnyeri mind a két kvalifikációs versenyt - így egyből két helyet biztosít magának a világbajnok-jelölti tornára - Mi a helyzet akkor, ha megnyeri a világbajnok-jelöltek versengését is, és ő maga lesz önmaga kihívója! 

A 2019-es Man szigeti verseny játékosfelhozatala egyedülálló lesz, szép számmal  lesznek a világelitből,  ugrásra készen a kis és nagy-tinédzserek - a jövő világbajnoka is közöttük lehet - és a hölgyek külön díjalapja (32 500 dollár) garantálja, hogy nem mennek haza üres zsebbel.

A mieink közül ott lesz: a startlista  38. 45. Berkes Ferenc (Élő: 2667 2681!), a 46. 42. Lékó Péter (Élő: 2670 2674),  107. Erdős Viktor ( Élő: 2604) 

 

1

 Wang, Hao

8/11

2726

2

 Caruana, Fabiano

8/11

2812

3

 Alekseenko, Kirill

7½/11

2674

4

 Aronian, Levon

7½/11

2758

5

 Anton Guijarro, David

7½/11

2674

6

 Carlsen, Magnus

7½/11

2876

7

 Nakamura, Hikaru

7½/11

2745

8

 Vitiugov, Nikita

7½/11

2732

9

 Grischuk, Alexander

7/11

2759

10

 Paravyan, David

7/11

2602

11

 Howell, David W L

7/11

2694

12

 Vidit, Santosh Gujrathi

7/11

2718

13

 Le, Quang Liem

7/11

2708

14

 Abasov, Nijat

6½/11

2632

15

 Maghsoodloo, Parham

6½/11

2664

16

 Kovalev, Vladislav

6½/11

2661

17

 Fedoseev, Vladimir

6½/11

2664

18

 Rakhmanov, Aleksandr

6½/11

2621

19

 Kryvoruchko, Yuriy

6½/11

2669

20

 Lupulescu, Constantin

6½/11

2643

21

 Melkumyan, Hrant

6½/11

2650

22

 Matlakov, Maxim

6½/11

2716

23

 Karjakin, Sergey

6½/11

2760

24

 Yu, Yangyi

6½/11

2763

25

 Kuzubov, Yuriy

6½/11

2636

26

 So, Wesley

6½/11

2767

27

 Anand, Viswanathan

6½/11

2765

28

 Wojtaszek, Radoslaw

6½/11

2748

29

 Svidler, Peter

6½/11

2729

30

 Nguyen, Ngoc Truong Son

6½/11

2638

31

 Sevian, Samuel

6½/11

2654

32

 Xiong, Jeffery

6½/11

2708

33

 Harikrishna, Pentala

6½/11

2748

34

 Robson, Ray

6½/11

2670

35

 Oparin, Grigoriy

6½/11

2654

36

 Sethuraman, S.P.

6½/11

2624

37

 Hovhannisyan, Robert

6½/11

2639

38

 Vallejo Pons, Francisco

6½/11

2694

39

 Grandelius, Nils

6½/11

2691

40

 Dreev, Aleksey

6½/11

2662

41

 Sasikiran, Krishnan

6½/11

2675

42

 Leko, Peter

6½/11

2670

------

Prize Fund USD 432,500

1st: $70,000;
2nd: $50,000;
3rd: $40,000;
4th: $35,000;
5th: $30,000;
6th $25,000;
7th: $20,000;

8th: $16,000;
9th: $13,000;
10th: $11,000;
11th - 15th: $8,000 each;
16th - 20th: $5,000 each
21st - 25th: $3,000 each
26th - 30th: $2,000 each

 

Women's Prizes

1st: $10,000;
2nd: $8,000;
3rd: $6,000;
4th: $4,000;

5th $2,500;
6th: $2,50 

Szerző: Sakk-mester  2019.10.21. 22:01 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása