budapest3_2.jpg
magyar_sakkszovetseg.jpg

 

Almási Zoltán, miután 2,5:1,5 arányban legyőzte Bánusz Tamást, megszerezte a 2019-es kieséses Magyar Sakkbajnokság  aranyérmét és összességében kilencedik magyar bajnoki címét - az ezüstérmet a páros mérkőzés vesztesének: Bánusz Tamásnak a nyakába akasztották. Gratulálok mindkettőjüknek!

A rapid-párharcban diadalmaskodó: 1,5:0,5 Gara Tícia nyerte a hölgyek 2019.-évi sakkbajnokságát. 

Jár a gratuláció a bajnokoknak, az érmeseknek és mindazoknak, akik felülmúlták önmagukat, gyarapították élőpontjaikat!

A hölgyek versenyfutása az első négy klasszikus gondolkodási idejű partijukat követően rapid és blitz partikkal folytatódik.

Az első három játszma döntetlennel végződött, mint ahogy a lányok (Lázárné Vajda Szidónia - Gara Tícia) döntőjében is - A hölgyek a negyedik partiban is remiztek, a döntést a gyorsított játékra odázták el.

- A harmadik helyért vívott páros csaták - amik nem érdemeltek klasszikus gondolkodási idejű játszmákat -  eredménye: Erdős Viktor - Ács Péter 3:1,  Papp Petra - Gara Anita 3:2 - A Magyar Sakkbajnokság 2019. évi bronzérmesei: Erdős Viktor, Papp Petra - A harmadik-negyedik helyezettek díjazása: a férfiaknál: 750 000 Ft - 550 000 Ft, a nőknél: 350 000 Ft - 250 000 Ft

Mi vár, mennyi lé csordogál a bajnok és az ezüstérmes zsebébe, a dicsőségen túl mekkora javadalomra számítanak a bajnokság legeredményesebbjei - férfiak: 1 500 000 - 1 000 000, nők: 750 000 Ft - 500 000 Ft  

 

---------------

 ------------

 

---------------

 

Bánusz Tamás - Almási Zoltánnal az első helyért - Erdős Viktor - Ács Péterrel a bronzéremért játszik - A hölgy kvartett tagjai közül Gara Tícia - Lázárné Vajda Szidóniával játszik az aranyért - Gara Anita - Papp Petrával a bronzért.

-----------

A lányok rájátszásában hatalmas derbiben dőlt el a továbbjutás Papp Petra és Juhász Barbara között: a két rapid partiban összesen 196 lépést tettek meg sakkamazonjaink - A rutinosabb, 2339 élőpontos, 26 éves női nagymesteri és női magyar bajnoki címmel büszkélkedő Papp Petra (1,5:0,5) jutott tovább a 24 éves, 2210 élőpontos Juhász Barbarával szemben. 

A férfiaknál két páros is a rájátszást választotta: Erdős Viktor (2609) - Héra Imre ellen (2619), Bánusz Tamás (2621) - Papp Gáborral (2582) szemben nyert 1,5:0,5 arányban és jutott a legjobb négy közzé.

A kiesők búcsúfájdalmát enyhíti a karácsonyi bevásárlás előtt markukba csúsztatott suska: ami a fiúknál 300 a lányoknál 100 hollós-király (a jégtörő) díszítette papírbankó.

Elődöntősök:

Férfiak


Almási Zoltán
Erdős Viktor
Ács Péter
Bánusz Tamás

 

Nők


Gara Anita
Gara Tícia
Lázárné Vajda Szidónia
Papp Petra

 

Folytatás hétfőn.

 

Rájátszás nélkül továbbjutott: Almási Zoltán és Ács Péter.

---------------

Tartja hibátlan mérlegét Almási Zoltán(3/3), aki a legjobb négy közzé kerülésért sötét színnel játszva győzte le Balogh Imrét - a másik három táblán döntetlenben egeztek meg a játszófelek.

------------------

Bombameglepetést hozott az első kör, rögtön kiesett a versenygyőzelemre is esélyes, második kiemelt: az idei Sakk-csapat Európa-bajnokságon legeredményesebb játékosunk (7/6), a 34 éves, 2656 élőpontos Berkes Ferenc - legyőzője az 51 éves, 2513 élőpontos Horváth Csaba - Búcsút intettek a versenynek a harmadik kiemelt körből felkerültek és a második körösök közül is csak ketten - Horváth Csaba és Balog Imre jutottak tovább. Ma (12-12) kezdetét veszi a lányok bajnoksága, a fiúké a második körrel folytatódik.

A tavalyi évnek is megvolt a váratlan eredménye: akkor Almási Zoltánt (3689) ejtette ki Aczél Gergely (2549) a második körben - Ezek a meghökkentő eredmények rámutatnak e versenytípus rákfenéjére, ami a körmérkőzéses bajnokságon korrigálható - Egy rossz nap, egy figyelmetlen pillanat következménye ott még realitás közeli eredmény elérését teszi lehetővé a későbbiekben, itt nem!

 ---------

------------

-----------------

-------------

 

Megesszük mi magyarok a savanyú-krumplilevest úgyis, ha nincs benne füstölt kolbász, vagy füstölt csülök, legfeljebb az íze nem az igazi  - Azaz örvendünk annak a magyar sakkbajnokságnak ami éppen van - ha nincs legjobbjaink felvonultatásával 12-14-16 fős körmérkőzéses, akkor elfogyasztjuk a KO-os rendszerűt - 2019-ben három lépcsőben emelték ki a legjobbakat - az első nyolc most (12-10-11) szállt be a buliba, előtte a második nyolcas vívta csatáját az "ágyútöltelékeknek" szánt "harmadikosokkal" - A második és harmadik csoport párharcából kerülhettek fel a legjobbakhoz a továbbjutók - akik megfelezték a második, nagymesterekből álló kiemelt csoportot - Így került a legjobbakkal szembe: Kaczúr Flórián, Németh Miklós, Sipos István és a harmadik csoport egyetlen nagymestere, aki e csoport legalacsonyabb élőse - Czebe Attila - Az első kör első játszmáiban csak két parti dőlt el, természetesen az első nyolcas a menő, javarészt ők jutnak tovább, de megdolgoztatják őket a feltörekvők - A két eldőlt parti közül az elsőben Czebe Attila - Almási Zoltánnal szemben törekedett átláthatatlan káoszt létrehozni a táblán, ám ezt épp egy zseni ellen tette, aki eligazodott benne és nyert - A mottó lehetett volna: Ki szelet vet, vihart arat - A másik eldőlt játszma közel 100 lépésig tartott - A női szövetségi kapitány: Papp Gábor a jó futó előnyét demonstrálta a rossz futóval szemben - ám a 85-ik lépésben ellankadt a figyelme és esélyt adott ellenfelének: Sipos Istvánnak a félpont megmentésére aki nem élt vele, így a nagymesteré lett az egész pont - Németh Miklós - Héra Imrével szemben, Kaczúr Flórián - Erdős Viktor ellen értékes döntetlent ért el - Horváth Csaba és Aczél Gergely szintén válogatott nagymesterek ellen remizett: előbbi a bajnokság egyik esélyesétől: Berkes Ferenctől, utóbbi - Bánusz Tamástól csent el fél-fél pontot - A 26 éves Mihók Olivér nagyon megszorongatta a rutinos 38 éves nagymestert: Ács Pétert, akivel a hatvanadik lépésben osztoztak meg a ponton. A lányok holnap - 12-12 - kezdenek.

 ----------------

A férfiak 16-an, a hölgyek 8-an játszottak a selejtezőben a továbbjutásért - A kiemelt legjobb nyolchoz (Almási, Berkes, Bánusz, Héra, Erdős, Papp G, Ács, Balog) Sipos, Németh M, Kaczúr, Horváth Cs, Aczél, Czebe, Mihók O, Antal csatlakozott - A hölgyek kiválóságaihoz (Gara A, Gara T, Lázárné, Papp P) Gál H, Havanecz, Göcző, Juhász B társult - míg a férfiak selejtezőjéből a továbbjutók fele, a hölgyeknél csak negyede volt "meglepetés" továbbjutó - A hosszan elnyúló bajnokság december 10-től folytatódik négy napon át, majd következik két szünnap, tekintettel a honi csapatbajnokságra  - majd december 16-20-ig tartó etapban kikerülnek a döntőt játszók - a III.-IV. helyért 19-20-án, a bajnoki címért: 19-22 között játszanak.

----------

17 Czebe Attila  -      1 Almási Zoltán 

2 Berkes Ferenc  -  15 Horváth Csaba                                                 

 3 Bánusz Tamás   - 14 Aczél Gergely                                                          

 4 Héra Imre Jr.  -    20 Németh Miklós                                       

 21 Kaczur Flórián  -  5 Erdős Viktor  

6 Papp Gábor   -        22 Sipos István                                                           

 10 Mihók Olivér   -     7 Ács Péter

 9 Antal Gergely -      8 Balog Imre

-------------

Hölgyek

8 Gál Hanna Krisztina  -    1  Gara Anita

 7  Göcző Melinda -       2  Lázárné Vajda Szidónia                 

3 Papp Petra   -    11 Juhász Barbara                                                                      

 4 Gara Ticia   -       5 Havanecz Bianka

----------

Megvan a selejtezők párosítása, így véglegesnek tűnik a mezőny: A férfiaknál a 20 éves Kántor Gergely a legfiatalabb résztvevő - Hiányolom az első nyolcból: Rapport Richárdot, Lékó Pétert és a 20 éves Gledura Benjámint, a második nyolcból a 17 éves Kozák Ádámot.

Örömteli látni a hölgyek mezőnyében a 12 éves Gaál Zsókát és a 14 éves Demeter Dorinát - hiányolom a ranglista-vezető Hoang Thanh Trangot és legifjabb női nagymesterünket: a  18 éves Marjanovics Annamáriát, kérdezem: miért szerepel a magyar női-ranglistán 130-ik hely körüli, 32 éves Jordán Fuad Kamel Jamaliah Natalie  a magyar bajnokságban - nem lett volna célszerűbb a helyére behívni egy ifjú magyar sakktehetséget? - Tudom, hogy magyar állampolgár (volt), vagy kettős állampolgár, de nem HUN jelzéssel, hanem Jordánnal van a FIDE listán. 

.................... 

Mennyit ér a magyar nő, ha sakkozó? Fel kell tenni ezt a kérdést a nagy nyilvánosság előtt - megválaszolni korántsem egyszerű - Különfélék a nézőpontok  -  Vannak, akik azt vallják - Polgárra és Hou-ra, a kivételekre mutogatva - annyit érnek díjazásban, amennyi a tudásszintjük ( az élőpontjuk) - mások az egyenlőség hívei - 

A Magyar Sakkszövetség számára feleannyit - legalábbis erre utal a versenyben résztvevők száma -  a férfiaknál 24, a hölgyeknél csupán 12 fő részére teremtenek részvételi lehetőséget a bajnoki megmérettetésre - a pénzdíjazást nézve még feleannyit sem érnek - Érthetetlen, hogy miért nem lehet 24 fős a nők mezőnye is, legalább ebben lenne egyenlőség - 

Kíváncsiságból megnéztem, hogy a 2019-es Grand Slam-tornákon mi a helyzet a díjazás tekintetében -  a helyzet elszomoríthatja a Magyar Sakkszövetséget - a férfiak és a nők díjazása teljesen egyenlő - 

Ha a Sakkszövetség elnökének: Szabó Lászlónak lenne GPS-e, akkor azt írná ki: Újratervezés!

 

Selejtező párosítása:

                                                                     

GM Antal Gergely         –         IM Nagy Gábor 

IM  Galyas Miklós         -          GM    Mihók Olivér 

IM Sipos István              -        GM    Gonda László                                                                     

IM Kaczur Flórián        –         GM Medvegy Zoltán                                        

IM Németh Miklós                    GM    Kántor Gergely            

                            

IM Csonka Balázs           -       GM Aczél Gergely                         

                            

GM Horváth Csaba       –       IM Vidéki Sándor                         

 

GM Czebe Attila  -         GM  Horváth Ádám    

 

------------------

 

  Résztvevők listája                                                              

                                                                                

1                           GM     Almási Zoltán                2687        

2                           GM     Berkes Ferenc                2667        

3                           GM     Bánusz Tamás               2619        

4                           GM     Héra Imre Jr.                 2610        

5                           GM     Erdős Viktor                  2604        

6                           GM     Papp Gábor                   2587        

7                           GM     Ács Péter                        2586        

8                           GM     Balog Imre                     2566        

                                                                                

                                                                                

9                           GM     Antal Gergely                2556        

10                         GM     Mihók Olivér                 2553        

11                         GM     Gonda László                2541        

12                         GM     Medvegy Zoltán            2539        

13                         GM     Kántor Gergely             2532        

14                         GM     Aczél Gergely                2522        

15                         GM     Horváth Csaba              2503        

16                         GM     Horváth Ádám              2489        

                                                                                

                             sorszámot húznak

 

17                         IM       Németh Miklós              2488        

18                         IM       Csonka Balázs               2482        

19                         IM       Nagy Gábor                   2476        

20                         IM       Galyas Miklós               2476        

21                         IM       Sipos István                   2474        

22                         IM       Kaczur Flórián             2461        

23                         IM       Vidéki Sándor               2405        

24                        GM      Czebe Attila                  2358

Díjak (nettó összegben):

  1. 1,500.000,-

  2. 1,000.000,-

  3. 750.000,-

  4. 550.000,-

5-8.                        300.000,-

9-16.                      150.000,-

17-24.                      75.000,-

 

Játéknapok:

selejtezők:                               2019. december 4-5

 

1 .forduló                                 2019. 12. 10-11.

  1. forduló 2019. 12. 12-13.

szabadnap                                2019. 12. 14-15.

  1. forduló 2019. 12. 16-17.

3.-4. hely                                2019.12. 19-20.      

                                               rapid mindkét nap 10 óra és 11 óra,                                                  villám 12:30 óra 13:00 óra

                                               armageddon 13:30 óra

 

döntő                                      2019.12. 19-22       

 

----------------

 

Selejtező párosítása:

                                                                                           

 

WIM Juhász Barbara   –       WIM Terbe Julianna

                 

WFM Gaál Zsóka          -     WIM Havanecz Bianka

 

WIM Fuad Kamel Jamaliah Natalie –   WIM Göcző Melinda                                     

 

Demeter Dorina             -       Gál Hanna Krisztina

 

---------------

Résztvevők:

                                                                                           

1                IM    Gara Anita             (Ranglista: 5.)                        2366

2                IM    Lázárné Vajda Szidónia       (R: 7.)                      2353

3                WGM      Papp Petra                         (R:9.)                 2341

4                WGM       Gara Ticia                             (R:12.)            2322

                                                                                           

5                WIM    Havanecz Bianka   (R:14.)                              2286

6                WIM   Terbe Julianna        (R:15.)                               2280

7                WIM     Göcző Melinda           (R:21.)                         2225

8                WGM   Lakos Nikoletta           (R: 22.)                        2218

 sorszámot húznak 

9                    Gál Hanna Krisztina           (R:24.)                 2200

10       WIM   Juhász Barbara                         (R:27)           2178

11        WFM  Gaál Zsóka                                   (R:75.)       2068

12        WIM    Fuad Kamel Jamaliah Natalie   (Jordánia - a magyar női élőlistán a 132. lenne)  2001

 

Női Díjak Nettó összegben):

  1. 750.000 Ft

  2. 500.000 Ft

  3. 350.000 Ft

  4. 250.000 Ft

5-8.                  100.000 Ft

9-12.                  50.000 Ft 

Játéknapok: 

selejtezők nők és férfiak:          2019. december 4-5 

  1. forduló 2019.12. 12-13.        

  2. forduló 2019.12. 16-17.         

3.-4. hely                                2019.12. 19-20.      

                                               rapid mindkét nap 10 óra és 11 óra,                                                  villám 12:30 óra 13:00 óra

                                               armageddon 13:30 óra 

döntő                                      2019.12. 19-22       

Szerző: Sakk-mester  2019.12.22. 17:58 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása