caruana2.jpgtata2020_1.pngtata2020.jpgtatasteelchesswijkaanzee103.jpg

 

Ritkán adódik alkalma földi halandónak napjainkban két ponttal a világbajnok előtt versenyt nyerni - Caruana véghezvitte ezt a "hőstettet" -  hat döntetlenje mellett hétszer nyert - A második Carlsennek ez csak háromszor, a harmadik So-nak kétszer sikerült - A legvérmesebb sakkot a 16 éves Alireza Firouzja játszotta: nyolc partija dőlt el - négyszer nyert és ugyanennyiszer vesztett - Jó verseny volt, megérdemelte a figyelmet.

----------------

Meg sem várta a verseny végét, már a tizenkettedik fordulóban behúzta a versenygyőzelmet a "First Saturdayos" - Caruana Fabiano 12/9 - A világbajnoki páros-mérkőzést a rájátszásban elvesztő amerikai-olasz úgy tűnik most tért vissza régi önmagához -  A második helyen álló világbajnok az utolsó forduló eredményével nem veszélyezteti egykori kihívója első helyét, ugyanis Carlsen 9/7,5 a második helyen másfél-pontos lemaradással követi őt - a dobogó harmadik fokán So 9/7 áll.  - A fentiekben említett három versenyző még veretlen - Caruana sötét színnel játszik Artemievvel, míg So - Carlennel találkozik a zárófordulóban - Várhatóan döntetlenekkel zár a két páros, már ha So nem küzd meg az ezüstéremért, vagy a vesztenivaló nélküli Artemiev nem áll ki nyílt birokra a versenygyőztessel - So-t óvatosságra inti, hogy ketten is lesben állnak a bronzéremért: Van Foreest és Dubov - Előbbi a hollandok legjobbjával, a tőle félponttal elmaradó, világos színnel játszó Girivel találja szembe magát, aki vélhetőleg megkívánja őrizni hegemóniáját - Dubov a verseny elején villogó, ám később "elfogyó" Firousját (aki helyre tettek a nagyok: Carlsen Caruana, So és Anand porolta el) fogadja a sötét oldalon. 

------------

Caruana (10/7) vezet a versenyben - Carlsen (10/6,5) mesterhármasával egyedül áll a második helyen, a dobogó harmadik fokán, a világbajnoktól félpontnyi távolságra So és Van Foreest J osztozik.

-------------

 A kilencedik fordulóban csupán egy parti dőlt el - Carlsen győzte le az iráni szuper-srácot Firouzját, ezzel a győzelmével felpattant a négyes holtversenyben osztott második helyre Caruana (9/6) mögé, aki félpont előnnyel áll a kvartett előtt.

-------------

A nyolcadik fordulóban Firouzja mellé, Anand legyőzésével fellépett a dobogó legfelső fokára Caruana 8/5,5 - A harmadik helyen So és Van Foreest J áll ugrásra készen - Megszakította remisorozatát a világbajnok Magnus Carlsen 8/4/5 - Vityugov legyőzésével a dobogó mellé került - Az eddig nyeretlen és a legtöbb vereséget összegyűjtő fehérorosz Kovalev: Xiongra mért fájó vereséget. Már csak négyen veretlenek - Caruana, So, Carlsen, Duda - és ketten nyeretlenek: Vityugov és Yu -  A következő öt forduló párosítása:

 

----------------

A hetedik fordulóban a 19 éves amerikai sakkzsenit: Xiong Jefferyt legyőző iráni származású, ám FIDE zászló alatt sakkozó 16 éves Firouzja 7/5 vezeti a mezőnyt - a dobogó harmadik fokán félponttal elmaradva hárman szorongnak: Caruana és So mellett meglepetésre a holland srác: Van Foreest J - A világbajnok mintha megdönthetetlennek tűnő veretlenségi szériájára ügyelne, ebben a fordulóban Anand-dal szemben húzta be hetedik döntetlenjét.

------------

Nem bolygatta meg az élmezőnyt a hatodik forduló - So és Firouzja (6/4) tartja vezető pozícióját, a harmadik helyen hárman szorongnak: Caruana és Van Foreest J mellé az Artemievet legyőző Dubov lépett fel - Folytatódott Carlsen veretlenségi és a jelen versenyen döntetlen sorozata  A Tata Steel Challengers 2020 versenyét Eljanov, Pavel vezeti 6/4,5 pontos teljesítménnyel.

----------

A ötödik fordulót követően So és Firouzja az élen 5/3,5 ponttal - remekel a helyi színeket képviselő Van Foreest Jorden, aki Caruanaval és Artemievvel a dobogó harmadik fokán áll - A világbajnok Carlsen még mindig nyeretlen - A hatodik fordulóban Carlsen - Caruana összecsapásra kerül sor - .

 -----------------

A negyedik fordulóban Wesley So parancsolt megálljt a "szemtelen" iráni tinédzsernek - győzelmével a verseny első szakaszát követően az élre állt 4/3 - Egy kvartett liheg a vezető amerikai nyomában: Xiong, Caruana, Firouzja, Van Foreest 4/2,5 - Meglepő a rajtlista utolsó, tizenéveskort nemrég elhagyó, fogszabályozós holland: Van Foreest Jorden kiemelkedő teljesítménye, aki a negyedik fordulóban a világbajnok Carlsent is kiremizte - A világbajnok egyedülálló veretlenségi csúcsot állított fel ezzel a döntetlennel, ám nem lehet teljesen boldog, mert a versenyen csak 50%-on áll.

Magnus Carlsen 111 partit követően, 532 napon át veretlen!
Felülmúlhatatlan teljesítmény, melyet legsikeresebb évében 2019-ben alapozott meg.

-------------

Meglepetésre a legfiatalabb, a tizenhetedik évében járó iráni Firouzja Alireza vezeti a mezőnyt 3/2,5 pontos teljesítménnyel - Carlsen három reminél tart - Jól kapta el a rajtot a három amerikai: Xiong, Caruana és So 3/2

--------------

Kiásták a fiúk a csatabárdot a második fordulóra: duplájára nőtt az eldőlt pontok száma - az oroszok és az amerikaiak voltak a legharcosabbak: Artemiev, Dubov, So és Xiong zsebelték be az egész pontot - A világbajnok két fordulót követően 50%-on áll - A fehérorosz Kovalev még nem szerzett pontot.

------------

 Az első forduló hét játszmájából csupán kettő dőlt el: Az iráni származású 17 éves Alireza Firouzja - akit  a Carlsent váltók között emlegetnek  -  a főcsoport  tizenharmadik helyére rangsorolt fehérorosz Vladislav Kovalevet győzte le - a másik győzelmet a hazai sakkdrukkerek nagy örömére, a rajtlista utolsó 21 éves Van Foreest, Jorden érte el a mezőnyfelezőn álló: 2753 élőpontos kínai Yu Yangyi  ellen. A holland éljátékos Anish Giri a világbajnok Magnus Carlsennel osztozott meg a ponton. A versenyen január 15-én és 20-án pihenőnapot tartanak.   

 ---------------

 

 

 

 

--------------

 

 

 

 ---------------

 

Anand olyan mezőnyben játszik, amelyben mindegyik vetélytársa a gyermeke lehetne!

A világ legjobb 10 sakkozója közül négyen, a legjobb 20-ból nyolcan vesznek részt a szuper-versenyen - 

A 16 éves iráni Firouzja a legfiatalabb résztvevő!

2019-ben Rapport  az "A", Gledura a "B" csoportban képviselte színeinket, 2020 elején a menők (9 nemzet, 14 versenyzője) között nem lesz magyar résztvevő.

Participants Tata Steel Masters 2020

Élő átlagérték: 2743 

 

Name                                     Country            Rating             World Ranking

Magnus Carlsen                     Norway             2870                         1

Fabiano Caruana                   U.S.A.               2822                         2

Anish Giri                               Netherlands      2776                         5

Ian Nepomniachtchi               Russia              2773                         6

Wesley So                              U.S.A.              2760                        12

Viswanathan Anand               India                 2757                        13

Yu Yangyi                               China               2753                        15

Jan-Krzysztof Duda                Poland             2748                         20

Vladislav Artemiev                  Russia             2731                         25

Alireza Firouzja                       Iran                 2720                         29

Jeffery Xiong                           U.S.A.             2712                         33

Daniil Dubov                            Russia            2676                         58

Vladislav Kovalev                    Belarus           2674                         63

Jorden van Foreest                 Netherlands    2632                        142

 

-----------------

La 82e édition du tournoi « Tata Steel Chess » se déroulera à Wijk aan Zee, aux Pays-Bas, du 10 au 26 janvier 2020. https://www.europe-echecs.com/art/tata-steel-chess-2020-8040.html

Magnus Carlsen 2872, Fabiano Caruana 2822, Anish Giri 2768, Wesley So 2765, Viswanathan Anand 2758, Jan-Krzysztof Duda 2758, Nikita Vitiugov 2747, Vladislav Artemiev 2731, Yu Yangyi 2726, Alireza Firouzja 2723, Jeffery Xiong 2712, Daniil Dubov 2683, Vladislav Kovalev 2660 et Jorden Van Foreest 2644.

Ian Nepomniachtchi a annulé sa participation à la 82e édition du Tata Steel. Le Russe a indiqué qu'il était trop fatigué après la longue série de tournois de 2019. Il souhaite faire une pause pour se préparer au Tournoi des Candidats à Ekaterinbourg (15 mars - 5 avril 2020). Nepomniachtchi est remplacé par son compatriote Nikita Vitiugov.

 

Title Name Photo Country Year of birth
GM Carlsen, Magnus   Norway 1990
GM Caruana, Fabiano   United States 1992
GM Giri, Anish   Netherlands 1994
GM So, Wesley   United States 1993
GM Anand, Viswanathan   India 1969
GM Duda, Jan-Krysztof Poland 1998
GM Vitiugov, Nikita Russia  1987
GM Artemiev, Vladislav Russia 1998
GM Yu, Yangyi China 1994
GM Firouzja, Alireza  (Irán) 2003
GM Xiong, Jeffery United States 2000
GM Dubov, Daniil Russia 1996
GM Kovalev, Vladislav Belarus 1994
GM Van Foreest, Jorden Netherlands 1999

 

A Tata Steel nemcsak a menőkről szól - amatőrök és sakkszerető ifjak is reflektorfénybe kerülnek: lásd ITT - Click to Download

Peti és Cedric nyilatkozikimage1_4.png

Peti és Cedric bemelegítenekimage1_5.png

Fotó: Ben Nitrauw

 

Szerző: Sakk-mester  2020.01.28. 07:25 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása