2f_6.jpg1d_8.jpg1d_7.jpg1c_5.jpg2f_4.jpg3f1_1.jpg
carlsen_caruana.jpgmagnus_inv.jpgcarlsen7.jpg

 

Carlsen nyerte a versenyt, Nakamura a második!

Tegnap egymás tenyeréből ettek - értsd: egymás hibáiból éltek a sakkfenoménok, de mi lesz ma? Carlsennek még precízebb játékkal kell előrukkolni, ha le akarja győzni (márpedig leakarja!) a kombinációs játékban jeleskedő amerikai Nakamurát - Az aktív sakkozók legvagyonosabbja és a főnyereményre vágyakozó, azért foggal-körömmel küzdő szuper-nagymester (itt joggal él ez a megnevezés!) küzdelme izgalomban bővelkedő partikat ígér! .

---------------

A norvég acél szorongatásakor összeroppant a kínai satu - 2,5:1,5 arányban nyert a világbajnok Magnus Carlsen - Ding Lirennel szemben és bejutott meghívásos versenyének döntőjébe, ahol az amerikai Hikaru Nakamurával mérkőzik meg - Nem indult könnyen Magnus számára a kínaival vívott párbaj - az első két parti után még Ding állt nyerésre (1,5:0,5) innen fordított a világbajnok két egymásutáni győzelemmel.

------------

Az alapszakaszban Ding alaposan helybenhagyta a világbajnokot (3:1) - Sikerül-e Carlsennek a visszavágás és a továbbjutás a döntőbe - vagy a kínai "nagyfalat"  fenn akad a torkán? A választ a 16:00 -kor kezdődő párharc során tudjuk meg.

------------

Az elődöntőben vívott rapid-párharcban nem bírtak egymással az amerikai sakkgéniuszok - Caruana: Nakamura 2-2 - az azt követő két blitz játszmát Nakamura nyerte (2:0) és már várja ellenfelét, a holnapi párharc: Carlsen_ Ding Liren győztesét a döntőbe.

----------------

Az összevont hetedik forduló meglepetése Carlsen defektje - Ding Lirennel szemben 1-3!! (0:3) ilyen arányban ezen a versenyen még nem kapott ki a világbajnok - Az elődöntőben a felek ismét egymással szemben találják magukat - Ha Carlsen továbbra sem veszi komolyan a játszma megnyitás szakaszát, az nem sok jót ígér számára - Az alapversenyt Nakamura és Ding nyerte 15(16,5)-15(16) ponttal, a harmadik negyedik helyen abszolút holtverseny alakult ki: Carlsen és Caruana között 13(14,5)-13(14,5) - ma (05-01) az elődöntő első párharcára kerül sor a két amerikai között: Nakamura - Caruana, holnap (05-02) a nagy érdeklődésre számot tartó a Ding - Carlsen visszavágót láthatja a nagyérdemű sakkpublikum.

 

-----------

A "másnaposak" küzdelmében Nakamura - Ding ellen a hirtelen-halálban 3:2 (2-1),  Caruana - MVL-el szemben 2,5:1,5 (3-0) a "rendes játékidőben" kerekedett felül - Továbbra is összetart az első négy - hárman 13 pontosak: Nakamura (14,5), Carlsen (13,5), Caruana (13), a negyedik helyen Ding 12 (13) pontot szerzett.

A megszokottól eltérően a hetedik fordulóban, a verseny tizenharmadik napján mindenki játszik: Ding - Carlsen, VLM - Nakamura, Giri - Caruana,  Nepo - Firouzja párosításban - Bár az első helyért továbbküzdő kvartett már ismert, ettől függetlenül izgalmas, érdekfeszítő partik várhatók.

_______________

A hatodik forduló első versenynapján Carlsen a szívbajt hozta rá a drukkereire, amikor az első játszmában a hetedik lépésben "tisztelőnyt" adott Nepo-nak, aki köszönte a tisztet és zsebre vágta a pontot - a világbajnok nagy nehezen kievickélt szorult helyzetéből és az armageddonban húzta be a meccset (3:2) 2:1 - A másik párosban a siheder (Firousza) MVL-t követően a hollandot (Girit) is elkaszálta 2,5:1,5 (3:0), visszalökve őt az utolsó helyre - Ma a hatodik forduló másnapján Nakamura-Dinggel, Caruana VLM-mel találkozik.

---------------

Az ötödik fordulót követően tömör tömböt alkot az első négy: Carlsen, Nakamura és Ding 11 ponttal áll az első helyen, egy pont hátránnyal követi őket Caruana - nagy szökkenés és már lent is vagyunk az alsóházban: MVL és Nepo 5 pontos, Giri, 4, Firouzja 3 - A tegnapi amerikai párbajt armageddonban Caruana nyerte, a kínai - orosz összecsapást Ding - Ma a Carlsen - Nepo és Firouzja - Giri sakkmérkőzésekre kerül sor. 

----------

Feltámadt az utolsó helyek egyikén időző holland: Anish Giri, a versenyben vezető világbajnok Magnus Carlsent győzte le 2,5:1,5 (3:0), akit a mai napon cserben hagyott taktikai ébersége - Ugyancsak nyert a tabellán nullapontos iráni ifjú: Firouzja - MVL 2,5:1,5 (3:0) - Az élen a végen és középen a sorrendben a helyzet változatlan - Ma amerikai rangadó: Caruana - Nakamura - és orosz kínai:  Nepo - Ding - párharc vár ránk.

----------

Koronavírusjárvány ide vagy oda, nem tartja a két lépés távolságot Nakamura - egy lépésnyire (egy pontnyira) liheg Carlsen tarkójára - A szabálytisztelő Caruana és Ding két lépéssel hátrébb követi  -  MVL és Nepo tisztes (három lépés) távolságot tart az előttük álló duótól - Megszerezte első pontját Giri, Firouzja még mindig a nulla pontnál jár - 

 

-----------

A harmadik forduló első versenynapján a győztesek csupán 1,5 pontot engedélyeztek a veszteseknek - Carlsen, Caruana elleni  3:1-es győzelmével szerezte meg a három pontot,  Nakamura 3,5:0,5 arányú megsemmisítő vereséget mért a 16 éves iráni fiúra, begyűjtve így a három pontot -  Ma (04-23) zárul a  a harmadik forduló: VLM - Ding 2-3 (1-2), Giri - Nepo 1,5-2,5 (0-3) partikkal - Carlsen vezeti a mezőnyt három összecsapás során szerzett nyolc ponttal, Nakamura a második egy ponttal lemaradva, harmadik Ding hat ponttal.

----------

Ma (04-22) a harmadik forduló első napján a két élen álló: Carlsen és Caruana  3:1 (3:0) "ül" egymással szembe, a másik asztalnál Firouzja - Nakamurával 0,5:3,5 (0:3) néz farkasszemet - A második forduló zárónapján a hirtelen halál döntött a pontosztozkodásról.

 ---------------

Nevezhetjük e napot (04-21) az eminensek (a három pontot gyűjtők) találkozójának is - az első forduló mindhárom hárompontosa ma ül asztalhoz: Ding (3) 1:2 (2-3) Caruana (3), Nepo (0) 2:1 (3:2) VLM (3) párosításban - A második forduló első két játszmájának eredménye: Carlsen - Firouzja 2,5:1,5 (3:0), Nakamura - Giri 2,5:1,5 (3-0) -

A tabella: Carlsen, Caruana 5/2, Nakamura, Ding, VLM  4/2,  Nepo 2/2, Firouzja 0/2 és Giri 0/2. - A verseny beváltotta a hozzáfűzött reményeket - izgalmas kiélezett partiknak lehet részese a néző - Firouzja, függetlenül nulla pontjától megérdemelten van jelen a gigászok vetélkedésén.

---------

A kínai "nagyfalat" nem ízlett az ifjú iráninak, Firouzja pont nélkül került ki csatájukból, Ding három ponttal gyarapodott  (2,5:1,5) - Carlsen a hirtelen halálban gyűrte le az amerikait (3:2) - A világbajnoknak kettő, Nakamurának egy pontot írtak be a tabellába - vasárnap a Caruana - Nepo (2,5:1,5) és az MVL - Giri (3:1) partikat láthattuk - A győztesek 3-3 ponttal gyarapodtak a vesztesek nulla pontot kaptak - A verseny harmadik napján a második kör első versenynapján: huszadikán, hétfőn Carlsen - Firouzja és Nakamura - Giri összecsapásokra kerül sor.

 

Jó hírverése lett Magnus meghívásos versenyének a Banter Blitz Kupa döntőjének meghökkentő végeredménye - (Carlsent 8,5:7,5 arányban győzte a 13 évvel fiatalabb Firouzja) Most minden sakk iránt érdeklődő arra kíváncsi, hogy mire jut a nagymenők társaságában, rapidban a kölök - Milyen eredményt hoz ismételt találkozásuk, részesei lesznek-e mindketten a második körnek - 

 

Résztvevők: Carlsen, Caruana, Firouzja, Nakamura, Ding Liren, Nepo, MVL és Giri -

A díjalap: 250,000 dollár.

 

 

 


 

 

 

 

--------

  

-----------------

 ----------

"A világbajnok-jelölti  verseny vége egy sakk nélküli időszak kezdete, amelyről nem tudjuk mikor ér véget - Szerencsére a sakk tökéletesen játszható a neten, és ahogy Magnus rámutatott:
A sakk az egyetlen olyan sport, amelyben a játék a fatáblán és a számítógép képernyőjén megegyezik.

Magnus úgy véli, hogy itt az ideje létrehozni még ambiciózusabb eseményeket.

Ez egy történelmi pillanat a sakk számára, és mivel folytatni lehet az online versenyekkel, ez nem csak lehetőség, hanem felelősségvállalás a rajongók iránt szerte a világon, mivel nincs más élő verseny."

 

Magnus Carlsen Invitational április 18-án kezdődik, díjalapja: 250 000 dollár.

8 játékos versenyez a 7 fordulóban. Minden mérkőzés négy játékból áll, a gondolkodási idő: játékosonként 15 perc + 10 másodperc lépésenként, a győztes 3 pontot kap, a vesztes 0-at.
Ha a mérkőzés 2–2-vel fejeződik be, akkor jön az Armageddon (5 perc a 4 ellen) ahol a győztes 2 pontot kap, a vesztes pedig 1-et.
Az első négy a negyedöntőbe kerül.

Description

The Magnus Carlsen Invitational sees 8 of the world's best players compete online on the chess24 Playzone for a $250,000 prize fund, with $70,000 for 1st place. It begins with a single round-robin from April 18-30, with the top scoring players qualifying for the Final Four knockout. Each match consists of four 15+10 rapid games, with the winner earning 3 match points. If the players tie 2:2 a single Armageddon game is played, where White has 5 minutes to Black's 4, but a draw sees Black win the match. An Armageddon winner gets 2 points, the loser 1. No draws offers are allowed before move 40. Official website

 

Round Final / Game 1 May 3, 2020 16:00
Round Final / Game 2 May 3, 2020 16:45
Round Final / Game 3 May 3, 2020 17:30
Round Final / Game 4 May 3, 2020 18:15
Round Final / Game 5 May 3, 2020 19:00
Round Final / Game 6 May 3, 2020 19:15
Round Final / Game 7 May 3, 2020 19:30
Round Final / Game 8 May 3, 2020 19:45
Round Final / Game 9 May 3, 2020 20:00
Szerző: Sakk-mester  2020.05.03. 15:00 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása