sahovska_olimpiada_bled_2002_1.jpgA koronavírus járvány miatt létrejött új helyzet ledermesztette az embereket - ez alól a sakkvezetők sem kivételek, pedig jól tudják, hogy miben különbözik a sakk a többi sportágtól - Mégis reakciójuk azonosult más sportágak vezetőinek az elképzelésével.

"A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) bejelentette, hogy 2021-re elhalasztja a 2020 augusztus 5. és 17. között, Moszkvában és a szibériai Hanti-Manszijszkban rendezendő 44. sakkolimpiát."

A szellem mindenek felett lebeg.

Személy szerint én eddig is marhaságnak tartottam, hogy lasszóval fogott figurákat ültettek be olimpiai csapatokba, - nesze neked minőség - csak azért, hogy minél gigantikusabb sakkrendezvényről adhassanak számot a nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE vezetői, akkor amikor más sportágakban kvalifikációs versenyeken vezetett az út az olimpiáig.

Mivel a sakk szellemi játék - szoktam mondani: nem kéz, hanem észjáték - és a lépést onlájn felületen is meglehet tenni, akkor mégis mi akadálya a 2020-as Sakkolimpia megrendezésének. 

Ez az új helyzet is mutatja, hogy az ember mennyire képtelen alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és rámutat a "csordaszellemre", megyek a másik után, a kolompos után gondolkodás nélkül. A FIDE azonnal rácuppant a NOB álláspontjára, az olimpia időben történő elodázásra. 

Nem az ugrott be a FIDE vezérkarának, hogy hoppá, mi mások vagyunk mint a többi sportág és egyedi sajátosságunk révén adódik más megoldás.

Talán ebben a megváltozott világban, amikor az emberek szobafogságra ítélve várnak eseményekre, amikor a kard a hüvelyben, a foci a szertárban marad, ekkor lehetne igazán egy onlájn megrendezett sakkolimpiával népszerűsíteni a királyi játékot.

Nos? Akkor rajta FIDE! Tartom a markom az ötletdíjért :-)   

Szerző: Sakk-mester  2020.04.03. 11:08 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása