carlsen7.jpgonline.jpgElőször a sakksport képviselői is azonosan cselekedtek a fizikai jelenlétet követelő más sportágak vezető testületeivel. Versenyeiket meghatározatlan időre halasztották. A kérdés, hogy miért? A válasz egyszerűnek tűnik: A sakkozókat sem lehet egy légtérbe ültetni az esetleges, tünetmentes vírushordozókkal. Az indok elégséges lenne akkor, ha nem tudnánk, a sakkjáték nem követeli meg a fizikai jelenlétet, onlájn is játszható.

Bizonyítják ezt a már régebb óta tartó versenyek, a Professional Rapid Online Chess League, a legfelsőbb szinten a Carlsen stáb kezdeményezte onlájn szuper-verseny. Itt vannak nekünk a hazai onlajn versenyek pionírjai: Szabó Zsolt, Terbe Zsuzsanna, Schaffer Mónika, Papp Gábor és a nemzetközi versenyek kommentátoraként is ismert Rudolf Anna, akik szövetségi támogatással láthatóvá teszik, tehetik a magyar egyéni és csapat viadalokat.

A sakkrajongóknak kevés a "múltidézés", néhány sakkfeladat feldobása, ők játszani szeretnének és "élő" versenyeken követni a legjobbak játékát.

Egy dologtól tartani lehet: a becstelenségebe hajló becsvágytól, a csalástól, aminek itt nagyobb a lehetősége, mint a tábla melletti, szemtől-szembe játékban. Éppen ezért, a nívós versenyeket olyan felületen kell rendezni, ahol látszanak a játszó felek és a nézők követhetik az "elkalandozó" tekinteteket.  

 

--------------

"A világbajnok-jelölti  verseny vége egy sakk nélküli időszak kezdete, amelyről nem tudjuk mikor ér véget. Szerencsére a sakk tökéletesen játszható a neten, és ahogy Magnus rámutatott:
A sakk az egyetlen olyan sport, amelyben a játék a fatáblán és a számítógép képernyőjén megegyezik.

Magnus úgy véli, hogy itt az ideje létrehozni még ambiciózusabb eseményeket.

Ez egy történelmi pillanat a sakk számára, és mivel folytatni lehet az online versenyekkel, ez nem csak lehetőség, hanem felelősségvállalás a rajongók iránt szerte a világon, mivel nincs más élő verseny."

 

Magnus Carlsen Invitational április 18-án kezdődik, díjalapja: 250 000 dollár.

8 játékos versenyez a 7 fordulóban. Minden mérkőzés négy játékból áll, játékosonként 15 perc + 10 másodperc lépésenként, a győztes 3 pontot kap, a vesztes 0-at.
Ha a mérkőzés 2–2-vel fejeződik be, akkor jön az Armageddon (5 perc a 4 ellen) ahol a győztes 2 pontot kap, a vesztes pedig 1-et.
Az első négy a negyedöntőbe kerül.

Szerző: Sakk-mester  2020.04.03. 13:28 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása