magnus7.jpg01-1_6.jpgsteinitz.jpgrbovb.jpg

2_31.jpg1d_9.jpg

3f_5_2.jpg3f1_6.jpg14fve_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Carlsen és Lagno nyerte a Steinitz emlékversenyt: Mindketten 12 pontot értek el a megszerezhető 18-ból - A világbajnok kettő ponttal előzte meg a második Dubovot, kettő és féllel a harmadik Szvidlert - A hölgyek viadala az első helyért lényegesen kiélezettebb volt - Az első helyet holtversenyt követően armageddon partiban döntötték el, amit Lagno nyert Lei-vel szemben, a harmadik helyre Abdumalik futott be félponttal elmaradva az első kettőtől - Ha Carlsent legyőzi valaki a világon, az szenzációszámba megy, ha ő győzi le a világot, az megszokott hétköznapi esemény - E versenyen nyújtott teljesítményénél feltűnő a színek közötti különbség - Világossal kétszer eredményesebb volt, mint sötéttel (8-4) - Érdekesség, hogy a női győztes sötéttel több pontot szerzett, mint világossal (7-5).   

---------------

Gondolom a figyelő szemeknek feltűnt  a világbajnok példátlan eredményessége világos színnel: 6/5,5! - Sötét színnel viszont nem szerencsés a keze - A fekete egyedül a vietnami Le-nek áll jól - Sötéttel leggyengébben az amerikai Xiong muzsikál - Az már biztos, hogy Szvidler az övére tűzte Carlsen skalpját, de mire jut a két "csipkelődő": Dubov és Korobov, Magnussal - Sikerül-e valamelyiküknek a bravúr?  - A verseny tizenharmadik, a mai első fordulóban kerül sor: a Carlsen: Korobov, a tizenhetedikben a Carlsen: Dubov összecsapásra.

-----------

Ebben a "koronás" időszakban még többször láthatjuk játszani a sakkozás koronás főit - Ráadásul roppant "emberi" amit a rövidített partikban produkálnak - messze elmarad a nívó a klasszikus gondolkodási idejű , már-már a gépi sakkot idéző teljesítményüktől, ami a sakkrajongók tömege számára követhetetlen - Az egy-kétlépéses elnézések láttán még az amatőr sakkozó is felhorkan s megnyugvással nyugtázza: Az Istenek sem tévedhetetlenek - ha nem adunk nekik elég időt az alkotásra.

---------------

Végre a magyar sakkrajongók honfitársukkal is találkozhatnak a világ legjelentősebb (onlájn)sakkversenyeinek egyikén - Igaz, hogy nem a tábla mellett foglal helyet a magyar sakkfenomén - de így kommentátorként is jó lesz látni Lékó Pétert - Carlsen nemhogy nem félti, hanem tovább erősíti nimbuszát, miközben a világ legjobbjait sorolja be magával szembe, pedig jól tudja, hogy az ő legyőzése felér egy versenygyőzelemmel: Láthattuk Giri örömét amikor pontot szerzett ellene - A világbajnok - Szvidlerrel kezd - Sajnos ismét nincs magyar a résztvevők között - pedig örömmel látnánk Rapport Ricsit a  sakkarénákban. - Úgy látszik hiába etette-itatta 40 millióért a Magyar Sakkszövetség a FIDE vezérkarát, s hiába utazgat Szabó sakkelnök a FIDE kongresszusaira nem működik a magyar sakkdiplomácia! Vagy nem céljuk a magyar élsakkozók helyzetbehozása(?), csak a súlyos milliárdok "átadásán" ügyködnek 2024-es sakkolimpia (fedő)név alatt?.

 ---------------

The FIDE Online Steinitz Memorial features two 10-player double round-robins taking place on chess24 from May 15-17 to celebrate the 1st World Chess Champion Wilhelm Steinitz (1836-1900) - The total prize fund is €30,000, with World Champion Magnus Carlsen top seed in the open section.
The time control is 3 minutes per player for all moves, with a 2-second increment from move 1. No draw offers are allowed before move 30. A tie for 1st will be decided by an Armageddon game, where White has 5 minutes to Black’s 4 but a draw counts as a win for Black.

Line-ups of the upcoming Steinitz Memorial (May 15-17) are revealed! Double round-robin blitz (3+2), live on chess24.

White Evaluation Black

 

Open section (blitz rating):

�� Carlsen (2887)
�� Grischuk (2765)
�� Bu Xiangzhi (2760)
�� Svidler (2754)
�� Xiong (2724)
�� Dubov (2720)
�� Mamedyarov (2716)
�� Le Quang (2690)
�� Korobov (2667)
�� Anton Guijarro (2590)

Women's section (blitz rating):

�� Lagno (2608)
�� Lei Tingjie (2530)
�� Kosteniuk (2521)
�� Tan Zhongyi (2510)
�� Stefanova (2485)
�� Sebag (2482)
�� Khademalsharieh (2431)
�� Abdumalik (2409)
�� Paehtz (2396)
�� Cori (2391)

 

 

Szerző: Sakk-mester  2020.05.18. 07:19