„Korán ébredő sakkozók” – visszatekintés a debreceni újévi villámversenyekre.

  1. rész (1957-1980).

 

A sakkozók egyik kedvelt típusú versenyzési formája a rövidebb időbeosztással lebonyolított versenyek az úgynevezett villám vagy schnellversenyek.  Ezt a látványosabb és gyorsabb műfajt mindig sokan kedvelték. A debreceni sakkozók egy jól szervezett és színvonalas schnell versenyen még manapság is asztalhoz ülnek, hogy megmérkőzzenek a 64 mezős csatatéren. A cívisváros hagyományos újévi villámversenyének krónikája már hat évtizednél is régebbi időkre tekinthet vissza. Ezúttal elevenítsünk fel ezeknek az évindító sakkcsatáknak történéseit.

A hajdúsági megyeszékhelyen e versenyforma a II. világháború után lett népszerű. Ez a lebonyolítási forma jól illeszkedett abban az időben a szovjet mintára épülő sportpropagandához (MHK és szpartakiádok). Eleinte nehézségekbe ütközött a zökkenőmentes lebonyolítás, mert, sok esetben nem állt rendelkezésre a megfelelő mennyiségű sakkóra és sakk készlet. Gyakran a versenykiírásban alapfeltételként szabták, hogy a résztvevő játékos, hozzon magával sakkórát.

4_31.jpgRomhányi Jenőt, Debrecen első villám sakkbajnokát képzett amatőr másodosztályú erősségű sakkjátékosként ismerték játékostársai a városban. Rendszeresen részt vett 1965-ig a városi évnyitó schnell- versenyeken, a vasúti üzemi –szakszervezeti bajnokságokon és játszott az NB II-es Debreceni Lokomotív sakkcsapatában. Mindvégig vasutas színekben versenyzett. Szerepelt a Vasútépítő Törekvés, és a DMTK együtteseiben. A MÁV-nál dolgozott vasúti főellenőrként, tagja volt a MÁV Filharmonikus Zenekarnak, a MÁV Szakszervezet Szárnyaskerék Sakk Körének, valamint az MTSB társadalmi sakkszövetségének. Az utóbbi szervezet azonban az „előző rendszerben szerzett érdemeire tekintettel” kizárta tagságából az 1951.09.01- határozatával, mint „ellenséges elemet”. A Debreceni Állomás dolgozóját Munka Érdemrenddel tüntették ki az 1961. 07.08-i vasutasnap alkalmából. Ötvennégy évesen - 1966-ban - hunyt el Debrecenben. 

 

Érdekességként még elevenítsük fel az 1950. december 20-i első hivatalos városi egyéni villámbajnokság történéseit, amit a Keleti Kerületi Sakkszövetség a Magyar-Szovjet Baráti Társaság székházában (a mai Piac utca 45-47 sz. alatt) 20 résztvevővel körmérkőzéses formában rendezett meg. A bajnok Romhányi Jenő (D. Lokomotív) lett 18 ponttal, második a 17 éves Keszthelyi Tibor (D. KIOSZ), a harmadik helyen a városban egyik legerősebb sakkjátékosnak számító Vitárius Béla (D. Lokomotív) végzett (mindketten 15,5 pontot értek el). Az ekkor még 14 éves Filep Tibornak – a későbbi debreceni sakkmesternek - ez volt az első hivatalos versenye, ahol 10 ponttal a 10. helyen végzett.

Az 1950-es években jellemzően egy-egy vállalat vagy társadalmi szervezet az évközi ünnepi sportprogramok keretében rendezett villámversenyt. Kimondottan január 1-én lebonyolított sakk villámversenyeket 1957-től rendeztek. A versenyek helyszíne 1963-ig a KPVDSZ Kultúrotthonban lévő Vörös Meteor klubhelyisége volt (a mai Piac utca 26. szám alatti épülettömbben).

1957-ben még a nevezés alapfeltételeként előírták, hogy a résztvevők sakkórát hozzanak magukkal. Az újév első napján délután 3 órakor kezdődő versenyen 16 fő vett részt. A győztes a Debreceni Kinizsi versenyzője, Brilla-Bánfalvi Sándor lett Szakályt és Kozákot megelőzve, a kiírás szerinti vigaszdíjat dr. Bocskor József nyerte.

Két év múlva - 1959-ben - Filep Tibor izgalmas küzdelemben (egy váratlan vereség becsúszott a Hajdúsági Gyógyszergyár játékosa, ill. intézője Erdei Ferenc ellen) megelőzte a Kinizsi versenyzőjét Brilla-Bánfalvit, míg a harmadik helyet Kalmár Pál (Debr. Vörös Meteor) szerezte meg a 20 résztvevős versenyen.

A következő évi versenyen (1960) Filep mester nagy fölénnyel végzett az élen, igaz a 100%-os teljesítmény ezúttal sem sikerült, mert Nagy Sándor (a ’40-es évek DVSC labdarúgója és a Vörös Meteor sakkozója) egy döntetlent harcolt ki ellene, de még így is 6,5 ponttal előzte meg két klubtársát, Sipost és dr. Pákozdyt, akik 11-11 ponttal a 2-3. helyen zárták a versenyt. Az 1962-es villámtornán Filep Tibor nem indult, ekkor a Vörös Meteorból a „három Kovács” - Zoltán, Lajos és Tibor - végzett a dobogó három fokán. Először pontveszteség nélkül – azaz 100%-os teljesítménnyel – 1963-ban Filep Tibornak sikerült e versenysorozatban nyerni, mind a 15 ellenfelét legyőzte. Ezen a versenyen meglepetésre a 13 éves Végh László (a Vörös Meteor ifjúsági játékosa) 9. helyen végzett. Az 1964-es versenyen Sipos Ferenc és Kovács Lajos az egymás elleni döntetlent kivéve minden ellenfelét felülmúlta, így az első helyet a Berger-Sonneborn számítás döntötte el. 1965-ben rendhagyó lebonyolítással zajlott a verseny, két elődöntő csoportot követően tízes döntőt rendeztek és több különdíjat osztottak ki. A legidősebbek között Tarcsi György – nyugdíjas tanár és Tálas Gyula a ruhagyár nyugdíjasa, a legfiatalabbak között Benczik Lajos 14 éves tanuló a DMTK igazolt versenyzője kapott elismerést.

A mezőny létszáma 14-24 fő között váltakozott, voltak állandó résztvevők és volt, aki csak néhány alkalommal ugrott be az újévi megmérettetésre, a helyi mesterek sem vettek részt minden évben. 1963-tól áttértek a délelőtti – 9 vagy 10 órai – kezdésre, így az óévzáró rendezvények után érkezőknek még az előző éjszaka fáradalmaival is fel kellett venni néha a küzdelmet. 1964-ben a Debreceni VTSB székhelyén (Simonfy u. 1/c) 1965-ben a Szárnyaskerék Vasutas Kultúrotthonban (Hunyadi u. 9 – a mai Petőfi tér 6. szám épülete) játszottak a versenyzők. Az első tíz évben a versenybírói feladatokat Baranyi Illés, Búzási Péter, Kovács Andor, Ökrös Lajos látták el. A ’60-as évek első felében legtöbbször a Vörös Meteor NB I-es játékosait találjuk az érmes helyeken (11 díj), majd a DEAC (5), a Kinizsi és a DMTK (1-1) versenyzőit. Az 1960-as és 1962-es évben az 1-3 helyeken csak Vörös Meteor játékosok végeztek. A játékosok az NB-ben szereplő Vörös Meteor és a DEAC mellett, a megyei ill.- városi bajnokságban szereplő Kinizsi, BIOGAL Gyógyszergyár, Ruhagyár, DMTK, DMTE, Spartacus csapataiból érkeztek, ekkor még csak debreceni sakkversenyzők játszottak az újévi versenyeken. 

Hat év (1960-1965) helyezettjei: 

Év/Létszám

I.               hely

II.             hely

III.           hely

1960

(19)

Filep Tibor

(D. Vörös Meteor)

Sipos Ferenc

(D. Vörös Meteor)

dr. Pákozdy Ferenc

(D. Vörös Meteor)

1961

(14)

Filep Tibor

(D. Vörös Meteor

Brilla-Bánfalvi Sándor

(D. Kinizsi)

Daróczy Sándor

(DEAC)

1962

(22)

Kovács Zoltán

(D. Vörös Meteor)

Kovács Lajos

(D: Vörös Meteor)

Kovács Tibor

(D. Vörös Meteor)

1963

(16)

Filep Tibor

(D. Vörös Meteor)

Kovács Lajos

(D. Vörös Meteor)

Félegyházi Tamás

(DEAC)

1964

(16)

Sipos Ferenc

(D. Vörös Meteor)

Kovács Lajos

D. Vörös Meteor)

Kovács Lajos

(DEAC)

1965

(24)

Kovács Zoltán

(DEAC)

dr. Kántor Sándor

(DEAC)

dr. Bocskor József

(DMTK)

                                                          

Az első korszak újévi versenyének győztesei (1957-1965)

 1_91.jpg                                                                                                            

                                                                               

A következő három év (1966-1968) eredménye már valószínűleg a feledésbe merülő múlt titka marad, ugyanis a Hajdú-Bihari Napló és a Debreceni Sakkhíradó sem közölt az évnyitó versenyekről eredményeket. A megjelent közleményekből tudjuk, hogy megrendezték a versenyeket. 1966-ban még a Debreceni VTSB Simonffy utcai székhelyén, majd 1967-től visszatértek a már jól bevált KPVDSZ Meteor klubhelyiségébe.

1968 év végén Debrecenben tartózkodott Flesch János nemzetközi sakkmester, elindult és meg is nyerte 1969. január 1-én a villámversenyt. Ekkor két csoportban 30 résztvevő küzdött a helyezésekért, mesterek-mesterjelöltek és külön az I. osztályú és alacsonyabb minősítésű versenyzők. A II. csoport díjasai voltak: 1. Sipos Csaba (D. Közúti Építők) 2. Kerékgyártó István (Nyíregyházi VSC), 3. Máté László (D. Közúti Építők). A következő két évben (1970 és 1971) az Egyetem téri kollégium volt a verseny helyszíne. 1971-ben ismét két csoportban zajlottak a küzdelmek a két évvel korábban bevált csoportbeosztásnak megfelelően.  A II. csoportban ez volt az élmezőny sorrendje: 1. Kovács László (D. Közúti Építők) 2. Ács László (D. Közúti Építők) 3. Szabó Gyula (DEAC). Két évig (1972 és 1973) az MTSB székháza (Simonffy utca 1/c) adott helyet a versenynek. Az 1972-es év első napja, az állandó résztvevőnek számító Kovács Lajos mester sikerével ért véget.

A következő év eredményéről (1973) sajnos nincs adatunk, de 1974-ben az eddigi legjobb színvonalú szervezéssel találkozhattak a sakkozók. A  Debreceni Kinizsi 25 éves jubileumának alkalmából az évnyitó verseny rendezését a dohánygyári egyesület sakkcsapata Helmeczi Miklós szakosztályvezető irányításával vállalta el. A versenyterem a Sütőipari Vállalat Kultúrterme (Kétmalom utca 7.) volt. Az ünnepélyes keretek között zajlott versenyen az I-III. díj mellett a IV. helyezett is tiszteletdíjban részesült és több különdíjat kiosztottak. A legidősebb versenyző: Nagy Endre (DVSC), a legfiatalabb: Scheppel László (DEAC), a legeredményesebb Kinizsi játékos: Nyitrai Vilmos lett. A legalacsonyabb minősítésű versenyzők között a legeredményesebb játékos: Laczikó Géza (DVSC), a torna legszebb játszmája díjat az Aranyász – dr. Kántor (1-0) parti érdemelte ki.  A versenyt közmegelégedésre a 20 éve bíráskodó Búzási Péter vezette.

2_56.jpg

A hetvenes évek első felében, is a helyi versenyzőké volt a főszerep, ugyan néhány alkalommal már más megyékből is érkeztek játékosok. A játékosok a város meghatározó egyesületeinél, a D. Spartacusnál (volt Vörös Meteor), a DEAC-nál, a Közúti Építőknél, a Honvéd Bocskainál, a Kinizsinél, DVSC-nél és a Geodézia SE-nél sakkoznak versenyszerűen. 

Dobogósok 1969-1974 közötti időszakban

 

Év/Létszám

I.               hely

II.             hely

III.           hely

1969

(30)

Flesch János

(FTC)

Kovács Lajos

(D. Vörös Meteor)

Kovács Zoltán

(DEAC)

1970

(16)

Kovács Lajos

(D. Spartacus)

dr. Kántor Sándor

(DEAC)

Benczik Lajos

(DEAC)

1971

(24)

Halász József

(D. Spartacus)

Tóth János

(DEAC)

Sipos Csaba

(D. Közúti Építők)

1972

(20)

Kovács Lajos

(D. Spartacus)

Sipos Ferenc

(D. Spartacus)

Benczik Lajos

(D. Honvéd Bocskai)

1973

?

?

?

1974

(18)

Aranyász Miklós

(D. Spartacus)

Bódis János

(D. Spartacus)

dr. Kántor Sándor

(DEAC)

                         3_39.jpg                 

Az élelmezésiek rendkívül sikeres versenye utáni években, mintha veszített volna varázsából a villámverseny. A Hajdú-Bihari Napló aktuális heti sportműsoraiból tudjuk, hogy a városi sakkszövetség az Egyetem téri kollégiumban, majd a KLTE Kémia épületében rendezte meg a versenyeket, ám a négy év (1975-1978) versenyeiről egyéb tudósítás nem jelent meg, vagy a sajtó részéről tudósító nem tartotta fontos sporteseménynek, vagy esetleg nem adták le a híranyagot a szövetség részéről.  Ezáltal a bajnokok kiléte az múlt homályába tűnik…

Az évtized végén, 1979-ben a KLTE Kémia épületében az év első napján 20 játékos ült asztalhoz két csoportban. A helyezettek: I. csoport: 1. Deák Sándor (H. Asztalos J. SE) 7, 2. Forgács József (DEAC) 7, 3-4. dr. Kántor Sándor (DEAC) és Balogh Sándor (D. Spartacus) 5,5-5,5 ponttal. II. csoport: 1. Sipos Ferenc (D. Spartacus) 7, 2. Patkovszky Imre (D. BIOGAL) 6,5 3. Senyei (DEAC) 6 ponttal.

A ’70-es évek versenyein rendszeresen bíráskodtak: Ökrös Lajos, Búzási Péter, Sőreghy János, Pinczés János, Seprényi Ferenc és dr. Kántor Sándor – mindegyikük minősítéssel rendelkező versenybíró volt.

Az 1980-as év nagy változásokat hozott a helyi sakkéletben (az évnyitó sakkeseményről információkat ezúttal sem találhatunk), a Spartacus megszűnésével egyetlen élvonalbeli együttes maradt a DUSE, az évnyitó sakkcsaták nem maradtak el, de már a résztvevők köre bővül a város ill megyehatáron túlról érkező játékosok megjelenésével. 

 

A cikkben szereplő fotók az Arcanum Digitális Tudománytár, valamint a Hungaricana Közgyűjteményi Portál digitalizált dokumentumaiból és magánarchívumokból lettek felhasználva.

 

Mikepércs, 2020. 01.01.

 szt_1.jpg

                                                                                               Szilágyi Tibor 

 

Szerző: Sakk-mester  2021.01.04. 13:05 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása