vbdonto2021.jpg1kumbodi24_11.jpgnepo7.jpg1kumbodi24_10.jpgLehet, hogy egy kép erről: 8 ember és szöveg1kumbodi2_12.jpgyekaterinburg.jpg1f_7.jpgvbj_resztvevol.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

Gratulálok Nepomniachtchi Ian-nak a világbajnok kihívójának, a verseny győztesének - halkan jegyzem meg, hogy egy üveg vodkával lóg honfitársának Griscsuk Alexandernek, aki leállította, legyőzte a holland "nyomkövetőt": Giri Anisht - A továbbiakban, a holnapi zárófordulóban a pénz, a még több pénz és a tekintély a tét.

A verseny az utolsó előtti, tizenharmadik fordulójához érkezett - kiemelt érdeklődésre tarthat számot a versenyben vezető Nepomniachtchi Ian és az ébredező, matematikailag még a versenygyőzelemre is esélyes francia: Vachier-Lagrave Maxime tábla melletti randevúja, valamint a nagy G-ék találkozója: Képes lesz-e az orosz Griscsuk feltartóztatni a holland Girit, honfitársa utáni loholásában? A másik két partiban sem babra megy a játék, egyrészt a díj, másrészt a presztízs motiválja a szemben ülő feleket: Alekseenkó - Ding, Wang Hao - Caruana - Fölvetődik a kérdés miként döntik el a holtversenyt - Elsősorban az egymás elleni eredmény számít - Ez Giri és Nepo esetében az orosz sakkfenoménnak kedvezne. 

 

Két fordulóval a verseny vége előtt győzött az élen álló orosz Nepomniachtchi Ian - ám nyugalomra így sem lelt, nem tudta megerősíteni vezető pozícióját, továbbra is csak fél pont az előnye a szintén nyertes holland riválisával: Girivel szemben - A kihívói cím kettőjük között dől el - A  tizenkettedik fordulóban mindenki élesre töltött - nem volt döntetlen!t - Ez volt az eddigi legélesebb forduló a verseny során - Holnap pihenő nap - majd további két idegőrlő forduló következik és kihirdetik a verseny győztesét, a világbajnok kihívóját.

A verseny vége előtt három fordulóval az orosz Nepomniachtchi Ian vezet a Yekaterinburgi sakk-világbajnokjelöltek tornáján - Elérheti-e döntetlenekkel a hőn áhított világbajnok kihívója címet  Nepo - Kitart-e  csekély, félpontos előnye a verseny végéig? Milyen eredményt hoz az üldözők (Caruana - Giri) mai (04-24) párbaja? Az első kérdésre nem, de a másodikra választ kapunk a mai tizenkettedik fordulóban.

 

Nagyon kellene az egész pont a versenyben vezető Nepo-nak honfitársával: Alekseenkoval szemben - Az oroszok keményen ölre mennek egymással, honfiúi segítségnek nyoma sincs - Ha a kontyos orosz ma elhullajt egy félpontot, korántsem biztos, hogy célba ér, hisz vár még rá a mögötte lihegők közül: Caruana és VLM - Az eddig szunnyadó (utolsó helyeken tanyázó) kínai "sárkányok" sem írhatók le, bármikor felébredhetnek - A sakk-világbajnoki döntő jól fizet - nagy lesz az igyekezet eljutni a Dubai álomvilágba -

A fenti játszmán túl a mai sztármenü: Caruana - Ding Liren és a VLM - Giri parti - Holnap (04-22) szünnap a versenyen. 

A kilencedik fordulót követően az orosz Nepo (9/5,5) félpont előnnyel áll az őt üldöző trió: Caruana, Giri és VLM előtt - A tizedik forduló párosítása: VLM - Giri,  Nepo - Alekseenko , Caruana - Ding Liren, Wang Hao - Griscsuk - Ezzel a nappal véget érnek az orosz trojka egymás elleni párharcai.

Nem okozott csalódást a második kör első, a verseny 8-ik fordulója - Girivel szemben elért döntetlenjével Nepo állt az élre, félponttal megelőzve Caruanát és VLM-et - Az amerika-olasz, a francia nagymester legyőzésével lépett elő a holtversenyes második-harmadik helyre - emlékezetes marad az orosz "rulett" - ahol a holtversenyes utolsó: Alekseenko legyőzte esélyesebb és a táblázaton jobb pozíciót elfoglaló honfitársát Griscsukot - a kínai "testvérek" nem bántották egymást. 

 

A második kör első fordulójában a végkimenetelre döntő hatással bíró párharcokra kerül sor: Caruana - VLM, Nepo - Giri partikban az élen állók a közvetlenül mögöttük haladókkal kerülnek szembe - Felvetődhet a kérdés, hogy az egy-nemzetbeliek eddig gyengébben szereplője kedvez-e az előnyösebben állónak, vagy kölcsönösen fosztják meg egymást az előrébb jutástól - 

A verseny első felének játszmáit, videóit ITT találod.

Szerző: Sakk-mester  2021.04.28. 09:30 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása