pos1796.jpgAmikor megkérdeznek egy kezdő, vagy amatőr sakkozót egy adott állásról - akkor először az anyagi eloszlást veszi figyelembe - A fenti "pillanatfelvételen" sötétnek 8 pont fórja van világossal szemben - az állása mégis vesztett. A pozíció vizsgálata során kiemelt szerepet szánunk a király helyzetének - A sötét királyé több mint szánalmas - Világos öt tisztje közül négynek a hatóereje, ütőköre ott zúg el mellette. Ebből a helyzetből kell sikert (mattot) kovácsolni világosnak - A feladat: Mattold be sötétet három lépés alatt.

 

Akinek nem sikerült a háromlépéses matt megtalálása az ne essen kétségbe - Következik előbb a két, majd az egylépéses matt - Ha ezeket végig nézi, akkor gyerekjáték lesz beadni a háromlépéses mattot.

 

Kétlépéses matt:

 

pos1796a.jpg

Sakkok szárnyán szállj tovább - nagyon figyelj arra, hogy milyen tisztek hova kerültek az előző diagramhoz képest.

Ha a kétlépéses mattot sem sikerült beadnod, akkor sincs semmi probléma - görgess tovább, vár rád az egylépése mattállás:

 

pos1796b.jpg

Ebben az állásban nincs más dolgod, mint megkeresni azt a védhetetlen sakkot, amit sötét nem tud védeni.

Remélem sikerrel jártál - s ha így van, akkor nagyon figyeld meg ezt az állást. Ha fentebb görgetsz a kétlépéses mattfeladatra könnyen rájössz a változásra - arra, hogy mit kell lépned abban, hogy kijöjjön a harmadik hadállás.

Ha végeztél a kétlépéses mattal is, akkor vidd magaddal az utóbbi két diagramban tapasztalt változásokat - ennek az ismeretnek a felvértezésével menni fog az elsőre megoldhatatlannak tűnő háromlépéses mattfeladat megoldása is.

 

Szerző: Sakk-mester  2021.10.14. 13:06 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása