carlsen_kint_a_vizbol.jpgMAGNUS CARLSEN MIÉRT TARTOM ŐT A LEGJOBBNAK? (A tekintélyes és kiváló ínyenc MI José Guillermo De La Rosa Solórzano posztja és eredeti kiadványa)
1. A történelem legjobb láncszeme: Carlsen 2882. Kasparov 2852. Halász 2785.
Kettő GM cím kora: Carlsen 13 éves. Fischer 15 éves. Kasparov 17 éves.
3. Veretlenségi széria: Carlsen 120 egyenes meccsen veretlen. Megtanulom, hogy 100 éves legyek. 95-ös szám. Tiviákov 110, de alacsonyabb szinten játszik.
4. A legjobb a klasszikusban, gyors és blitzben. A sakk történetében még egyetlen bajnok sem csinálta, (a capablanca lehetett volna az első, de akkor még nem volt mérőszám és statisztika a sakkra)
5. Felsőbbrendű az információ és technológia korában. És ez egy fontos pont. Mielőtt az oroszok megadták volna maguknak azt a luxust, hogy legyen egy első osztályú GM csapatuk, amely elrejtette erőteljes elméleti újításaikat laboratóriumaikban, előnyük volt. De a számítógépesítéssel a szakadék megszűnt, a titoktartás megszűnt. Ma mindenki könnyen hozzáfér a nap mérkőzéseihez, és mindenki magával viszi a laptopját a versenyekre. A GM-ek elkezdtek felbukkanni mindenütt (Irán, India, Kína), és az orosz felsőbbrendűségnek meg kellett adnia magát.. De még így is, míg az információ és a technológia a legtöbbet érinti, Magnus Carlsen mindenki előtt egy fejjel jár.
6. Nagyobb megérzés és megértés. Kasparov így véli:
Carlsen legnagyobb erőssége a sakkban az a figyelemre méltó intuitív képessége, hogy kezelje az egyszerűsített pozíciókat, és az óriási pontossága, amikor azokat játssza. Carlsen edzője voltam 2009-ben, és lenyűgözött, hogy milyen gyorsan fel tudtam mérni helyesen egy pozíciót hidegben, láthatóan anélkül, hogy számolnom kellett volna.
A saját játékstílusom óriási energiát és kemény munkát igényelt a táblán, nagyon mélyen kiszámítva a változatokat, megvizsgálva az egyes pozíciók igazságát. Carlsen egy másik bajnok sorából származik, José Capablanca és Anatolij Karpov, azok a játékosok, akik úgy használják a harmónia érzését, mintha zenei erények lennének a táblán tökéletes érintéssel, olyan, mint mindkét sakkozó továbbfejlesztett kombinációja" .
2009-ben Kasparov azt mondta: „Carlsen gyorsan megérti egy álláspont lényegét. Biztonságosabb, mint valaha is voltam. Carlsennek hatalmas kreativitása és energiája van. Mesés a megérzései, néha azt mondja nekem, hogy 'ez nem tetszik', és be kell vallanom, hogy elég jók az ösztönei. "
Carlsent megkérdezték: „Egy éve dolgozik együtt Garry Kaspárovval, minden idők talán legjobb játékosával. "Hogy van az a szövetkezet? Kaspárov a tanár, te vagy a tanítvány? "
Carlsen így válaszolt: „Nem. Ami a játékunk erősségeit illeti, nem vagyunk túl messze. Sok dologban jobb nálam. És fordítva. Kaspárov több variánst tud kiszámolni, de az én megérzéseim jobbak. Azonnal tudom, hogyan kell felmérni egy helyzetet, és milyen tervre van szükség. Ebben jobb vagyok, mint ő. „
Kasparov együttműködése Carlsennel kemény kis 2009-2010, Kasparov határozott megközelítése, hogy megpróbáljon pozíciót elérni a nyitás után meghatározott értékelésekkel, nem volt összeegyeztethető Magnus megközelítésével, hogy "csak kap egy partit" Ez játszható".
7. Mindent jól csinál: Támad, védekezik, jó stratégiai játékos, nagyon dinamikus, nagyon technikás, nincsenek rések.
8. Húzd ki a vizet a sziklából: Nagyon jó befejező. Nagyon egyenletes és elképesztő meccseket nyert. Kitartó és játszik az ezerig, vele vége a játéknak, amikor vége, sokszor abbahagyja a játékot, amikor már csak király a király ellen van hátra.
9. Nyílászárókban eredeti:
Carlsennek egyedi dekoltázskezelése van. Fischer, Karpov, Kasparov, Kramnik és Anand idejében szilárdan hitték, hogy ha letérünk a vereséges pályáról, hogy improvizáljunk a nyitányban, az elveszítéshez vezet. Tehát az összes bajnok, aki megelőzte, jó teoretikus volt, és sok sort tudott a 30. játékig. Carlsen bebizonyította, hogy nem így volt, és az első szakaszoktól kezdve nagyon komoly mérkőzéseken is elkezdett improvizálni. Elkészítése nehéz, mert gyorsan variálható. Carlsen nem szándékozik nyerni a nyitányban, inkább jól megy, és féljátékra fogad, ahol bízik abban, hogy a sakkhoz való nagyobb értése fogja a különbséget hozni.
A norvég több mint egy alkalommal nyilatkozta, hogy nem a nyitány az erőssége, hanem hogy jobban felkészült, mint a többi játékos a nyitányon. Egy 2011-es interjúban azt állította: „Senki előtt sem titok, hogy az én felkészülésem a nyitásokra alacsonyabb, mint Anand, Kramnik és sokan másoké. Sokkal több tapasztalatuk van, és több ötletük van.. Nagy szakemberek ebben! De igyekszem helyesen elhelyezni a darabjaimat a táblára, így nem lesz akkora az előny, és nem veszítek azonnal, akkor... hogy a fejünkért játsszunk. "
Konklúzió: Carlsen mindene megvan ahhoz, hogy a történelem legnagyobb játékosának tekintsék. A statisztika szerint, és sok kollégája is. De ha valakinek nem tetszik a játékstílusa, vagy furcsa okok miatt nem tetszik neki, kizárt, hogy a legjobbnak fogja felismerni. Mindegy, ez csak az én ítélőképességem, tisztelek másokat. (Az én José Guillermóm a Rosa Solórzanóból)
Szerző: Sakk-mester  2021.11.11. 11:18 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása