1_18.png1_17.png

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „chess24 WORLD CHESS CHAMPION 2021 MAGNUS CARLSEN 2013: Carlsen 6.5 3.5 Anand 2014: Carlsen 6.5 4.5 Anand 2016: Carlsen 6 Karjakin (3:1) 2018: Carlsen Caruana FIDE ÛSHIP DUBAI 2021 2021: Carlsen 3.5 Nepomniachtchi”Ez volt Carlsen eddigi legmeggyőzőbb címvédése 2013-as címelhódítása óta - két orosz, egy indiai és egy amerikai "támadást" vert vissza sikeresen - A sakkrajongók alig várják a Firouzja - Carlsen világbajnoki döntőtt - Addig azonban el kell jutnia a frissen franciává lett 18 éves sakkfenoménnek - A világbajnok-jelölti verseny megnyerése kemény dió lehet - amit fel kell törnie a világbajnokkal történő találkozása előtt - Most még az ünneplésé a főszerep - Azután Carlsen karácsony és az új év előtt megküzd a rapid és blitz világbajnoki címért is.Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, szakáll és , szöveg, amely így szól: „FIDE WORLD CHAMPIONSHIP DUBA 2021 Mz Chess.com N S N WORLD WORLD IS CHESS CHAMPION”1days_13.jpgLehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „M MAGNUS WINS! FIDE WORLD CHAMPIONSHIP 2021 Congratulations to Magnus Carlsen on defending his crown FIDE WORLD CHAMPIONSHIP DUBAI 2021”1kum_9.jpg1kumbodi2_33.jpgcarlsen17.jpgt8_1.jpgt11_1.jpgt10_6.jpg
1fg_24.jpgTudj meg többet a 2021-évi sakk-világbajnokságról - kattints a bejegyzésre -
1fg_23.jpg01-2_9.jpg
1nap_2.jpg
1abolddob_5.jpg01-2_4.jpg  

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Nagy valószínűséggel a mai (12-09) pihenőnapon sem pihennek a sakkvilágbajnoki döntő résztvevői - A szakmai finomításokon túl rendbe kell rakni a pszichéjüket és érzelmileg is harcra és tettre készen kell állniuk a holnapi napra - Különösen igaz ez a megállapítás a kihívóra, akinek csak 4 játék, 4 lehetőség maradt arra, hogy három győzelemmel és egy remivel döntetlenre hozza a meccset - illetve zsinórban négyet kellene nyernie a világbajnoki cím elhódításához - Az orosz oldal mindent megtesz a sikerért: Megérkezett Karjakin, elhangzottak az optimista (talán túlzottan is optimista) kijelentések, új lett a frizura, nem száll már a kontyba az erő és egy örömlány egyéjszakás örömöket ígér, ha a végén Nepo lesz a király...

Úgy tűnik, hogy hiába utazott Karjakin Dubajba segíteni Nepo-nak - A kilencedik játszmában a kihívó nekiment a világbajnoknak, de lepattant róla - a pontatlan változatszámítást Carlsen kegyetlenül megtorolja - Holnap a tizedik fordulóban vajon lesz-e mersze az orosznak ismét próbálkozni, vagy belenyugszik a változtathatatlanba?!.

 

 Túl vagyunk a világbajnoki döntő nagyobbik felén - 14 játszmából nyolcat tudtak le a küzdő felek - Carlsen kétszer nyert, Nepo nyeretlen - 6 parti döntetlennel végződött - Holnap: 12-06 szünnapot tartanak - 12-07-én a kilencedik játszmára kerül sor - A világos figurákat a kihívó irányítja - Az orosznak ha fordítani, vagy kiegyenlíteni szeretne ki kell élezni a játékot - vagy nem kockáztat és belenyugszik a  kisebb presztízs vesztéssel járó szolidabb arányú vereségbe - A díjalap 40%-a így is- úgy is jár. 

Szünnapos rapid verseny: ITT és   ITT

A hatodik játszma heroikus küzdelmét követően, mely a világbajnok Magnus Carlsen javára dőlt el, a hetedik napon "megpihentek az alkotók" - csekély két és fél óra töprengés után a negyvenegyedik lépésben remire adták, a már harmincadik lépés előtt létrejött döntetlen pozíciót - Állás: 4-3 a címvédő javára - Ma cipő pucolás, suvickolás előtt még lehúzzák a nyolcadik játszmát - Carlsen a világos oldalon várja kihívóját Nepo-t.

A hatodik játszmát közel nyolc órai küzdelem és 136 lépést követően a világbajnok Carlsen nyerte kihívójával: Nepo-val szemben - és nincs megállás - ma (12-04) a hetedik (visszavágó!?) partira kerül sor - Van-e Carlsenben annyi erő, hogy duplázzon - vagy maradt-e Nepo-ban annyi szufla, hogy a világos szín mögé lapulva visszavágjon - Vagy ez a két agyonhajszolt elme egy "baráti", pihentető remivel lezárja a párosmérkőzés első felét? - ma délután megtudjuk - Carlsen nyilatkozata: "Úgy döntöttem, hogy a buli a lehető legtovább tartson, hogy mindketten elfáradjunk egy kritikus pillanatban".

 

Eddig csak remik születtek, de ezek a döntetlenek nem "bundázásból" teremtek - nagyfeszültségűek voltak a partik - Számomra úgy tűnik, hogy a kihívó és stábja jobban felkészült erre az összecsapásra - Nepo rendre jól jön ki a nyitásokból - nem egyszer kevesebb időt használ el - Carlsennek hatalmas szellemi erőfeszítésébe kerül az egyensúly tartása - Kiből mit hoz ki ez a helyzet? - A hátralévő 9 forduló során megtudjuk.

 

Vízválasztó lesz-e az ötödik játszma? - Sok mindent megéltek a VB-döntő résztvevői: izgalmakban bővelkedő feszültségterhes döntetleneket, dopping tesztet Carlsennél, ugyancsak nála szülinapi zsúrt - egy dolog nem volt eddig: a drukkerek által várva várt eldőlt parti - Ez még hiányzik: Ma páratlan napon (12-01) páratlan számú(5) partira kerül sor - talán most--- ha mégsem, akkor az újabb szabadnap után, talán mikulás estéjén érkezik valakinek a csizmájába csomag, de vajon kiébe a virgács?. 

 

A szünnapon Carlsen kipihente a doppingteszt fáradalmait, ma pedig 31-ik születésnapját ünnepli "munkával" - Most aztán kiderül, hogy jóbarát-e Nepo - ad neki ajándékot, vagy másként teszi emlékezetessé a világbajnok számára a 31-es számot - Ami mindannyiónk számára világos: ma Carlsen ül a világos figurák mögé - A kezdés adta előny jelent-e valamit: azt rövidesen meglátjuk.

A harmadik játszma eredménye nem változott az első kettőhöz képest - Ismét remi lett a vége, de ez a mostani más minőség a chess.com szerint, mint az előző kettő volt - Azokban a felek egyike sem haladta meg 97-es értéket, szemben a legutóbbival, ahol Carlsen sötéttel három tizeddel meghaladta a 99-et - Nepót egyik nap 98,9-re, másnap 99-re értéklete a gépagy - A harmadik parti után rögtön tesztre szólították fel a világbajnokot: nem COVID-19-re, sőt nem is drog-tesztre, hanem dopping-tesztre kötelezték   - Ezek után kérdés, hogy nyugalomban, vagy izgalomban bővelkedve telik e el a pihenésre és felkészülés kiegészítésre szánt mai nap - Elég sokan vallják, hogy a sakkozóknál bevezetett doppingteszt, nem más, mint egy nagy marhaság - Emlékeznek, az EU birósága kimondta: hogy a sakk: nem sport - Amikor két üres széket látunk a tábla mellett - A versenyzők épp a pihenőszobájukban pihegnek - tényleg nem tűnik sportnak a sakk - inkább nevezhetnénk: szellemi attrakciónak - No de hagyjuk abba a lamentálást várjuk a holnapi negyedik összecsapást, melyben a világbajnok vezényli a fehér bábukat.

Bár döntetlen lett az első két játszma, de azért érezhettük a feszültséget - Carlsen idegen vizekre "tévedt" ahol kissé bizonytalanul evezett - Nepo stabilabb volt - Carlsent a dinamikája mentette meg, különösen igaz ez a megállapítás a második játszmára - de kit érdekel már a múlt - Mindenkinek a mai harmadik játszmára fáj a foga - Mit ér az orosz felkészültsége? Bizony az eddig mutatottak alapján úgy tűnik, hogy a kihívó felkészültebb a nyitásokban, mint a bajnok.

Tegnap (11-26) döntetlennel végződött az első játszma, ma a második, holnap a harmadik fordulóra kerül sor, azután jön az első szünnap, Carlsen születésnapjának előestéje - a világbajnok másnap (30-án) éri be éveinek számával kihívója évszámát - immár mindketten 31 évesek lesznek - A drukkereket inkább az érdekli, hogy javít-e és mikor Nepóval szembeni negatív statisztikáján - a klasszikus gondolkodási idejű partikban elért 1-4-es álláson - a világbajnok Carlsen -  Nos, ma  és a születésnapján is a világos figurákat toszogatja a világranglistavezető - azután a féltávnál duplán övé a fehér szín, s mi szurkolók bízunk benne, hogy ez esetben az nem a béke, hanem a behódolás jelképe lesz.

Holnaptól hivatalosan is megkezdődik a sakkvilágbajnokság döntője a jelenlegi bajnok Magnus Carlsen (2855) és a kihívója: a FIDE élőlista ötödik helyen álló Ian Nepomniachtchi (2782) között -
Carlsen 2013-ban nyerte el a világbajnoki címet Anand ellen, azóta háromszor védte meg azt: (2014-ben Anand ellen, 2016-ban Szergej Kariakin ellen és 2018-ban Fabiano Karuana ellen). Ami Nepomnisht illeti, a FIDE jelöltek tornájának megnyerésével nyerte el a jogot Carlsennel szemben, ahol olyan jelölteket előzött meg, mint Maxim Vashier-Lagreiv, Anish Giri és Fabiano Karuana.
Érdekes, hogy a Nepomni az egyetlen sakkozó, akinek pozitív mérlege van az aktuális világbajnokkal klasszikus formátumban. 13 mérkőzést rendeztek eddig, 4 Nepom nyert, 1 Carlsen, a többi 8 kite-al végződött.

A 2021-es FIDE sakkvilágbajnokság egy 14 játszmából álló mérkőzés, amelyre az Egyesült Arab Emírségekben, a Dubai Kiállítási Központban kerül sor november 26 és december 15 között a regnáló norvég világbajnok, Magnus Carlsen és orosz kihívója, Ian Nepomniachtchi között -  Az nyer, aki először ér el 7,5 pontot, míg a 7:7-es döntetlent követően a meccset  rájátszás dönti el - A nyereményalap 2 millió euró, 60:40 arányban osztva, vagy 55:45 arányban, ha rájátszásra kerül. A 40. lépésig nem engedélyezett a döntetlen. Minden játékosnak 120 perce van 40 lépésre, majd 60 perce a következő 20 lépésre, majd 15 perce van a játék végéig, 30 másodperces idő-hozzáadással lépésenként, amelyek csak a 61. lépéstől kezdődik. A rájátszás négy 25 perces mérkőzésből áll lépésenkénti  10 másodperces hozzáadással már az első lépéstől. Ha továbbra is döntetlen, két 5+3-as  meccset játszanak, ez összesen ötször ismétlődhet meg. Ha még mindig döntetlen, akkor egy Armageddon meccs jön, ahol világosnak 5 perce sötétnek 4 perc gondolkodási ideje van (2 másodperces lépésenkénti idő-hozzáadást csak a 61. lépéstől kapják meg), de a döntetlen sötét győzelmének számít.  

A Chess.com honlapján megkérdezettek 84%-a gondolja úgy, hogy Carlsen nyeri a meccset, és csak 16%-uk gondolja úgy, hogy Nepomniachtchi lesz az új bajnok.

 

Nemcsak a kihívó nevét ismerjük már, de azt is tudjuk, hogy 2 millió eurón osztozkodnak a VB döntő résztvevői - Carlsen negyedjére védheti meg címét, amit Anandtól hódított el 2013-ban - A most 30 éves világbajnok 19 éves kora óta vezeti a világranglistát, 8 éve világbajnok - Jelenleg a rapid és a blitz sakk világbajnoka is! - Úgy véli, hogy Caruana vagy Giri kellemetlenebb ellenfele lett volna, mint kihívója: Nepomniachtchi Ian. 

Magnus Carlsen sakk-világbajnoki címvédő mérkőzését a dubai kiállítási központban játsszák idén november 26 és december 14 között - A 14 játszmás mérkőzést az Expo 2020 Dubai  - ami a koronavírusjárvány miatt átcsúszott 2021-re - részeként rendezik meg.

A FIDE ma megerősítette azokat a korábbi jelentéseket, amelyek szerint a 2021-es sakkvilágbajnokságot az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban, az Expo 2020 Dubai keretében rendezik - Újdonság a pontos dátum, november 26 - december 14, valamint a helyszín, a dubai kiállítási központ, az Expo helyszínének szívében található hely.

Magnus Carlsen, aki az 5-ik világbajnoki mérkőzését játssza eddig mind a négyet megnyerte, bár az utóbbi kettő a klasszikus játszmák döntetlenjeit követően rövidített gondolkodási idejű rájátszásban dőlt el.

1fg2_41.jpg A FIDE World Championship Dubai 2021kupáját az oroszországi CHAMOVSKIKH ékszerészei készítették és Sterling ezüst és aranyozott Dolerittel és Obszidián fekete színű 39 gyöngy és 1 gyémánt felhasználásával - Körülbelül 5 kiló -

 

Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 1 Nov 26, 2021 - Carlsen - Nepo 13:30 ½
½ Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 2 Nov 27, 2021 13:30
½ Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 3 Nov 28, 2021 13:30
½ Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 4 Nov 30, 2021 13:30
½ Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 5 Dec 1, 2021 13:30
1-0 Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 6 Dec 3, 2021 13:30
½ Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 7 Dec 4, 2021 13:30
1-0 Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 8 Dec 5, 2021 13:30
1-0 Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 9 Dec 7, 2021 13:30
½ Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 10 Dec 8, 2021 13:30
1-0 Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 11 Dec 10, 2021 13:30
Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 12 Dec 11, 2021 13:30
Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 13 Dec 12, 2021 13:30
Round 2021 FIDE World Chess Championship | Dubai, UAE / Game 14 Dec 14, 2021 13:30

 

 Pihenőnapok:  November 29., december 2., 6., 9., 13

  1. Magnus Carlsen 6.5:3.5 Vishy Anand | 2013 | Chennai, India | Final report
  2. Magnus Carlsen 6.5:4.5 Vishy Anand | 2014 | Sochi, Russia | Final report
  3. Magnus Carlsen 6:6 Sergey Karjakin (3:1 in Rapid) | 2016 | New York, USA | Final report
  4. Magnus Carlsen 6:6 Fabiano Caruana (3:0 in Rapid) | 2018 | London, UK | Final report
  5. Carlsen Magnus vs. Nepomniachtchi Ian | 2021 | Dubai, UAE
Szerző: Sakk-mester  2021.12.12. 14:55 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása