pos2303.jpg

A való életben azt tapasztalom, hogy elég sokan ódzkodnak a tervkészítéstől, az előregondolkodástól, a jövőbelátástól és a vészhelyzeti felkészüléstől. Szégyellnek erről beszélni, sőt még szembe nézni is a helyzetükkel. Pedig a jelen állapot reális számbavétele nélkül lehetetlen a tervkészítés, ami a biztonságos élet alapja lenne. Amerikában épp most nagy divatja van ennek – valószínűleg jó a tálalása.

Jó néhány évvel ezelőtt, a már akkor milliárdos ifjú ismerősömmel beszélgettünk a gyermek képesség és készségfejlesztéséről, a sakkbeli gondolkodásról, a kreativitásról, az előrelátásról, az új helyzetekhez való,  folyamatos alkalmazkodás fontosságáról, a nyitott és rugalmas gondolkodás nélkülözhetetlenségéről.

A napokban is összefutottunk és elmondta, hogy gyakran gondol vissza egykori beszélgetésünkre: A mára már kisiskolás gyerekének olyan óvodát keresett mely a legjobban segítette képességei kifejlesztését. Gazdasági tevékenységében, szemléletében előtérbe helyezte a sakkbeli gondolkodás elemeit s többek között ennek is köszönhetően olyan megoldásokat alkalmaz gazdálkodásában, melyekkel megelőzi versenytársait.

A fenti feladatra visszatérve azt könnyű belátni, hogy végjátékról van szó- s ha arról van szó, akkor nagy szerep jut a királynak a játszma ezen szakaszában. A Hc2+-Kb1- Ha3+ Ka1-ig könnyű eljutni - A neheze innen jön - de ha már szlalomoztál, akkor nem is olyan bonyolult rájönnöd a megoldásra - Egyelőre erről többet nem mondok- de ha bárki elakadna, keressen meg: email: sakkmester51@gmail.com - és örömtelibbé teszem az ünnepeket e titok feltárásával. Jó szórakozást!

 

 

 

Szerző: Sakk-mester  2022.12.19. 03:07 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása