budapesti_sakkolimpia.jpegbudapesti_sakkolimpia_2.jpeg46.jpgsahovska_olimpiada_bled_2002_1_1.jpg

Történelmi lépésként az inkluzivitás felé, a 2024-es sakkolimpián egy menekültcsapat fogad majd, amint azt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hivatalosan is jóváhagyta - Ennek az úttörő döntésnek a célja a sokszínűség előmozdítása és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek támogatása, megerősítve a sakkot, mint a pozitív változás eszközét -

A nemek közötti egyenlőség melletti elkötelezettség részeként a szervezők és a FIDE a női csapatok részvételének növelésére törekednek.

VIII. nyári olimpiai játékokhoz kapcsolódóan, azzal egyidejűleg rendezték meg Párizsban
 az első nemhivatalos sakkolimpiát. A verseny végére, július 20-ára időzítették a
Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megalakítását. A 15 alapító tag között Magyarország
képviseletében Abonyi István vett részt.
Ekkor határozták meg a szervezet mottóját is: Gens una sumus – Egy családba tartozunk.

A 2. nemhivatalos sakkolimpiát 1926június 26. és július 15. között a Nemzetközi Sakkszövetség 2. kongresszusához kapcsolódóan rendezték meg Budapesten. A versenyt Magyarország sakkalakulata nyerte. Ez volt az első olyan nemzetközi rendezvény, ahol már kifejezetten csapatok számára is írtak ki versenyt. Ezzel párhuzamosan egyéni versenyekre is sor került, mégpedig férfi és női mester, valamint nyílt kategóriában.

A csapatversenyre előzetesen hat csapat nevezett, de Ausztria és Csehszlovákia csapata nem jelent meg, így csak négy csapat versengett. A csapatok kis létszáma miatt nem tekintik ezt a versenyt hivatalos olimpiának.

Magyarország sakkozói megnyerték az első és második hivatalos sakkolimpiát 1927-ben és 1928-ban, szintén aranyéremmel tértek haza 1936-os (nem hivatalos) Müncheni, majd az 1978-as Buenos Airesi 23. hivatalos sakkolimpiáról.

A legutóbbi sakkolimpiát a 43-at, 2018-ban Batumiban rendezték.


A 2024. évi Magyarországi sakkolimpia a 46. lesz az Openek sorában, míg a női kategóriában a 31.
 

 A női sakkolimpiákon is születtek magyar aranyérmek 1988-ban és 1990-ben a 13. és 14. sakkolimpián.

A sakkolimpiák szemben a klasszikus olimpiák ciklusával kétévente kerülnek megrendezésre - A 2020-as amit a fehéroroszországi Minszkben rendeztek volna, a koronavírusjárvány miatt áttolódott 2021-re.   

Oroszország kész a 2021-es után a 2022-es sakkolimpiát is megrendezni – jelentette be Arkagyij Dvorkovics: a FIDE elnöke.

A TASZSZ-nak azután nyilatkozott erről, hogy a 2021-ben esedékes csúcsviadalnak nem adhat otthont Fehéroroszország, amelytől a kötelező előlegek befizetésének elmaradása miatt elvette a házigazda jogot a FIDE október elején. A FIDE elnök legutóbbi közleménye szerint a 2020-as 44-ik olimpiát törlik a rendezvénynaptárból.

 

A Nemzeti sport cikkét ITT olvashatod.

 

"Mintt beszámoltunk róla, az Európai Sakk Unió és a kontinens sakkvezetői is támogatják, hogy Magyarország rendezze meg a 2024-es a sakkolimpiát. Vasárnap este a nemzetközi szövetség (FIDE) elbírálta a pályázatot, mely szerint Budapest adhat otthont a 2024-es sakkolimpiának."

rapid_sakk.png

 

Szerző: Sakk-mester  2024.03.05. 06:48 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása