champion_chess_tour2_1.jpgprogram1_1.jpgnepogukesh.jpggukesh2.jpgnepom_3.jpg3_fordulo_a_13.jpg3_fordulo_14.jpg3_fordulo_w_2.jpgcandidat_ujabb.jpgvbj_2.jpgcandidat_2024w.jpgkozvetitok.jpgvbj2.jpgvbj3.jpg

live3_28.gif

  

 

 

 

 

A kilencedik forduló után Gukesh és Nepo vezeti a mezőnyt, 5,5/9 pontos teljesítménnyel – Pragg a harmadik, fél pont elmaradással – mögötte hárman: a két amerikai Caruana és Nakamura és Nakamura mumusa: Vidit következik 4,5 ponttal – A tegnapi versenynapot követően két beszédtéma foglalkoztatja a sakk-rajongókat: Vidit kiütéses meccse Nakamurával szemben – 2:0 az indiainak! – és Marghetis főbíró fellépése a kopogós cipős perzsával szemben – A főbíró parti közben figyelmeztette Firouzját, hogy jobb lenne, ha a sej-haján maradna, mert nagyon kopog a cipője a fapadlón – Ezt nagyon rossznéven vette a franciává lett iráni és arról panaszkodott, hogy kizökkentette koncentrációjából a bírói beszólás – Nem tudom, mi az igazság – lehet, hogy nyolc fordulón át nem kopogott igazán ez a cipő, vagy most a kilencedikben vette fel először – az viszont tény, hogy a koncentrációból kizökkent Firu nem tudta megnyerni előnyösebb állását Nepo-val szemben, így a bíró az orosznak kedvezett – Ma a tízedik fordulóra kerül sor ahol a két holtversenyes első: Nepo és Gukesh szembe kerül egymással – Jó szurkolást! Jó szórakozást!

Ahogyan én látom: A 2024-es torontói sakk-világbajnokjelölti tornán az orosz és az indiai sakkozók előtt térdel a mezőny másik fele: Tudniillik, hogy az amerikai, a francia és az azerbajdzsáni sakkozók mindannyian élőpont vesztésre állnak a hatodik fordulót követően – Érdekesség, hogy tegnap az élőnyerők világossal játszottak a vesztőkkel szemben és 3:1 arányban nyertek – a színelosztás ma a holnapi pihenő nap előtt, az első kör utolsó fordulójában megváltozik – A vesztők játszanak világossal, a nyerők sötéttel – sztármérkőzésnek a Nakamura – Nepo parti igérkezik, Firouzja – Gukeshhel, Caruana – Pragg-gal, Abasov – Vidittel néz farkasszemet – Jó szurkolást! Jó szórakozást!.

 

A versenyben vezető Nepo (3/4) - Pragg-gal, a holtversenyes második Caruana (2,5/4) sötétszínnel - Vidittel, holtversenyes társa: Gukesh - Abasovval kerül szembe  - A hölgyeknél vezető Tan Zhongyi (3/4) - Salimovával küzd meg az ötödik fordulóban - Jó szurkolást! Jó szórakozást!.

 

Kiszolgálták a nézőket a világbajnok-jelölti torna résztvevői a verseny második fordulójában -  Minden játszma eldőlt – Lenyűgöző volt Vidit győzelme Nakamura felett, ahol az esélytelennek tartott győzte le nevesebb, híresebb, esélyesnek tartott riválisát – A hölgyek mezőnyében kilőtt Tan Zhongyi aki második győzelmét érte el – Ma a harmadik fordulóra kerül sor – Jó drukkolást! - Jó szórakozást!.

Kiélezett küzdelmeket hozott az első versenynap, ám győzelem csak egy akadt a hölgyek mezőnyében a kínai párharcot Tan Zhongyi nyerte – Lei Tingjievel szemben – Érdekesség, hogy az előző két világbajnok-jelölti versenyt Nepo győzelemmel kezdte – a mostani döntetlenje hova vezet? Ha már Nepo-nál tartunk a legutóbbi világbajnok-jelölti versenyen kétszer is legyőzte mai ellenfelét: Firouzját – A „Mi lesz ma?” kérdésre a választ az éjszaka folyamán megkapjuk! Jó drukkolást! Jó szórakozást!.

 

Karlsruhe-ben épp hogy kihunytak, Torontóban a The Great Hall megszentelt Nagytermeiben máris kigyúltak a sakkvilág fényei –

Holnap: 04-03-án megnyitó, negyedikén első forduló - a bejegyzésre kattintva láthatod a párosítást!

– Nyolc férfi és nyolc hölgy egy helyen, egy időben, nembeli társaikkal megküzdve harcol a világbajnok kihívója címért és az ezzel járó tetemes javadalomért

– Még ne szaladjunk ennyire előre – E versenyről is szép pénzdíjakkal távoznak a résztvevők - Az esemény teljes díjalapja 750 000 euró (820 000 USD), ebből 500 000 a férfiaké és 250 000 a női jelölteké

A férfiak díjazása: a győztes 48 000 eurót, a második helyezett 36 000 eurót, a harmadik helyezett 24 000 eurót visz haza - Ezenkívül a játékosok minden megszerzett fél-pontért 3500 eurót kapnak

- A hölgyek díjazása: a győztesé 24 000 euró, a második helyezetté 18 000 euró, a harmadik helyezetté 12 000 euró - Ezenkívül a játékosok minden megszerzett fél-pontért 1750 eurót kapnak.

Időbeosztás a férfiaknál: 120 perc az első 40 lépésre, majd 30 perc a játék hátralévő részében, 30 másodperces hozzáadás lépésenként a 41-ik lépéstől kezdve 

Időbeosztás a hölgyeknél: 90 perc az első 40 lépésre, majd 30 perc a játék hátralévő részében, 30 másodperces lépésenkénti hozzáadás az első lépéstől kezdve – Jó drukkolást! Jó szórakozást!

Magnus szerint az egyik "öreg" fogja megnyerni a versenyzők tornáját - Eldőlt, hogy a világranglista vezető, VK győztes Carlsen helyett, aki visszamondta részvételét a versenyen -  a világranglista 98-ik Abasov került be a világbajnok-jelölti mezőnybe - Nepo, Caruana, Nakamura, Firouzja és a három indiai: Vidit, Gukesh és Praggnanadhaa mellé.

Magnus Carlsen részvétele:
A korábbi világbajnok, Magnus Carlsen a 2023-as FIDE világbajnokság megnyerésével kvalifikálta magát a jelöltek tornájára - Carlsen azonban már korábban kijelentette, hogy nincs motivációja a klasszikus sakkozáshoz, mert egy játszmához nagy mennyiségű felkészülés szükséges, és emiatt valószínűleg nem vesz részt a jelöltek tornán - A világbajnokság elődöntőjébe jutás után megismételte ezt az ellenszegülését, és kijelentette, hogy "a jelenlegi formátum szerint semmi esélye", hogy fog játszani - Ha Carlsen nem lép pályára, a világbajnokságon negyedik helyen végzett, világranglista 98-ik (!!) Nijat Abasov kvalifikálja magát a 2024-es Candidates Tournament versenyre Carlsen helyetteseként.

Torontó ad otthont a 2024-es FIDE jelölteknek és női jelölteknek, április 3 és 25 között, 750 000 eurós nyereményalappal - Ez lesz az első alkalom a sakk történetében, hogy mindkét eseményt egy időben és helyszínen rendezik meg, és egyben először rendezik meg a jelöltek tornáját Észak-Amerikában -

"A 2024-es torontói jelöltek tornájára az utolsó két jegyért folyó küzdelemben mindennap történnek szokatlan fordulatok - Gukesh Dommaraju már a csennai tornán is élre állt - Egyértelmű győzelme – és bizonyos feltételek mellett az első hely megosztása – lehetővé teszi, hogy megelőzze Anish Girit "a FIDE-ben" - Giri csak viccelődni tud a Twitteren: "Vicces nézni, ahogy Gukesh és Arjun megpróbálja elfoglalni a helyemet a jelöltek tornáján" - Anish Giri, 2023. december 11.

Lenier Dominguez elvetette azt az ötletet, hogy megelőzze Wesley Sot a 2024. januári értékelési listán, ahol egy másik meghívás nyertesét határozzák meg. Öt forduló után visszalépett a spanyolországi Sitgesben rendezett Chessable Sunway Sitges Chess Festival 2023-as versenyétől , miután 4,7 Elo pontot veszített az indiai fiatalokkal folytatott találkozókon, bár csak 0,9 pontot kellett szereznie ahhoz, hogy megelőzze So-t.

"Lenier barátjaként és kollégájaként kijelentem, hogy ő  Igazi úriember, és a világ egyik legerősebb sakkozója. A győzelemért +0,1-et, a döntetlenért -4,2-t szerezni őrültség. Kívánom neki hogy új sikereket érjünk el és még erősebbek lehessünk” – Wesley Szóval, 2023. december 18.

Eközben Alireza Firouzja úgy döntött, hogy december 18. és 22. között több meccset játszik idősebb francia nagymesterek ellen, akik jóval alacsonyabbak nála a rangsorban. A FIDE nyíltan figyelmeztette a szervezőket, hogy megtagadja a mérkőzések pontozását, ha hibásnak tartja azokat.

 

Toronto ad otthont a 2024-es #FIDECandidates és Women's Candidates rendezvénynek!
Az egyidejűleg és először Észak-Amerikában megrendezett eseményeket a Scheinberg család szponzorálja, és 2024 áprilisára tervezik, 750 000 eurós nyereményalappal.

"A FIDE örömmel ítéli oda Kanadának egy ilyen fontos versenyt, egy olyan országot, amely jelentős fejlődést ért el a sakkban az elmúlt években, több gyerek játszik a játékkal, több címzett játékos, több sakkrajongó és sakkjátékos" - mondta Arkady Dvorkovich, a FIDE elnöke. .

Isai Scheinberg így nyilatkozott: "A családommal nagyon boldogok vagyunk, hogy a jelöltek versenyét Kanadában, hazánkban rendezik meg. Alig várom, hogy a világ számos legjobb játékosát lássam akcióban, Torontóval a sakkvilág középpontjában. több mint három hétig 2024 áprilisában."

Szerző: Sakk-mester  2024.04.16. 07:26 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása