pos148_1.jpg

Ez a diagram a mattot mutatja be - A sötét futó g3-ról támadja világos h2-őn álló királyát - Menekülési útját az alapsoron: a c1 mezőn álló sötét bástya ereje, erővonala teszi lehetetlenné - Tűz alatt tartja a g1, h1 mezőt ahová a király kimenekülhetne a végzetes sakk elől - A g2 és h3 mezőkön saját gyalogjai fojtják meg saját királyukat - A sakkot (mattot) adó futót védi az f4 gyalog, így azt nem ütheti le a megtámadott világos király.

-------------pos147_1.jpg

A diagram a matt előtti pillanatot mutatja be - Sötét lép és soron lévő lépésével bemattolja a világos királyt! - Fg3+ és matt!

-----------------

pos144_1.jpg

A hosszú átlós piros nyíl sötét következő lépését: Fg1+-ot mutatja - Ez a sakk lekényszeríti a világos királyt az alapsorra, konkrétan a h1 mezőre  - Innen (g1) lép a futó az f2 mezőre. A futó ezzel a lépésével a mögötte álló bástya erejét felfedi, ami így sakkot ad, a h1 álló királynak, ami kénytelen fellépni a menedéket nyújtó h2 mezőre, ahol az f2-őn lesben álló futó g3-ra lépve megtámadja a világos királyt - és innen már nincs menekvés - mattban a király, vége a partinak.

pos145_1.jpg

---------------pos141_2.jpg

Ebből az állásból egy tündöklő vezéráldozattal jutottunk el a világos király bemattolásáig!

Remélem jól szórakoztál és sokat tanultál a bemutatott példából!

Szerző: Sakk-mester  2024.02.14. 10:15 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása