gukesh_koronaval.jpggukeshek.jpgA sakkvilágbajnok kihívója: Gukesh Dommaraju!

 

Gukesh Dommaraju - a jelöltek tornájának győztese
Gukesh sok mérföldkövet állított fel idén áprilisban - A 17 éves nagymester három évvel meghaladta Garri Kaszparov rekordját , és a jelöltek tornájának legfiatalabb győztese lett - A következő világbajnoki mérkőzés lesz az első európai sakkozók részvétele nélkül, és az első, ahol csak Ázsia képviselői küzdenek meg a címért -

Gukesh Indiában is a legmagasabban jegyzett sakkozó lett, és egy ponttal megelőzte a jelenlegi világbajnokot, aki immár a hetedik helyen áll a világranglistán - Gukesh a jelöltek tornájának 14 fordulóját teljesítette 2847 Elo pont teljesítménnyel - 
Gukesh öt éve, 12 éves, hét hónapos és 17 napos korában érte el nagymesteri címet - Édesanyja a cím megszerzése után beszélt fia felkészüléséről és támogatásáról:
"Gukesh apja feláldozta érte a karrierjét, ő a támasza. " Minden tőle telhetőt megtett, hogy a fiunkból nagyszerű versenyző legyen. Folyamatosan azt nézte, hogy milyen tornán játszhat, milyen repülőjegyet kell vennie, milyen hotelszobát foglaljon -Az elmúlt öt évben Gukesh az év 365 napján dolgozott - Mindvégig csak a sakkra, a sakkra és a sakkra gondolt és a nagymesteri vágyára.”.

gukesh_a_gyoztes.jpggukesh_csalad.jpggukesh_indiai_zaszloval.jpgevjaratok.jpgvb_donto_1.jpgallas_9.jpggukesh3_1.jpggukesh2_1.jpg2_64.jpgmeglepodve.jpgkifacsarva.jpgfelszabadultan.jpgnepo_hatradolhet.jpgnepovidit.jpg nepogukesh_1.jpgprogram1_2.jpgidobeosztas.jpg3_fordulo_15.jpga_holygyek_gyoztese_tan.jpg

live_35.png

 Világbajnokjelölti sakkversenyek Torontóban 2024 - bejegyzésem első részét ITT találod!

 

 

Egy előre megírt forgatókönyv sem tartalmazhatott volna pikánsabb végkifejletet annál, amit az élet írt a torontói sakk világbajnok-jelöltek tornájának utolsó fordulójára -  A versenyben a legfiatalabb játékos a 17 éves Indiai Gukesh vezet – fél ponttal előzi meg az őt üldöző triót – a verseny legkiválóbbjait – A három nyomkövető testőr közül ketten már voltak világbajnoki kihívók – egyikőjük világranglista második (Caruana), másikuk világranglista harmadik (Nakamura), a harmadik pedig kétszeres világbajnoki kihívó (Nepo) – Az utolsó forduló párosítása: Nakamura – Gukesh, Caruana – Nepo!

Ezeket a partikat látnod kell, ezekért érdemes fennmaradnod egy éjjen át! Jó drukkolást! Jó szórakozást!.

Az izgalmas versenyeket kedvelők minden várakozását és vágyakozását felülmúlja a torontói VB-jelöltek versenye – Az utolsó két forduló előtt hármas holtverseny alakult ki az élen: Gukesh, Nakamura és Nepo tolong a dobogó legfelső fokán, ahol a verseny végén csak egy fő maradhat – Ám korántsem biztos, bár nagyon valószínű, hogy közülük kerül ki a világbajnok Ding Liren kihívója – Ők hárman a következő szereposztásban még találkoznak egymással: A 13-ik fordulóban Nepo – Nakamurával, a 14-ikben Nakamura – Gukeshhel néz farkasszemet – Most jön az összeesküvés elméletem: Nepo ha legyőzi Nakát, Naka legyűri Gukesht s eközben Caruana nyer Praggnanandhaa, majd az utolsó fordulóban Nepo ellen, nos, akkor ő lesz a verseny győztese! Persze más forgatókönyvet is írhatnék, de ez tűnik a legelrugaszkodottabbnak!

Ma szünnap Torontóban, Rodoszon viszont kezdetét veszi az egyéni női Európa-bajnokság – Aztán következik a torontói véghajrá! Jó szurkolást! Jó szórakozást!.

Ki lesz a világbajnok kihívója? Sokan teszik fel ezt a ma még megválaszolhatatlan kérdést és éppen ezért egyre több sakkrajongó követi a torontói VB-jelöltek versenyét – Úgy tűnik, hogy tegnap Vidit legyőzésével és félpontos előnyével élen álló orosz újra, immár harmadjára is világbajnoki döntőt vívhat – Hátradőlhet e Nepo? Nem hiszem! A versenygyőzelemre esélyeit növeli, hogy a hátra lévő három fordulóban kétszer lesz a fehér színnel – esélyeit csökkenti, hogy a holtversenyes „másodikos”: Nakamura és a másik amerikai, Caruana még hátra van és a harmadik játszó fél sem piskóta: Praggnanadhaa – A legkönnyebb – ha lehet ilyen mezőnyben erről beszélni – sorsolása Gukeshnek van, aki Naka mellett a tabella végén tanyázókkal a tegnap feltámadott Firouzjával és Abasovval mérkőzik meg – Nakamurára Firouzja mellett Nepo és Gukesh vár – A hölgyeknél nagy tétben mernék fogadni arra, hogy kínai nyeri a VB-jelöltek versenyét és kínai lesz/marad továbbra is a sakkvilágbajnok – Jó drukkolást! Jó szórakozást!

Tiszteletteljes tiszteletlen indiai tinédzserek ostromolják a világbajnok kihívója címet Torontóban - Izgalmas partikat, látványos megoldásokat vetít előre a mai tizenegyedik forduló – Három indiai sakkmágus világossal száll szembe a sötét oldalon felsorakozó, tőlük magasabban jegyzett amerikai és orosz sakkmatadorokkal: A 17 éves Gukesh – a 31 éves Caruanaval, a 18 éves Praggnanadhaa – a kétszerannyi idős Nakamurával, a 29 éves Vidit – a 33 éves, kétszeres VB-jelölti torna győztes Jan Alexandrovich Nepomniachtchi-vel méri össze tudását – A táblázat két utolsó helyezettje egymással mérkőzik meg – Elgondolkoztatok-e azon, hogy mi történne, ha a tudomány – például az orvostudomány (persze lehet bármelyik terület) területén egy tinédzser megkérdőjelezné az egyetemi tanár, a tanszékvezető, a professzor, a rektor tudását, szakértelmét és legyűrné őt nyíltszíni vitájukban – a sakkon túli, a való világban egyáltalán eljuthat-e eddig bárki?

Lehet elmélkedni a verseny kezdetéig – onnan pedig jó szurkolást! Jó szórakozást!

 

 

 

 

Szerző: Sakk-mester  2024.04.22. 07:21 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása