Az egyre inkább művivé váló, mesterkélt, pózokkal teli világunkban meghökkent az egyszerűség, a természetesség, úgy, mint világos csekély anyagának - a minőségnek, a szellemnek - a diadala a tömeg, a mennyiség felett.

 

Világosnak gyalog és bástya hátránya van, de tisztjei fenyegető pillantásaitól retteg a sötét király.

 

Nézzetek rá a mihaszna sötét tisztekre, gátjai a fejlődésnek, sőt még a menekülésnek is, olyanok ők mint a megválasztott "népszolgák", kik rögvest úrnak képzelik magukat és címeik palástjában hereként pöffeszkednek.

Szembeötlő a sötét király szorult helyzete, ha rálelsz a matt-képre, máris megvan a megoldás, csak a lépéssorrendet kell tisztáznod.

A helyes út, ha előbb elmozdítod - eltereled - a c8B-t az alapsorról, 1. Fxc7+ Bxc7 majd az e6 gyalog esernyője alá csalod - tereled - a sötét uralkodót 2. Ve8+!! Kxe8  s eztkövetően az alapsor gyengeségét, védtelenségét kihasználva bemattolod: 3. Bb8+ Bc8 4. Bxc8#

Szerző: Sakk-mester  2011.07.06. 14:48 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása