Ádám az alábbi állásban mattkombinációval-kombináltan anyagi előnyt szerez.

Hogyan?

 

 

 

Szerző: Sakk-mester  2011.07.08. 16:05 4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ytg 2011.07.10. 09:28:34

Üdv.
Kérhetnék annyi könnyítést a hozzám hasonló amatőrök részére, hogy legyen explicit meghatározott, hogy melyik játékos következik ("sötét indul és..." vagy táblaállás)? Csak mert már a hajamat téptem mire rájöttem, hogy sötét lépése következik. Köszönöm.

Sakk-mester 2011.07.11. 19:25:14

Üdvözöllek a blog-látogatók táborában Kedves „ytg”!
Explicit – Implicit – Priming
Bár fehér és fekete, mégsem egyszer-egy, hanem rejtett átmenet, erőfeszítés, változás, felismerés, alkalmazkodás :-)
A sakk, az Élet, a blog egyaránt elgondolkoztat minket.
Minél mélyebb, összetettebb, kifinomultabb gondolkodást követelnek, annál élvezetesebbek a megoldások.
Segítek én minden látogatónknak örömmel, de a gondolkodás magasabb szintű örömétől nem kívánok megfosztani senkit sem.
Mint írod: rájöttél ki lép, de Te ezt az infót készen szeretnéd kapni az „amatőr jogán”.
Pedig leírtam ki lép: „Ádám az alábbi állásban mattkombinációval-kombináltan anyagi előnyt szerez.”
Mikor felismerted melyik színnel játszó tehet szert a fenti módon anyagi előnyre, azonnal tudtad Ádám melyik színnel játszik.
A kulcsszó a felismerés!
Tanítványaim edzésen könnyedén megoldanak 2-3-4 lépéses feladatokat is, de parti közben, ahol az edző bácsi nem jelzi, hogy feladat, gyakran kimaradnak a kétlépéses lehetőségek is.
Elmarad a „felismerés”. Nem könnyű minden lépés után állást, a bekövetkezett változást értékelni, ugyanis nem elégséges csak a „lépett-figura” hatókörének változására koncentrálni, figyelni kell a mögötte, mellette, előtte állók erejében bekövetkezett változásokra is, s ezek változása kölcsönhatásba kerül az ellenfél figuráival, azok hatáskörével…
Ugye így már elfogadható, hogy minden lehetőséget megragadok az önálló, gondolkodás, felismerés, megoldás és döntés fejlesztésére.
Elárulok egy titkot: mi mindannyian amatőrök vagyunk!
Szeretném ha a blog látogatói levetnék inkognitójukat és valós nevüket adnák hozzászólásaikhoz, mint ahogy mi is tesszük, a blog szerkesztői.
Remélve, hogy nem kérek lehetetlent és a továbbiakban is örömöd leled körünkben, s a feladatok megoldásának kihívásában, kívánom, hogy baráti társaságodban minél előbb érzékeljék játékerőd fejlődését!
Sakkbaráti üdvözlettel: Balogh Sándor alapító szerkesztő

ytg 2011.07.16. 08:48:01

Az okfejtés jogos, csak ne menjen az élmény rovására. Nekem a gondolkodás ellen van kifogásom (sőt, pont emiatt nem adok soha megoldást), csak azzal a szörnyű vívódással volt gondom, mikor tudom hogy valami ott van az állásban, mert hát úgy áll a tábla és írva vagyon, hogy mattkombináció van valahol és követelmények másik fele -az anyagelőny- csukott szemmel is teljesíthető. De a mattkombinációt csak nem találom, biztos én vagyok az ostoba. (És igen. :))

Mindazonáltal ezt nem kritikaként, csak az észrevételemként írom. Nem vagyok sem blog író, sem sakk edző, viszont bízom azoknak a tudásában akik igen.

Az inkognitómat tekintve pedig remélem elég annyi, hogy Miklós vagyok és szoktam az interneten játszani. (És mivel az interneten inkognitóban játszom, valószínűbb is hogy így találkozok esetleg össze bárkivel innen, mint az életben egy tábla mellett a valódi nevemen.)

Sakk-mester 2011.07.16. 12:57:10

Kedves Miklós!

Nehéz helyzetben van a blog-író.
Különösen, ha arra vállalkozik, hogy a sakkról ír, s törekszik arra, hogy valamennyire szórakoztató és ösztönző is legyen az, ami a blog-on megjelenik.
Mert a sakk, írtam már – nem olyan, mint a foci, a tenisz, a kézi- vagy vízilabda és még sorolhatnám, hisz azt nézi az emberfia, és anélkül élvezi, hogy azon a szinten képes lenne gyakorolni azt a sportágat, mint a játszók.
A sakk ezt megköveteli, ha nem vagyunk azon a szinten, mint a játszma alkotói észre sem vesszük a szellem parádéját, nem értjük mit miért léptek.
Elsősorban tanítványaimnak írok, az Ő tudás szintjüknek megfelelő feladatokat igyekszem „kirakni”. Ők is különféle szinteken játszanak, ezért nem egységes színvonalúak, erősségűek a megoldásra váró állások.
Persze örömmel tölt el, ha a sakkszeretők minél nagyobb számban böngészgetik a blogot és a megoldások szellemi kihívást jelentenek számukra.
Remélem, hogy a feladatok sokfélesége sok-mindenkinek, Neked is élményt ad.
Ebben a feladatban, Ádám sötéttel játszik és az észlelt matt-kép, az alapsor gyengesége teszi lehető a mattal-fenyegetést. 1. – Vxf3. A puding próbája az evés, ezért meg kell vizsgálni a visszaütést, arra van a matt, s a közbeiktatott bástyacsere sem menti a helyzetet. Világos kénytelen elviselni, hogy „elkötik a lovát”. Az alapsori matt kivédése után két fehér-tiszt marad ütésben. Indulhat újra az agyalás azért, hogy megőrizzük előnyünket.
Elsődleges reakciónk a megtámadott legerősebb figura után kapni, de van más megoldás is… Ezért mindig minden lehetőséget meg kell vizsgálni.
További szép napot!
Sakkbaráti üdvözlettel: Balogh Sándor
süti beállítások módosítása