Pos,hogyan262.jpgSötét Bd2-őt lépett. Fülébe csengett még az edzői okítás: Ha teheted foglald el a második, vagy a hetedik sort bástyá(i)ddal. Itt pedig még van plusz poén is: ugyanis lépésével "meglógatja" a g2 gyalogost. De jaj... e pillanatban eszébe villant gyenge az alapsora, ha világos Be1-et lépne akkor mehet vissza saját alapsorára a bástyája? Vagy mégsem, mert csinálhat búvóhelyet királyának a h7 gyalog előretolásával. Talán van jobb is? Mi lehet az? A Kg8!, útra kel az uralkodó a centrum felé, mert a végjátékban általában erős figura a király. Ám világos nem a bástyájával lépett. Kimenekítette g3 lépésével gyalogját a világos bástya hatóköréből. Van e értelme ezek után meglépni a Bg2-őt, hisz már nem nyeri le az előretolt gyalogot. Ezen morfondírozott Kisbarátunk, s elméje megvilágosodott. - a töprengést innen és itt folytatom -

Hát persze, hogy így is jó a Bg2+ lépés, mert ha a király h1-re bújik, akkor elsütöm az ütegem és egy felfedett sakkal lenyerem világos bástyáját. Ahogy tovább nézegette az állást, szeme egyre fényesebb lett. Mit látott meg? Mondd meg Te!
Ám a király kifelé (f1) menekült. Így is jó, enyém a h2 gyalog, azután lecserélem a bástyákat és simán nyerek.
Le is ütött h2-re amire világos Bd1-et lépett, s a mi Kisbarátunk szeme a fénylő csillagnál is fényesebb lett, hisz újabb mesés szépség került elé. Mi lehet ez? Majd edzésen áruld el nekem!

Bizony kedves Anyukák! Apukák! Nagymamák és Nagypapák!
Gyermeketek, unokátok ekként értékel, tervez, lépést keres és kivitelez.
Ugye nem semmi ez a szellemi erőfeszítés, ez a szellemi teljesítmény.
Annál inkább nem az, mert az erő, ma már nem (csak) az izmokban van, hanem elsősorban az elmékben!
Törődjetek vele, hogy kellőképpen edződjön.

Szerző: Sakk-mester  2011.10.24. 09:39 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása