Matt egy lépésben.

A diagramok között találsz olyat, ahol már a megnyitási részben mattot kap a kettőssakktól védtelen király. A kettőssakk veszedelmes fegyver, mert az nem védhető a hagyományos három módon. Mik ezek a hagyományos módok? Idézd fel emlékezetedből. 

A kettőssakkból csak egy úton menekülhetsz.

Igen, van még egy különös sakk, ami kétféleképen védhető. Melyik az a sakk?

A másik két diagramban az elsővel ellentétben kevés figurát találsz. Melyik szakasza ez a játéknak? S látod, előbújtak a királyok. Az egyik azért, mert elüldözték a trónjáról, a másik azért, hogy megfogyatkozott seregének segítséget nyújtson. Tudnod kell, van a játéknak egy szakasza ahol erős báb lesz a király, s gyakran nélkülözhetetlen a mattadáshoz.

A két állás közül az egyikben feltétlen szükség van rá, a másikban csupán szemlélője az eseményeknek, a mattadás nélküle is menne. Ekként tégy különbséget az állások között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: Sakk-mester  2011.11.20. 05:01 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása