Pos,hogyan1064.jpgPos,hogyan1063.jpgPos,hogyan1062.jpg... Hoang Than Trang egyik győzedelmes partijából.

Az első (alsó) diagramon jól látod mivel fenyeget sötét. Primer fenyegetése vezéred, szekunder fenyegetése, a b2 gyalogod lenyerése. Miután számbavetted az ellenfél fenyegetéseit, figyelembe veszed a tieidet is. Nos, neked nincsenek az ellenfél fenyegetéseihez hasonló konkrét lehetőségeid. Akkor keresned kell a védelmet. Hogyan védhetnéd egyszerre mind a két támadást. Tudod azt is, aki támad, fenyegetést hoz létre, az kezdeményez. Jelen pillanatban sötét. Jó lenne átvenni a kezdeményezést.

Van-e rá lehetőséged? Eszedbe villan, mi lenne, ha lecserélném ellenfelem legjobban álló tisztjét. Melyik is az? A vezér. Ehhez szembe kell állítanom a vezérem az ő vezérével. Mi lesz akkor ha leüti? Két gyalog-szigetem helyett három lesz, és a c3 mezőn egy ronda izolált duplagyalogom. Látnod kell mit kaptál érte cserébe.

1., Eltűnt az ellenfél legjobban álló tisztje

2., Átvettem a kezdeményezést, most már én fenyegetem a visszamaradott (d6) gyalogját

A középső állásban is Te (világos) lépsz. A nagymester a klasszikus gyalogtámadást alkalmazta következő lépésével. Mit léphetett? Sötét e lépéspárban szalasztja el esélyét a döntetlen elérésére. Mi lehet az?

Ellenfele figyelme a gondolkodási idő szorításában elsiklott e lehetőség felett, s menthetetlenül belegabalyodott a vereség hálójába.

A harmadik ábrán arra mutatok rá, hogy az "Istenek" sem tévedhetetlenek.

Előbb merengj el azon, hogy te hogyan folytatnád. Melyik a leglogikusabb lépés. Miért az? Lépjük meg rögvest, vagy adjuk be előbb a sakkot? Te mit választanál, és miért azt, amit, s miért veted el a másik lehetőséget?

Szerző: Sakk-mester  2012.03.09. 09:23 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása