Pos,hogyan1070.jpgPos,hogyan1069.jpgPos,hogyan1068.jpgA helyes állásértékelést követően kezdetét veszi a tervkészítés, azaz, a hogyan állok kérdésre adott válasz után következik; a mire játsszak kérdés, s csak ezután születik meg a kivitelezés, ahol - mint ahogy a kőműves, tégláról, téglára rakja a falat - lépésről-lépésre haladsz előre.

A felső állásban világos Fe3 lépésére sötét - kényszerűen meggyengítette vezérszárnyi gyalogszerkezetét - a6-al válaszolt. Megváltozott az állás(szerkezet), új terv után kell nézni. Mi a terved? A középső állás bemutatja mire játszott világos. Az "irtáson", a gyenge sötét mezőkön besétált sötét térfelére királyával.

Ismét döntési helyzetbe került világos. A végletekig magasztalt futópár megtartása, vagy feladása mellet kell állást foglalnia. Ne feledd, mindennek ára van! Bizony gyakran le kell mondanunk valamiről, valamiért. Nem lehet mindent megtartani. Te hogyan döntenél, mit lépnél?

Világos döntését a harmadik (alsó) ábrán látható "eredmény" mutatja. Magyarázd meg világos döntését, igazold döntésének helyességét. Innen Tied a parti. Hogyan továbbra add meg a választ. Több tervet is készíthetsz, de kettőt készítened kell.

Talán furdal a kíváncsiság aziránt, hogy ki játszhatta a partit.

Segítek neked egy fényképpel, egy bájos ifjú Hölgy képével. A kép láttán, ha tájékozott vagy, rögtön tudod a győztes játszó nevét, sőt többet is megtudsz, megtudod egy másik (magyar) top-nagymester nevét is.

Szofi Petroszjan.jpg

 

 

Szerző: Sakk-mester  2012.03.10. 09:54 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása