Nyíltsisakos küzdelmet vállalt tegnapi játszmájukban az egymással jó nexusban lévő két magyar gigász, Balogh Csaba és Bánusz Tamás. Tamás célja a 2600 felé kerülés, Csabáé átlépni a bűvös 2700-as szupernagymesteri szintet.

A remi az állóvízben totyogást eredményezte volna ezen a versenyen mindkettőjüknek, sőt Csaba élőt veszít a baráti megegyezéssel.

Pillantsunk be a játszmájukba:Pos,hogyan1122.jpg

A felső ábrán világos f5-el nyomul a sötét királyállás felé. Sötét kierőszakolja a "leszerelési megállapodást", s azonnal lekapja az átlóhoz jutó támadó futót. Következett: Fxe3! a gyaloggal nem lehet visszaütni, mert bezárja a vezért, és Hc5-re a támadó kénytelen cserélni gyenge e-vonalas gyalogalakulata miatt d-bástyáját. Jött a legjobb válasz: Vxe3 arra a c5F helyén megjelenik a sötét ló: Hc5!, mivel fenyeget e4-re ütni, ezért jön a védő f3, s arra … no, arra mit lépnél Te?

Ez a zseniális, roppant logikus, s mégis meghökkentő lépés eszedbe ötlött-e?

Igen, Ha4!! Messzebbre viszi a huszárt, hogy közelebb kerüljön a vezére királya védelméhez.

Ve5-el tempóval – matt-fenyegetéssel -  érkezne e5-re a vezér.

Pos,hogyan1121.jpg

Világos b3-al rátámad a bátor huszárra, - ezt az állást látod a középső diagramon - amire… Te mondd meg, hogy mit, és miért lépnél.

Pos,hogyan1120.jpg

A harmadik állásban sötét lép, hogy mivel, arra könnyen rájössz, hogy hova és miért oda kérdésekre adandó válaszod már okoz némi fejtörést. A gondolkodás örömét meghagyom neked.

Jegyezd le válaszaidat.

Szerző: Sakk-mester  2012.03.29. 09:01 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása